Autoritatile din mai multe tari europene ancheteaza posibila implicare a CIA in rapirea ilegala a mai multor persoane suspectate de terorism, relateaza "Washington Post", citat de Mediafax. Autoritatile din Italia, Germania si Suedia ancheteaza mai multe cazuri in care este posibil ca agentii americani sa fi incalcat legislatia nationala prin retinerea unor suspecti pe teritoriul european.

CIA nu a dezvaluit pina in prezent aceste operatiuni, dar considera ca ele sint o modalitate eficienta si legala de prevenire a actelor teroriste.

In Italia, clericul radical egiptean Abu Omar a fost rapit in februarie 2003, in timp ce se indrepta spre o moschee din Milano.

Luna trecuta, oficiali italieni s-au deplasat la baza aeriana Aviano, din nordul tarii, si au cerut planurile de zbor ale tuturor avioanelor americane care au decolat de pe aeroportul militar in perioada rapirilor, precum si foile de drum ale vehiculelor care au intrat in baza militara.

Politistii italieni sint de parere ca egipteanul ar fi putut fi tinta unei operatiuni sponsorizate de CIA, prin care suspectii de terorism sint rapiti si transferati pentru interogare in tari care practica tortura.

In Germania, este in curs de desfasurare ancheta in cazul lui Khaled El-Masri, care spune ca a fost retinut in timp ce se afla in concediu in Balcani, si dus cu avionul la Kabul, unde a fost inchis timp de patru luni, ca suspect de terorism. Cind a fost eliberat, i s-a spus ca a fost o eroare de nume. El-Masri sustine ca rapitorii vorbeau limba engleza avind accent american.

In Suedia, o comisie de ancheta a parlamentului a descoperit ca agenti CIA au retinut in decembrie 2001 doi cetateni egipteni pe care i-au transportat la Cairo cu un avion american. Cei doi sustin ca au fost torturati in inchisorile din Egipt. Unul dintre suspecti a fost eliberat, insa celalalt este inchis la Cairo.