Pe 11 martie, Comisia Europeana a adoptat Carta Europeana a Cercetatorilor si un Cod de Conduita pentru Recrutarea Cercetatorilor - doua documente vazute ca elemente cheie pentru politica UE de a face din cercetare o cariera atractiva, ca parte esentiala a strategiei sale de stimulare a cresterii economice si a numarului locurilor de munca.

Cum se va intimpla acest lucru? Carta si Codul de Conduita vor conferi cercetatorilor drepturi si obligatii egale pe tot teritoriul Uniunii Europene, incercind sa contracareze prevederile locale, regionale, nationale sau sectoriale, care nu permit, pasamite, Europei sa utilizeze la maximum potentialul cercetatorilor sai.

Cum "fara cercetatori nu exista stiinta in Europa," spune Janez Potocnik, Comisar European pentru Stiinta si Cercetare, "incercam sa ne asiguram ca toti cercetatorii, oriunde ar lucra, sint tratati cu respectul si stima pe care o merita."

Acest efort de reglementare a fost articulat de catre pericolul in care se afla obiectivele de la Lisabona si Barcelona - caci este nevoie de inca 700.000 de cercetatori pentru atinge obiectivul alocarii de 3% din Produsul Intern Brut al UE pentru cercetare si dezvoltare si, de asemenea, pentru a ii inlocui pe cercetatorii de virsta avansata.

Desi numarul cercetatorilor in UE a crescut, de la 5,4 la mia de angajati in 1999 la 5,7 in 2001, aceasta cifra se afla, inca, la o distanta uriasa de nivelul din SUA (8,1) sau Japonia (9,1).

Carta si Codul de Conduita vizeaza statele membre UE, angajatorii, finantatorii si cercetatorii in toate stadiile cariei acestora, abordind rolurile, responsabilitatile si drepturile tuturor acestora; si spera sa imbunatateasca procedurile de recrutare, propunind, in acelasi timp, modalitati mai flexibile de evaluare a cercetatorilor -

nu numai pe baza numarului de publicatii, ci a unei game mai largi de criterii: predare, supervizare, munca in echipa, transfer de cunostinte, management si activitati de constientizare publica.

Detalii, textele Cartei si Codului (in engleza, franceza, germana), adresa portalului european de mobilitate a cercetatorilor, Strategia privind Crestere si locuri de munca in UE, menita sa revitalizeze Agenda de la Lisabona - si, nu in ultimul rind, o invitatie la dezbatere a textului cu pricina, comparativ cu prevederile actuale in Romania

http://www.europe.org.ro/forum/viewforum.php?f=3