Sapte hectare din parcul Herastrau au intrat in proprietatea unor apropiati de-ai lui Alexandru Bittner si Bartolomeu Finis, doi dintre cei considerati ca fac afaceri in numele lui Adrian Nastase. Consecinta este evacuarea unui club fanion de yachting.

Clubul Sportul Studentesc a fost somat recent sa isi dezafecteze baza nautica din parcul Herastrau. Acesta este ultimul capitol dintr-un lung razboi de uzura, declansat de una dintre cele mai paguboase tranzactii cu active de stat.

Istoria incepe in septembrie 1999, perioada in care conducerea de atunci a Biroului de Turism pentru Tineret a facut cadou unui obscur sereleu sapte hectare din parcul Herastrau, printr-un contract de „asociere in participatiune".

Seful de atunci al BTT, Liviu Vaclea, a fost arestat dupa 2001, sub acuzatia ca prin asemenea contracte a devalizat societatea, insa afacerile pe care le-a mosit au mers mai departe.

Miza: Sapte hectare din Herastrau

Firma care s-a lipit de BTT pentru a smulge o halca din parcul Herastrau se numeste Domino Impex 94 SA. Prin asociere, BTT intra in afacere cu activele bazei BTT Tenis Club Herastrau si cu terenul aferent, iar firma privata se angaja sa investeasca in acestea, urmind sa le administreze timp de 15 ani de la incheierea contractului.

Dupa cum au aratat evenimentele ulterioare, miza reala a afacerii era terenul cu o suprafata de 7 ha, amplasat pe malul nordic al lacului Herastrau. Asocierea a dat SC Domino 94 SRL dreptul de preemptiune in a cumpara activele BTT, prin negociere directa, in cazul privatizarii acestora.

De-a lungul timpului, sectia de yachting a Sportului Studentesc a supravietuit folosind baza materiala administrata de BTT, pentru care a incheiat periodic contracte de inchiriere. Dincolo de motivatia practica, amplasamentul din nordul parcului Herastrau era legat printr-o puternica traditie de yachting.

Cum sa privatizezi o ramura sportiva

In prezent, pe fostul teren al BTT, Domino 94 SRL a infiintat un restaurant, un club de tenis (Tenis Club Herastrau–TCH), un bar de zi, o terasa, un salon de masaj si sauna, frecventate de protipendada bucuresteana. Ultima tinta a ramas „hangarul de ambarcatiuni", ultimul activ al BTT din zona, neexploatat inca in scop privat.

Intr-un memoriu trimis la sfirsitul anului 2003 catre fostul ministru al Educatiei, Alexandru Athanasiu, presedintele TCH, Ion Tupa, angajat al SC Domino 94 SRL, solicita evacuarea Sectiei de Yachting a Clubului Sportul Studentesc.

Tupa motiveaza ca aceasta „ocupa fara temei legal" amplasamentul si propune ca firma pe care o reprezinta sa cumpere „la un pret echitabil" dotarile aferente bazei si sa preia in baza unor contracte de munca intreg personalul sectiei. Tupa a argumentat ca asociatia infiintata de Domino 94 SRL are in componenta si o sectie de yachting.

Nevasta lui Dracula Park

Desi presa a reactionat in perioada in care BTT a incheiat paguboasa tranzactie cu Domino 94 SRL, personajele din spatele afacerii au ramas mult timp ascunse opiniei publice. In prezent, numele din actionariatul firmei sint relevante pentru decodificarea intereselor din spatele acestei afaceri.

Incepem cu cel al Mihaelei Carmen Finis. Aceasta este sotia lui Daniel Bartolomeu Finis, un controversat afacerist de numele caruia se leaga numeroase privatizari dubioase ale activelor BTT. El este unul dintre actionarii principali ai SC Parcul Turistic si de Agrement Snagov SA, care ar fi trebuit sa administreze faimoasa afacere „Dracula Park", nascuta din gindirea lui Dan Matei Agathon.

In Consiliul de Administratie al SC Neptun-Olimp SA, Finis mai este coleg cu Roxana Bichel, o apropiata a familiei Nastase, fosta consiliera a presedintelui APAPS, Ovidiu Musetescu.

Toate drumurile duc la Bittner

Cea mai spectaculoasa asociere a lui Bartomoleu Finis a fost cea din SC Piscicola Tour SRL Jurilovca, unul dintre marii concesionari din Delta Dunarii. In Piscicola Tour, Finis a fost asociat cu Vladimir Popa, fiul unui fost ambasador al Romaniei in Iugoslavia.

Chiar daca majoritatea actiunilor sint controlate de un off-shore inregistrat in Insulele Virgine, nu mai exista dubii ca omul din spatele Piscicola Tour este miliardarul Alexandru Bittner, unul dintre prietenii consecventi ai lui Adrian Nastase.

Si pentru ca am adus vorba de marii concesionari din Delta, mentionam in context si numele firmei Ecofish SRL. Acestei societati i s-a concesionat o portiune generoasa din bratul Sfintul Gheorghe, zona Jurilovca. In comuna cu acelasi nume are sediul si Ecofish. Si nu oriunde, ci chiar in aceeasi locatie cu Piscicola Tour, firma lui Bittner. Directorul firmei Ecofish este un anume Gheorghe Negrea.

Acelasi personaj detine la rindul lui un mic procent din actiunile Domino 94 Impex, latifundiara din Herastrau.

Alaturi de sotia lui Finis si de Negrea, in Domino 94 Impex SA se mai afla unul dintre oamenii lui Alexandru Bittner. Este vorba de Ion Petre ( 9%). Numele lui mai poate fi gasit in structura actionariala a inca 29 de societati, cele mai importante dintre acestea fiind Lipsca 2000 SA, Hotel Venetia Co SA, Midas Construct SA si Minion House SA.

Cele patru firme au fost infiintate chiar de Alexandru Bittner, care, ulterior, s-a retras din acte, dupa ce si-a plantat oamenii de incredere in actionariate. Miscarea s-a vrut una strategica, pentru ca firmele fondate si „parasite" oficial de Bittner inregistreaza cifre de afaceri uriase, in timp ce societatile in care Bittner apare inca drept actionar au rezultate modeste.

„Intelegeri intre persoane private"

Ion Tupa, presedintele Tenis Club Herastrau, este si directorul executiv al SC Domino 94 Impex SA. „Sportul Studentesc nu are nici un drept asupra terenului si anexelor pe care, in prezent, le folosesc. Toate acestea sint in proprietatea firmei Domino 94, cu acte in regula", ne-a declarat Tupa.

El ne-a mentionat ca TCH a fost infiintat de el si de alti 20 de membri ai clubului si functioneaza pe terenul cumparat de Domino 94, in baza unui contract de comodat. Tupa vede legaturile dintre actionarii Domino 94 si Bittner ca fiind chestiuni parafate intre persoane private. „Si care este problema? Sint oameni de afaceri! Nu pot sa comentez eu intelegerile lor, nu este treaba mea.

Oricum, domnul Bittner nu apare in acte."

Carmen Finis este plecata in Brazilia, dupa cum ne-a spus sotul ei, Bartolomeu Finis. Omul de afaceri, insa, a acceptat sa vorbeasca despre afacerea Domino 94, dovedind ca stapineste bine toate dedesubturile acesteia. „Stiti ca i-am vindut Piscicola Tour. Daca am facut afaceri cu Bittner, asta inseamna ca sint omul lui? Nu, domnule, eu sint baiat mare. Asta-i afacerea noastra.

Cit despre ceilalti doi (Ion Petre si Gheorghe Negrea – n.r.), noi, ca proprietari, vrem sa investim acolo, sa dezvoltam si alte cluburi sportive." Pe Gheorghe Negrea si pe Ion Petre, oamenii lui Alexandru Bittner, i-am cautat la peste zece societati din grup, dar au fost de negasit.