Benzina si motorina comercializate de Petrom se scumpesc la inceputul saptaminii viitoare cu 500, respectiv 1.000 de lei pe litru. Conform comunicatului dat publicitatii ieri, de luni, benzina ECO Premium va costa 30.100 de lei/l, fata de 29.600 lei, in timp ce Euro Premium si Premium fara plumb se vor vinde cu 29.700 de lei/l, cu 400 de lei mai mult decit acum.

Motorina Euro Diesel si Super Euro Diesel vor costa cu cite 1.000 de lei mai mult pe litru, preturile afisate la toate statiile din tara fiind de 28.300 lei/l, respectiv 28.900 de lei/l.

Este cea mai mare scumpire operata de la inceputul anului de compania Petrom, principalul furnizor autohton de produse petroliere, aceasta decizie anulind practic cele citeva ieftiniri succesive ale carburantilor din ultima luna. Scumpirea carburantilor era previzibila inca de la mijlocul saptaminii, cind pe pietele externe pretul titeiului a atins niveluri-record.

Oficialii Petrom nu au facut la acel moment nici un comentariu privind influenta scumpirii titeiului pe plan extern. Ieri, acestia au precizat insa ca preturile valabile de la inceputul saptaminii se aliniaza la cotatiile internationale actuale ale produselor petroliere.

O decizie similara in privinta cresterii preturilor la pompa ar putea fi luata in scurta vreme si de micii benzinari, al caror principal furnizor este compania Petrom. Oficialii grupului Rompetrol, al doilea mare operator de pe piata carburantilor de la noi, au confirmat ca scumpirea titeiului pe plan extern afecteaza direct pretul carburantilor pe care-i produc.

Rompetrol, care detine rafinaria Petromidia, a scumpit carburantii inca de saptamina trecuta.