De luna viitoare, romanii vor plati abonament la gaze asa cum platesc la energie electrica sau telefon. Factura de gaze a lunii aprilie va avea doua componente: una fixa - abonamentul si una variabila reprezentind contravaloarea gazelor consumate.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a anuntat ieri ca a clasificat consumatorii de gaze naturale in sase categorii, pentru fiecare fiind stabilita o valoare a abonamentului in functie de consumul anual masurat in perioada ianuarie-decembrie 2004.

Abonamentul stabilit acum va ramine neschimbat pina la inceputul anului viitor, in timp ce pretul gazelor naturale va fi modificat trimestrial. Consumatorii casnici cu contract individual al caror consum anual nu depaseste 2.400 metri cubi pe an vor plati un abonament de 135.000 de lei/luna (4.500 lei/zi) daca sint abonati ai Distrigaz Nord sau Distrigaz Sud si 111.000 de lei/luna (3.

700 lei/zi) daca sint abonati ai altor societati de distributie a gazelor naturale. Cei al caror consum anual este cuprins intre 2.400 mc si 12.400 mc vor plati un abonament lunar de 360.000 de lei/luna daca sint abonati ai Distrigaz Sud sau Nord si 300.000 de lei/luna daca sint clientii altor operatori regionali.

In categoriile enumerate se incadreaza persoanele care au contract individual de gaze - locuinte proprii, centrale termice sau apartamente in vile, dar si blocurile de locuinte cu putine scari. In cazul blocurilor de locuinte, abonamentul va fi platit de asociatie (cu care distribuitorul de gaz a semnat contract) si repartizat apoi pe apartamente.

Factura de gaze va include, pe linga abonament, si contravaloarea gazului consumat, modificarile aprobate acum acoperind integral scumpirea gazelor anuntata pentru luna aprilie.

Preturi diferentiate intre societati

ANRGN a decis ca, incepind de luna viitoare, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud vor practica preturi diferite pentru gazul furnizat. Astfel, la Distrigaz Nord un metru cub de gaze naturale va costa 4.808 lei fara TVA, iar la Distrigaz Sud 5.117 lei fara TVA.

Presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, a spus ca diferentele de pret intre cele doua societati se datoreaza costurilor diferite de administrare a retelelor de distributie. "Un kilometru de conducta in Bucuresti se intretine cu costuri mai mari decit un kilometru de conducta la sat sau in orase mai mici", a explicat Cosmeanu.

Din cauza preturilor diferite, factura de gaze creste cu 19% pentru abonatii Distrigaz Nord si cu 25% pentru cei ai Distrigaz Sud.

Reglarea prin a 13-a factura

Includerea intr-un tip de abonament va fi stabilita de distribuitorul de gaze naturale pe baza consumului inregistrat anul precedent.

"Daca la sfirsitul anului, operatorul va constata ca abonatul a avut un consum de gaze corespunzator altui abonament decit cel la care a fost incadrat, va emite o a 13-a factura de regularizare", ne-a spus ieri Marcela Oltean, responsabil in cadrul Autoritatii de gaze naturale.