Fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, a recunoscut, fara sa vrea, autenticitatea stenogramelor din sedintele de taina ale PSD, care au ajuns in presa, la sfarsitul lui noiembrie 2004.

Prezenta intr-o emisiune la Realitatea TV, joi seara, Rodica Stanoiu, care a fost si consilier al fostului presedinte Ion Iliescu, a recunoscut ca inlocuirea ei din functia de ministru al Justitiei a fost discutata in sedinta Delegatiei Permanente a PSD din 8 martie 2004. "Cand s-a hotarat rocada cu domnul Talpes, asta a fost cu mult inainte de a pleca eu, dar a fost un secret bine pastrat...

si atunci rocada s-a discutat si chiar in Delegatia Permanenta, 8 martie, cu un an in urma", a recunoscut Rodica Stanoiu in cadrul emisiunii de la Realitatea TV.

In stenograma sedintei de partid din 8 martie 2004, liderul Adrian Nastase ii informeaza pe colegii sai de Delegatie ca Rodica Stanoiu va fi inlocuita cu Cristian Diaconescu, secretar de stat la MAE, urmand ca aceasta sa primeasca "un post foarte important", in speta cel de consilier prezeidential.

Din aceeasi stenograma reiese faptul ca Rodica Stanoiu urma sa-i ia locul lui Ioan Talpes la Cotroceni, pentru ca acesta sa fie numit ministru de stat. Declaratia Rodicai Stanoiu este inca o reconfirmare a faptului ca stenogramele, ajunse in presa pe 24 noimebrie 2004, sunt reale. La acea data, Nastase a catalogat stenogramele ca fiind "facaturi".

Presedintele de atunci, Ion Iliescu a dat o declaratie ciudata in care recunostea partial autenticitatea documentelor: "Cozmin Gusa le-a sustras, dar nu stiu daca sunt reale", spunea Iliescu. Pe de alta parte, ZIUA a scris despre faptul ca si ministrul de Externe de atunci, Mircea Geoana, a recunoscut ca stenogramele sunt reale.

In decembrie 2004, 11 organizatii neguvernamentale au depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in care solicitau anchetarea urgenta a unor demnitari PSD in legatura cu celebrele stenograme ale sedintelor PSD, care au fost date publicitatii, pe larg, in 2004, de intreaga presa centrala si publicate intr-o carte document de catre Editura ZIUA.

Dosarul format pe baza plangerii a ajuns la Parchetul National Anticoruptie in ianuarie 2005 si, de atunci, nu s-a mai auzit nimic.