De sambata, Partidul Romania Mare are un alt nume, Partidul Popular Romania Mare, si un alt presedinte, Corneliu Ciontu.

Corneliu Vadim Tudor a devenit, la propunerea sa, presedinte de onoare al noului partid, declarat crestin-democrat si moderat.

Insa a tinut sa spuna ca nimic nu se va decide in partid fara ca el sa fie de acord.

Plenara Consiliului National al Partidului Popular Romania Mare a facut aceste modificari la statutul partidului pentru ca - a explicat Corneliu Vadim Tudor - Partidul Popular European si comunitatea internationala nu ar fi agreat fosta denumire a partidului.

Sintagma Romania Mare a speriat de la bun inceput

Corneliu Vadim Tudor

"Sintagma Romania Mare a speriat de la inceput. Lumea a fost speriata crezand ca avem pretentii teritoriale la Ucraina, la Republica Moldova, la Bulgaria - apropo de Cadrilater", a declarat Corneliu Vadim Tudor.

El a precizat ca nici nu a demisionat, nici nu s-a retras din functia de presedinte.

Nu mai sunt presedinte, a spus Corneliu Vadim Tudor, dar asta nu inseamna ca nu voi mai conduce partidul.

"Nu m-am retras in planul secund. Eu conduc acest partid. Am facut un transfer de responsabilitati, pentru ca eu simt ca prioritatea noastra absoluta este sa lamurim tara printr-un sistem radio si televiziune care e directia acestei tari.

Un post de televiziune face mai mult decat un parlament , care a anchilozat in Romania, care nu mai face nimic. M-am saturat si de parlament!", a mai spus Corneliu Vadim Tudor.

El le-a spus participantilor la plenara: "Am luat decizia de a va propune sa cream prin statut functia de presedinte de onoare al partidului, functie pe care o voi ocupa eu."

Corneliu Vadim Tudor a explicat ca a dorit sa nu mai fie presedinte pentru ca are prea multe lucruri de facut.

Dar atributiile presedintelui de onoare, aprobate de plenara, ar urma sa fie chiar mai numeroase decat cele ale presedintelui.

Vadim Tudor a mai spus ca va lansa in curand un post de radio si unul de televiziune, la care va fi invitat in fiecare seara sa vorbeasca cetatenilor.

Presedintele Partidului Popular Romania Mare este Corneliu Ciontu, fost prim-vicepresedinte al PRM.

El nu a participat insa, la intalnirea cu ziaristii si e greu de inteles cum va fi presedintele unui partid pe care, de fapt, nu-l va conduce efectiv.

BBC

Dupa 14 ani de dezonoare,

C.V. Tudor se retrage in scaunul de "presedinte de onoare al PPRM"

Lupta cu nemultumirile din filiale pare sa-l fi impins pe Vadim Tudor la acest gest

Corneliu Vadim Tudor a reusit sa-si lase din nou adeptii cu gura cascata. Sambata, la Plenara extraordinara a Consiliului National al PRM, el a propus celor prezenti sa modifice statutul partidului si sa infiinteze functia de presedinte de onoare pe care urma sa o ocupe chiar el.

Sinceri sau doar oportunisti, unii dintre cei prezenti au incercat sa-l convinga pe Tribun sa renunte la acest pas, pe care l-au calificat drept inceputul dezagregarii partidului. Zice-se ca au fost si ceva lacrimi, pentru ca PRM sa nu fie lasat fara calauza, dar Vadim nu s-a lasat impresionat si si-a impus punctul de vedere.

In unanimitate, plenara l-a ales ca presedinte de onoare al PRM, rebotezat, tot sambata, Partidul Popular Romania Mare. Corneliu Ciontu a mai urcat o treapta ierarhica, devenind presedinte (au fost doar 6 voturi impotriva din 167), in vreme ce fotoliul de prim-vicepresedinte, ocupat de el pana acum, a fost atribuit senatorului-scafandru Dorel Onaca.

"Avem nevoie de o protectie europeana"

Corneliu Vadim Tudor a spus apoi presei ca prin aceste schimbari PRM a facut o "miscare strategica", avand ca finalitate schimbarea imaginii externe a partidului pe care l-a condus vreme de 14 ani si spargerea blocadei informationale la care a fost supus pana acum.

Potrivit lui Vadim Tudor, PRM si el personal au fost - cum altfel! - principalele victime ale fraudei electorale din noiembrie 2004 si exista riscul ca un asemenea fenomen sa se repete la alegerile viitoare si inca in proportii mai mari, ceea ce n-ar mai ingadui PRM sa treaca peste stacheta reprezentarii parlamentare.

"Daca nu vom face o schimbare de strategie, si pe plan intern si, mai ales, pe plan extern, pentru a fi aparati macar de o aripa a acelora care guverneaza lumea, atunci degeaba ne vom prezenta la viitoarele alegeri", a afirmat, sumbru, Vadim in fata plenarei.

"Avem nevoie de o protectie europeana", a repetat el la conferinta de presa de sambata, aceasta urmarind sa vina de la Partidul Popular European. Liderii PPRM sunt constienti ca mai trebuie depasite inca multe obstacole pentru ca partidul lor sa fie acceptat in familia popularilor europeni, dar pretind ca 65 la suta din conducerea PPE este de acord sa-si deschida portile pentru PPRM.

Desi a fost negata vehement, se pare ca una dintre conditiile ce trebuia indeplinite pe un asemenea parcurs este tocmai aceea ca presedintele formatiunii sa nu mai fie Corneliu Vadim Tudor, prietenul la catarama al lui Le Pen.

"Nu vreau sa ma mai ocup de toti nebunii din filiale"

Corneliu Vadim Tudor sustine ca in balanta deciziei sale au cantarit greu problemele de ordin personal. "Nu vreau sa ma mai ocup de toti nebunii din filiale, nu vreau sa mai ajunga toate mizeriile la mine", a motivat el in fata gazetarilor trecerea responsabilitatilor sale prezidentiale pe umerii lui Corneliu Ciontu. In fata participantilor la plenara, discursul lui C.V.T.

a fost insa de-a dreptul vitriolant, dezvaluind batalia pentru ciolan dinlauntrul filialelor si obturarea comunicarii dintre Centru si acestea: "Noi nu avem o viata de partid in adevaratul sens al cuvantului.

In afara unui nucleu central, de 10-15 oameni si a catorva cadre valoroase din fiecare filiala, nimeni nu pune osul la treaba, nu exista permanenta la sedii pana seara tarziu, un duh provincial de munca in dorul lelii pluteste peste fiecare judet.

Daca s-ar depune atata munca, atata energie cata se consuma in certurile locale, partidul acesta ar zbarnai! Si se mai lanseaza si declaratii total deplasate, conform carora Statutul PRM ar trebui modificat, in sensul ca nu Centrul, ci filialele sa aiba primul si ultimul cuvant in intocmirea listelor de candidati pentru Parlament.

Care filiale? Alea care se sfasie si unde unii si-au facut "bisericute" si grupuri de presiune, eternizandu-se la putere si nutrind o ura viscerala fata de orice cadru de conducere care vine sa faca o analiza, trimis de Biroul Permanent? Daca eu m-as fi pus la mintea unor ispravnici de provincie si i-as fi lasat sa faca ei listele parlamentare, mai mult de jumatate dintre senatorii si deputatii

nostri ramaneau pe dinafara, in schimb ar fi intrat in Parlament tot felul de pensionari, ofiteri in rezerva sau tragatori de sfori care joaca table in fata blocului si invart politichia asa cum invarte purcica dovleacul! Ia mai lasati-ma in pace cu ideile astea stupide! Ia sa-si vada fiecare daca nu de treaba, atunci macar de lungul nasului!" C.V.

Tudor si-a mai marturisit un of foarte concret, dezvaluind dezamagirea crunta pe care i-au provocat-o unii conducatori de filiale: "Ei raman insensibili la cele mai marunte apeluri ale mele, cum ar fi, bunaoara, macar cateva abonamente pe fiecare judet, la oficiosul PPM" - le-a batut el obrazul unora din sala.

"Cosmos T.V." - ecranul personal al lui C.V.T.

Corneliu Vadim Tudor a sustinut ca o alta preocupare ii va acapara de acum inainte o buna parte din timp: punerea pe picioare a unui nou trust mass-media, ingloband un post de televiziune - "Cosmos TV" - si, probabil, unul de radio. "Avem licenta, avem aparatura, avem sediu, avem echipa", a anuntat el.

Noul canal TV ar putea emite si maine, dar isi va incepe emisiunile, cel mai probabil, in 15 aprilie. C.V.T. ar urma sa sustina in fiecare zi un talk-show de cate 2-3 ore. Daca functia din Senat nu-i va permite sa fie el insusi moderatorul acesteia, nimic nu-l va putea impiedica totusi sa participe la ele, cu acelasi rezultat. "Televiziunea face si desface guverne.

Iar intr-o tara ca a noastra (.

..) un post de televiziune poate fi mai important decat Parlamentul. Pana la urna de vot, politicianul trebuie sa treaca proba de foc a "cutiei magice"", si-a justificat el in fata plenarei interesul deosebit pentru acest post de televiziune. C.V.

Tudor n-a pierdut prilejul sa se mai rafuiasca o data cu avutii partidului, care n-au vrut sa se scormoneasca in punga pentru a ajuta la infiintarea televiziunii peremiste.

"Daca acesti oameni nu inteleg ca Romania e pe ultima suta de metri si numai un efort suprem de concordie si descatusare a energiilor nationale o mai poate salva de la pieire, atunci ne vom desparti, fara nici un fel de discutie si suparare. (...

) In orice caz, acest post de televiziune, la care cei ce doresc pot cumpara actiuni, conform economiei de piata, va merge inainte, va functiona si va umple un gol, chiar daca pentru asta voi fi nevoit sa-mi vand casa in care stau si sa ma mut undeva, la tara, unde chiria e mai ieftina".

"Nu voi fi un Quintus"

C.V. Tudor spunea ca retragerea sa din functia de presedinte al partidului este motivata si de nevoia de a se achita de sarcinile sale de doctorand. De doi ani, spunea el, lucreaza la o teza de doctorat - "Prezenta ingerilor in Biblie" -, dar n-a reusit sa incropeasca nici un referat, necum sa sustina vreun examen. "Risc sa pierd dreptul de a mai ramane in graficul legal".

Vadim va folosi ragazul pe care si l-a luat si pentru o drumetie la Roma si la Vatican, pentru ca impreuna cu "bunul sau prieten", Demetrio de Luca, sa aduca in tara giulgiul lui Isus Cristos. Asumandu-si presedintia de onoare a PPRM, C.V. Tudor a tinut sa precizeze apasat: "Nu voi fi un Quintus". "In PRM, presedintele de onoare e mai mult decat presedintele".

Fraiele partidului vor continua sa se afle in mainile sale: el va fi membru al tuturor structurilor de conducere, va reprezenta pe plan intern si extern partidul si, in plus, va conduce Clubul Autoritatii Morale a PRM, in care vor fi cooptati "seniori ai spiritului" din tara si din diaspora.

Lucrul este oficializat si de statut, care prevede ca presedintele de onoare este "liderul moral si garantul unitatii partidului".

De altfel, chiar noul presedinte, Corneliu Ciontu, spunea ca Vadim ramane "liderul de necontestat al partidului" si ca, cu toate ca fisa postului de presedinte al PRM ramane neschimbata, nici o decizie majora nu va fi luata fara consultarea si incuviintarea presedintului de onoare. Asa ca el ramane, cum singur spunea, "vizitiu pe scara trasurii" in PRM.

Silviu ACHIM, Adevarul - 14 martie 2005