Radu Nastase, inculpat in dosarul „Cocaina – versiunea plevusca", a intrat in programul de protectie a martorilor ca sa depuna marturie in dosarul „Cocaina – versiunea VIP", in care sint implicati Tiriac jr. si Raluca Sandu.

Procurorii care au anchetat initial cazul au fost insa schimbati, iar noua echipa a inceput nu numai sa renunte la acuzatiile impotriva VIP-urilor, dar si sa reevalueze importanta martorului protejat. Procurorul Gheorghe Muscalu, unul dintre cei care au preluat cazul, l-a scos pe Radu Nastase din program, dar a omis, vreme de patru luni, sa informeze si Oficiul pentru Protectia Martorilor.

A facut-o abia dupa ce a deconspirat martorul la televizor si ministrul Justitiei i-a cerut anchetarea. Seful Oficiului spune ca nu-si explica intirzierea procurorului.

Procurorul Gheorghe Muscalu, din Parchetul General, a anuntat scoaterea unui inculpat din programul de protectie a martorilor dupa ce il deconspi- rase public.

Radu Nastase, inculpat in dosarul „Cocaina-versiunea Plevusca", a intrat in programul de protectie a martorilor in iulie anul trecut, urmind sa depuna marturie in dosarul „Cocaina-versiunea VIP", in care sint implicati Tiriac jr. si Raluca Sandu. Marturia sa a fost esentiala in acuzarea initiala a VIP-urilor.

Potrivit legii, un inculpat poate beneficia de programul de protectie a martorilor numai daca este inculpat in alt dosar decit in cel in care urmeaza sa depuna marturie sub protectie.

Dupa cum se stie, in septembrie, dosarul „Cocaina" i-a fost retras anchetatorului initial, procurorul Nicolae Neagoe, si incredintat procurorului Corina Gherghisan, sub supravegherea sefului sau, Gheorghe Muscalu.

Pe 1 noiembrie, Gheorghe Muscalu a semnat o ordonanta prin care l-a scos pe Radu Nastase din programul de protectie a martorilor, pe considerentul ca, desi formal distinct, dosarul in care e inculpat face parte din aceeasi cauza in care sint cercetati Tiriac si Sandu, deci protejarea sa nu ar avea baza legala.

De asemenea, el a considerat ca martorul nu ar fi in pericol in urma depozitiilor depuse.

In mod inexplicabil, Gheorghe Muscalu nu a trimis, vreme de aproape patru luni, ordonanta cu pricina si la Oficiul pentru Protectia Martorilor. Pe 16 februarie, intr-o emisiune televizata, Gheorghe Muscalu l-a deconspirat pe Radu Nastase ca fiind martor protejat, ceea ce a declansat un urias scandal.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a cerut procurorului general, pe 21 februarie, declansarea unei anchete care sa elucideze circumstantele decospirarii unui martor.

Abia dupa declansarea scandalului, pe 25 februarie, Gheorghe Muscalu a trimis ordonanta de scoatere din program la Oficiul pentru Protectia Martorilor. Surse judiciare sustin ca, de fapt, Radu Nastase nu mai era, legal vorbind, martor protejat inca din 1 noiembrie, cind ordonanta fusese semnata.

Comandantul Oficiului pentru Protectia Martorilor, Mihai Gheorghe, sustine insa contrariul: „Este imposibil ca o persoana sa fie scoasa de sub program in momentul in care un procuror emite o ordonanta. Conform legii, ordonanta ajunge la noi, dupa care o analizam, evaluam si abia dupa aceea dam OK-ul sau nu, depinde de situatie", ne-a spus Gheorghe.

„In cazul in care nu ducea adresa la Oficiu, dupa ce ministrul Justitiei a cerut anchetarea lui, era clar ca intra sub incidenta legii si era pasibil de inchisoare", ne-au spus surse din Parchetul General.