Pixurile au invatat sa citeasca, iar celularele rezista sub apa, au camera de 7 megapixeli si fac videoconferinte. Se intampla zilele acestea la Cebit.

De cateva zile, marii producatori de "jucarii" electronice fac tot ce le sta in putinta sa ne atraga atentia. S-au mutat cu arme si bagaje in Germania si isi expun cele mai tari produse la Cebit. Majoritatea vor ajunge si pe piata romaneasca peste cateva luni.

Cancelarul german Gerhard Schröder a tinut sa fie primul care sa probeze exponatele targului. Ce-i drept, a reusit sa "puna mana" doar pe o mica parte din "jucarii", date fiind dimensiunile impresionante ale expozitiei. A testat o noua versiune a castii de motociclist cu bluetooth, un telefon public care functioneaza prin tehnologia VoIP, cateva camere videodigitale si un laptop.

DEMONSTRATII. Siemens a afisat cu mandrie noul sau celular M 75. Telefonul a fost tinut "fara mila" sub un jet de apa, insa aparatul nu a dat nici un semn ca acest experiment i-ar strica. Producatorii sai il prezinta ca pe un mobil destinat acelora carora le place activitatea in aer liber.

Vodafone a facut demonstratii de videotelefonie pe celular, in cadrul carora trei utilizatori (cu trei aparate diferite) se puteau vedea unul pe altul concomitent.

Cei de la Logitech au defilat cu un pix digital, botezat io2 Digital Pen. "Jucaria" va aparea pe piata in vara aceasta, spun reprezentantii companiei.

Nokia a prezentat pentru prima data telefonul 6230i, cu camera de un megapixel, impreuna cu 6681 – celularul cu doua camere digitale, numai bun pentru videoconferinte. Printre "vedetele" standului se numara 9300, comunicatorul de dimensiuni reduse. Toate acestea vor aparea pe piata romaneasca in aceasta primavara.

PIX DIGITAL CU BLUETOOTH

Logitech va adapta pixul digital io2 Bluetooth pentru furnizorii de solutii de business. Pixul creeaza automat o inregistrare care este transmisa unui device de comunicare mobila similar, cum sunt telefoanele mobile PDA sau Blackberry. Datele pot fi inregistrate sau procesate pe device-ul mobil sau pot fi transmise imediat datei de baze centrale a organizatiei.

Logitech io2 Digital Pen va fi disponibil la vara. Compania de cercetare IDC anticipeaza ca, la nivel global, livrarile de telefoane mobile si device-uri pentru comunicare mobila cu tehnologie Bluetooth va creste de la 45 de milioane la sfarsitul lui 2003 la peste jumatate de miliard la sfarsitul lui 2008. (Alexandru Radescu)

ROMANII

Participarea firmelor romanesti in cadrul pavilionului national la CeBIT este finantata de la bugetul de stat prin Programul national de promovare a exporturilor. Statul suporta integral costurile cu chiria, constructia si amenajarea standului, precum si 50% din cheltuielile de transport si cazare pentru cate un reprezentant al fiecarei firme romanesti participante.

Azi, ministrul roman al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, va deschide Ziua Romaniei la CeBIT. Participa 37 de firme romanesti.