Pelicula, cu un scenariu si o regie semnata de Erika Hníková are o coordonata foarte bine stabilita, ca un ax rigid, infipt in fiecare actiune a persoanjelor si in fiecare decizie a realizatoarei. „Pretul frumusetii" vorbeste despre barbariile de care sunt in stare femeile pentru a se apropia cat mai mult de idealul de frumusete feminina, de moda in materie de aparente.

Nu e prima si nici ultima productie pe aceasta tema, afirmand disponibilitatea uluitoare a femeii de a-si transforma corpul in numele frumusetii, de a si-l masacra numai pentru a arata cum isi imagineaza ca trebuie sa arate. Fie si cu riscul de a-si pierde personalitatea si de a se imbolnavi.

Scenarista si regizoarea Erika Hníková descrie, timp de 77 de minute, circuitul banilor in jurul corpurilor de femei. In film, femeile ii cad prada si-si modifica fizicul: doamna Eva se supune unei operatii plastice la san, doamna Magda slabeste, Zuzana devine model, Karolína e fascinata de exteriorul sau. Fascinata si obsedata.

Erika Hníková se numara printre cele mai evidente talente ale filmului ceh documentar. A studiat trei ani Facultatea de film a Universitatii Caroline, apoi a absolvit domeniul „creatie documentara" la FAMU. „Pretul frumusetii" are si o altfel de importanta, fiind chiar lucrarea ei de absolventa.

Cu acest documentar, Hníková a obtinut premiul spectatorului la festivalul Jihlava 2003, premiul Maxim la festivalul FAMU 2003, pentru productie, si Mentiunea de onoare la categoria „Cel mai bun film al festivalului".

In Cehia, filmul a fost proiectat si ca unul dintre putinele documentare intrate in distributia de film, iar la sfarsitul anului va fi prezentat de televiziunea ceha. Dupa proiectia de vineri a filmului, de la Sala «Elvira Popescu» a Institutului Cultural Francez, spectatorii vor avea posibilitatea sa participe la o discutie cu autoarea. Traducerea va fi, evident, asigurata de organizatori.