Presedintele Traian Basescu a promis ca va invinge "vechile structuri, acolo unde mai exista" in societatea romaneasca.

Seful statului participa la aniversarea a 15 ani de lansarea Proclamatiei de la Timisoara, impreuna cu regele Mihai si cu fostul presedinte Emil Constantinescu.

"Sunt convins ca asa cum spunea un presedinte al Romaniei la sfarsit de mandat, 'M-au invins vechile structuri', fara a avea pretentia sa citez exact, sunt convins ca a avut dreptate.

Ceea ce va pot spune cu certitudine este ca eu o sa le inving", a declarat Traian Basescu in fata auditoriului din sala Teatrului National.

Promisiunea facuta de Traian Basescu la Timisoara a fost insotita de o adaugire - vointa politica nu este suficienta, a spus presedintele, pentru curatirea morala a societatii.

Probabil ca toata societatea romaneasca are nevoie de o evolutie mentala care va fi motorul real al evolutiei noastre rapide

Traian Basescu

In opinia presedintelui, romanii inca au o problema de mentalitate:"Imi aduc aminte inclusiv de mine, cum gandeam problema proprietatii in '93, '94, cum o gandesc acum."

"Probabil ca toata societatea romaneasca are nevoie de o evolutie mentala care va fi motorul real al evolutiei noastre rapide catre civilizatie si catre o democratie profunda."

La randul sau, regele Mihai a amintit ca proclamatia adoptata la Timisoara pe 11 martie 1990 arata limpede ca revolutia romana nu a fost indreptata impotriva unui dictator, ci a unui regim dictatorial, iar respectarea proprietatii private este baza integrarii Romaniei in organizatiiile europene.

Despre mult-discutatul punct 8 al Proclamatiei, Regele Mihai a spus ca este deformat inadins de catre multi.

Punctul 8 cerea inlaturarea tuturor activistilor PCR din orice functie publica, pentru un timp anume.

Proclamatia a fost si ramane punctul nostru de referinta, busola generatiilor de maine.

Regele Mihai

Regele Mihai considera ca Proclamatia de la Timisoara a triumfat indirect.

"Multi dintre fostii membri importanti ai partidului comunist nu numai ca au ocupat posturi oficiale, dar uneori au ramas la putere multi ani dupa caderea comunismului. Inseamna oare ca Proclamatia a fost un esec? In nici un caz.

Proclamatia a fost si ramane punctul nostru de referinta, busola generatiilor de maine."

Membrii Societatii Timisoara nu au renuntat la promovarea punctului 8 al Proclamatiei.

Ei au anuntat ca vor propune o lege a lustratiei.

Proiectul este sprijinit de catre liderii proaspatului Partid Popular Crestin Democrat - fostul PNTCD.