Timida in aparenta, cand iti acoperi urechile si nu ii poti asculta urletul, dar plina de forta si semnificatii cand ii esti aproape. Este vocea inca inabusita in dezinteres a dansului contemporan, o forma de arta care incet, incet isi gaseste loc si pe scenele romanesti, fie ele conformiste sau nonconformiste.

Este o arta care nu se bucura de vizibilitate, nu are figuri distinctive, care sa intre in constiinta publicului precum actorii de teatru clasic, dar se lupta sa-si castige locul pe care il detine intr-o multime de tari occidentale.

Ei bine, lamuriri in aceasta directie ofera un site nascut din pasiunea pentru aceasta forma de arta, realizat si intretinut de o tanara pe nume Alexandra Croitoru. Intalnirea cu site-ul www.lucid.ro, caruia, cu ajutorul unor practicieni ai artei dansului si al unor fotografi, a reusit sa-i dea viata a fost una deosebit de placuta.

Doar un pic de rabdare si va garantam ca veti fi satisfacut si introdus in atmosfera teoretizata al unui gen de spectacole care incep sa se detaseze de altele cu care suntem deja obisnuiti. Dansul contemporam a primit aici un loc in care sa-si expuna temerile, problemele si sperantele si in care ii poate primi calduros pe eventualii amatori de arte «noi», nefamilare inca publicului romanesc.

La drept vorbind, pare ca nu numai publicul larg este pierdut in ceata ce invaluie aceste manifestari, ci si posibilii cunoscatori care incearca sa se erijeze in critici ai dansului contemporan, abilitatile lor in materie fiind undeva la limita de jos a competentei. Cel putin asa spun cei care cunosc domeniul ca in palma si din a carui seva isi trag viata. «Lucid.

ro» contine un spatiu dedicat criticii, cu interviurile si cronicile realizate pina acum, un forum unde se poate discuta tema propusa, dar se pot posta si comentarii referitoare la orice alt subiect/text/imagine de pe site.

Coregraf sau artist care experimenteaza?

Unul dintre cei intervievati si care pot fi cititi pe site este dansatorul si coregraful independent Mihai Mihalcea, care incearca sa explice «ce e el» si cum se cheama arta pe care o pratica: «Practic ceea ce se cheama "arta dansului" sau "coregrafie", dar nu stiu daca de aici trebuie sa rezulte neaparat ca sunt coregraf.

Este asa numai daca folosim terminologia din nomenclatorul meseriilor existente. Altfel, nu ma simt coregraf, ci un artist care experimenteaza si cauta permanent, fara sa fie condus de o metodologie exacta».

El, ca si altii, spera ca, in acelasi timp, «publicul roman sa fie mai deschis fata de aceste manifestari, sa accepte pluralitatea discursurilor artistice si sa incerce sa ajunga la continutul care ii este adresat, fara sa se blocheze si sa refuze de la inceput forma care nu corespunde asteptarilor lui».

Daca ce veti gasi acolo v-a cucerit si simtiti nevoia sa va adanciti in acest domeniu inca nou pentru cei mai multi romani, nu va sfiiti sa apelati si site-ul www.sarma.be, pentru informatii despre amploarea dansului contemporan in alte tari.

Inca un lucru, pe care poate multi dintre dumneavoastra nu-l stiu, dar ar putea sa se foloseasca de aceasta oferta neasteptata. Este vorba despre un alineat din Codul Fiscal, care permite oricarui contribuabil la bugetul de stat sa directioneze 1% din impozitul datorat statului unor organizatii nonprofit, dupa cum crede de cuviinta.