Institutul National de Statistica anunta ca economia romaneasca a crescut anul trecut cu 8,3%, sustinuta de evolutiile bune din agricultura si constructii si sub impulsul unui consum final cu 10,4% mai mare decit cel din 2003.

Potrivit unui comunicat al INS, Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2004 a fost de 2.387.914,3 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 8,3% fata de anul precedent.

Calculat la cursul mediu anuntat de Banca Nationala a Romaniei, de 40.532 lei/euro, PIB-ul Romaniei a atins 58,9 de miliarde de euro.

Agricultura - cea mai importanta contributie

Datele INS indica sectorul agricol pe prima pozitie in functie de dinamica valorii adaugate brute. Astfel, in agricultura, silvicultura, piscicultura valoarea adaugata a fost cu 22% peste nivelul realizat in 2003.

De asemenea, amploarea cresterii economice a fost a avut ca suport si activitatea din constructii, unde s-a obtinut o valoarea adaugata cu 9% mai mare decit in urma cu doi ani.

INS a mai anuntat ca cifra de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala in industrie a crescut cu 9,9% in termeni reali. Volumul absolut al productiei industriale a avansat cu 5,3%, fata de 3,1% in 2003.

Investitiile realizate in economie au insumat 309.356,2 miliarde lei (7,6 miliarde euro), fiind in crestere, in termeni reali, cu 8,2% fata de anul 2003.

Inflatia lunara scade, cea anuala stagneaza

Rata inflatiei s-a redus, in luna februarie, cu 0,2 procente fata de ianuarie, pana la 0,6%, dar s-a mentinut la nivelul de 8,9% raportat la ultimele 12 luni, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Cresterea indicelui preturilor de consum a fost determinata in principal de scumpirea serviciilor, unde preturile au avansat cu 2,5%. In acelasi timp, preturile alimentelor au urcat cu 0,5% iar marfurile nealimentare nu au consemnat variati de preturi.

Mentinerea inflatiei anuale la 8,9%, la fel ca in luna ianuarie, reprezinta o stagnare a procesului dezinflationist, in conditiile in care obiectivul autoritatilor pentru acest an este reducerea inflatiei la 7%, fata de 9,3% la finele anului 2004.

In primele doua luni ale acestui an, rata inflatiei a fost de 1,4%.

Cele mai mari cresteri de preturi

Cele mai mari cresteri au fost consemnate la serviciile telefonice, cu 6,4%, iar prestarile de servicii de apa, canal si salubritate s-au scumpit cu 2,7%.

In cazul marfurilor nealimentare, majorarile de preturi consemnate la mobila (0,4%), articole de menaj (0,7%), carti, ziare si reviste (0,5%), tesaturi (0,5), au fost compensate de scaderea preturilor la autoturisme si piese de schimb cu 1,4%, precum si la combustibili, cu 1%.

In ceea ce priveste alimentele, principalele cresteri s-au regasit la carnea de vita (1,9%), lapte si produse lactate (1,7%), legume si conserve de legume (0,7%).