Am considerat intotdeauna ca reactiile dure la adresa evaluarilor mele critice, cu privire la prestatia PRESEDINTELUI, in sfera relatiilor internationale, sint absolut normale, intr-o lume pluralista.

Oamenii au dreptul la o parere si, slava Domnului, o pot exprima liber in Romania! De aceea, le multumesc sincer forumistilor de la "Evenimentul zilei" pentru aprecierile "incarcate" cu reprosuri si invective, care exprima atit interesul, cit si dezaprobarea unora dintre ei fata de articolele mele.

Le citesc atent, de fiecare data! Si, evident, multumesc redactiei, care face posibil acest lucru, intr-un spirit de totala transparenta.

Ce te faci, insa, cu "menestrelii" omologati ai PRESEDINTELUI, din presa romaneasca? Cei care combina, stralucitor, prostia patriotarda cu minciuna insidioasa? Intelectul de limita cu rudimentul exprimarii? De la o vreme, unii jurnalisti de la "Ziua" imi acorda o atentie speciala.

Nu i-am bagat in seama pina azi, la sfatul Moirei, dar ultima lor isprava este chiar interesanta si as vrea sa v-o impartasesc! Iata ce am gasit pe site-ul ziarului cu pricina, la 5 martie, sub un titlu si o semnatura obscure:

"Portavocea care trimbita atunci pe toate posturile "iresponsabilitatea" lui Traian Basescu este acelasi pretins analist politic care ataca azi cu o vehementa vecina cu instabilitatea psihica noua strategie de politica externa a Romaniei, care implica democratizarea regionala si stabilitatea zonei Marii Negre: Valentin Stan.

Acelasi Valentin Stan, veriga a unui lant intreg de vectori anti-romani, anti-euroatlantici si anti-americani infiltrati in spatiul public romanesc, a fost folosit si pentru instigarea intr-o transmisie TV in direct a liderului PPCD Iurie Rosca.

Desi nu a reusit decit sa profereze injurii la adresa lui Rosca, emisiunea a fost folosita cu succes de fortele de propaganda si manipulare ruse, prin prezentarea la televiziunile din Chisinau a unui clip al Partidului Comunist in care, pe baza declaratiilor lui Valentin Stan, "extremistul" si "fascistul roman" Iurie Rosca este asociat nici mai mult nici mai putin decit cu teroristul Osama

ben

Laden". Punctuatia apartine, integral, autorului de la "Ziua".

Iata-ma si "veriga a unui lant intreg de vectori anti-romani, anti-euroatlantici si anti-americani".

Si "instabil psihic", pe deasupra! Cum se potrivesc astea doua, sigur, e de cercetat prin "hrubele" redactiei ziarului "Ziua"! Ce ziceti? "Iata-ma-s ispravniceasa!" Le multumesc "colegilor" de la "Ziua"! Sincer, nu stiam ca sint atit de important incit apar in materialele electorale la Chisinau! Veti vedea imediat ce sugestie excelenta imi transmite demersul celor de la "Ziua"!

Altminteri, scris

atit de prost, ca se "sparie" tastatura computerului! Dar, mai intii, sa lamurim un lucru!

Eu, unul, nu am sustinut niciodata ca Iurie Rosca e "fascist roman"! Iar cum il considera adversarii sai politici, la Chisinau, nu e departamentul meu! In ceea ce priveste "extremismul" lui Iurie Rosca, la asa ceva, intr-adevar, m-am referit! Dar, cum eu sint un "anti-euroatlantic" patentat, nu faceam decit sa citez din raportul raportorilor pentru Moldova ai Adunarii Parlamentare a

Consiliului

Europei, Lauri Vahtre si Josette Durrieu, din 23 aprilie 2002 (Functioning of democratic institutions in Moldova, doc. 9418), in care se preciza, cu privire la actiunile contestatare, de strada, conduse de Iurie Rosca, la Chisinau, impotriva guvernului comunist, in 2002, urmatoarele:

"Pina acum, doar fortele radicale au avut o platforma: extrema stinga in parlament, extrema dreapta in strada". Asadar, la Consiliul Europei, ceea ce facea domnul Rosca, in strada, era afiliat cu "extrema dreapta".

Inca am fost blind cu el, daca m-am referit doar la extremism. Evident, nu l-am comparat niciodata cu bin Laden!

Si acum, atentie! Daca tot nu l-am comparat cu bin Laden pe domnul Rosca, pentru ca nu se pot compara, ce ati zice daca ati afla ca bin Laden poate fi comparat cu Basescu? Veti fi uluiti, nu-i asa? Iata!

Inainte de vizita in SUA, PRESEDINTELE a mers la televiziunea publica pentru a vorbi romanilor despre demersul sau de politica externa, pe 7 martie, ora 21:00. Domnia sa s-a referit la prezenta unitatilor armatei romane, alaturi de trupele unei coalitii multinationale, pe teritoriul Irakului. Domnul Basescu a precizat, pentru posteritate, conform Rador:

"Deci, Romania, imi permiteti sa folosesc un termen extrem de dur, dar cred ca uneori ne trebuie astfel de termeni, alaturi de aliati, Romania este in Irak intr-o situatie de ocupatie a unui alt stat. Avem trupe, sintem reactionari, sintem in aceasta realitate. Sintem trupe de ocupatie, alaturi de aliatii nostri in Irak.

Or, nicaieri in strategiile noastre de securitate nationala, o astfel de actiune nu este prevazuta si mi s-a parut corect sa venim in realitatea a ceea ce face Romania acum".

Va rog sa remarcati, dragi cititori ai "Evenimentului zilei", ca seful statului declara public ca atit militarii romani, cit si fortele "aliatilor" (americani, britanici, polonezi etc.) aflate pe teritoriul Irakului sint "trupe de ocupatie".

Si, acum, atentie! in baza articolului 25, din Carta ONU, rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) sint obligatorii pentru statele membre. Iar Romania este membru ONU!

Stiti la ce se refera rezolutia CSONU cu numarul 1546, din 8 iunie 2004, adoptata in unanimitate? Va spun eu!

In paragraful 2, CSONU "saluta, de asemenea, ca, incepind cu 30 iunie 2004, ocupatia va lua sfirsit si Autoritatea Provizorie a Coalitiei va inceta sa existe, iar Irakul isi va reafirma intreaga suveranitate".

In paragraful 9, CSONU "precizeaza ca prezenta fortei multinationale in Irak este la cererea Guvernului Interimar al Irakului si, de aceea, reconfirma autorizarea pentru forta multinationala sub comanda unificata, acordata prin rezolutia 1511 (2003)".

Asadar, in baza rezolutiilor CSONU, trupele romane nu sint trupe de ocupatie in Irak, dupa 30 iunie 2004! Forta multinationala nu este forta de ocupatie! Este forta prezenta pe teritoriul Irakului, la invitatia guvernului suveran al acelei tari, pentru a servi la stabilizarea ei, cu autorizarea ONU.

Incredibil! Seful statului roman face declaratii prin care incalca Rezolutiile Consiliului de Securitate! incalca suveranitatea Irakului! Demonstreaza ca, desi, prin Constitutie, este "comandantul fortelor armate", habar n-are care este statutul acestor forte! Dezonoreaza armatele tarilor din forta multinationala din Irak, declarind, dupa 30 iunie 2004, ca aliatii americani sau britanici sint

ocupanti!

Dar cea mai trista si reprobabila consecinta a declaratiilor prezidentiale este aceea ca armata romana e umilita pe nedrept! Ostasii nostri au asezat prin jertfa si loialitatea lor fata de tricolor temelia marilor izbinzi de ieri si de azi ale romanilor. Sacrificiul lor a infaptuit Romania intregita, a adus independenta tarii si ne-a asezat in Alianta cu America si cu democratiile europene.

Armata romana nu este armata de ocupatie, in Irak, domnule PRESEDINTE! Este armata unui popor mindru chemata alaturi de fortele democratiei, in respectarea suveranitatii Irakului, sa lupte pentru dreptul la viata si libertate al irakienilor! Alaturi de ea sint armata Americii si armata Marii Britanii, domnule PRESEDINTE! Sint armata Italiei si a Poloniei! Si multe alte forte ale pacii si

democratiei! Este o coalitie a loialitatii si respectului reciproc!

Domnule Basescu, stiti cine mai numeste, public, aceste forte, FORTE DE OCUPATIE? Nu, nici un sef de stat de pe Terra! Iata, puteti afla din aceasta depesa Reuters, din 4 martie 2005, pe care o gasiti pe site-ul "NEWS.com.au" (http://www. news.com.au/story/0,10117,12439218-13762,00.html):

"Liderul al-Qaeda, Osama bin Laden, l-a declarat pe Zarqawi adjunctul sau in Irak (...) militantul iordanian este principalul inamic al Washington-ului in tara. Grupul sau a revendicat cele mai singeroase atacuri, in cadrul insurgentei sunite, impotriva fortelor conduse de americani si guvernul irakian.

El emite de regula comunicate pe internet revendicind atacurile si denuntind ocupatia si guvernul irakian".

Va felicit, domnule Basescu, pentru apropierea de domnii bin Laden si Zarqawi in interpretarea statutului fortei multinationale in Irak!

Domnilor de la "Ziua", va multumesc pentru sugestia care a dus la redactarea acestui articol! Sint convins ca domnii Basescu si Rosca va vor multumi si ei, personal! Astept, in continuare, sugestii! Apropo, pentru ca tot am o arhiva consistenta cu minciunile "anti-euroatlantice" si "anti-americane" care apar in "Ziua", de citiva ani, ma gindesc chiar sa-i dau o pauza domnului Basescu si

sa scriu

citeva articole pe aceasta tema! Sint sigur ca opinia publica ar fi interesata sa afle oarece despre cea mai antiamericana "fituica" din presa romana. Be good, kids!