Negocierile dintre Guvern si FMI au intrat in impas. Cele doua parti n-au reusit, deocamdata, sa finalizeze negocierile pentru continuarea acordului existent, pentru ca, manifestand o prudenta considerata excesiva, expertii Fondului nu au renuntat la constrangerile foarte dure pe care au incercat sa le impuna partii romane.

Pe de alta parte, reprezentantii Romaniei nu au reusit sa-i convinga pe cei de la FMI ca masurile pe care intentioneaza sa le aplice vor da rezultatele scontate.

Nu este vorba, cel putin deocamdata, de un "divort" intre FMI si Guvern, ci de o inghetare a acordului actual pe o perioada de cateva luni, timp pe care oficialii romani il au la dispozitie pentru a demonstra ca viziunea lor asupra masurilor economice care trebuie luate este cea corecta. "In principiu, negocierile cu FMI se vor relua in doua, trei sau patru luni.

Pana atunci, noi ne vedem de treaba si vom aplica masurile pe care oricum le-am fi luat", a declarat pentru Adevarul Ionut Popescu, ministrul Finantelor. Mai precis, este vorba de adoptarea rapida a modificarilor la Codul fiscal, care presupun majorarea, incepand cu 1 aprilie, a unor impozite si taxe.

TVA va ramane la nivelul actual, insa accizele vor creste, in medie, cu 10,5 la suta peste nivelul stabilit pentru 2005.

Vor fi majorate, de asemenea, impozitul pe castigurile de capital (la 10 la suta), pe veniturile din tranzactiile imobiliare (la 16 la suta pentru firme si 10 la suta pentru persoane fizice), pe dobanzi (la 10 la suta), in paralel cu o intarire a colectarii banilor de la datornici, inclusiv prin executari silite, "la sange".

"Trebuie inteles faptul ca Romania se afla tot in interiorul acordului existent. Problema care a aparut se datoreaza estimarilor diferite: Fondul este mai temator, in timp ce noi suntem convinsi ca masurile noastre vor da rezultatele scontate. Eu sunt convins ca cei de la FMI gresesc, mai ales ca cifrele privind incasarile bugetare pe primele doua luni si sapte zile din acest an ne dau dreptate.

Eu cred ca, dupa primele, patru-cinci luni ale anului, aceasta tendinta va fi foarte evidenta si vom relua negocierile pentru reluarea actualului acord. De aceea, nu vad nici o tragedie in aceasta amanare", a spus ministrul Finantelor.

El a adaugat ca, poate surprinzator pentru unii, impasul in negocieri nu a fost generat de introducerea cotei unice de impozitare, ci, cel putin aparent, de dimensiunile deficitului bugetar. FMI ar fi dorit un deficit bugetar cat mai apropiat de zero, maximul acceptat fiind de 0,4-0,5 la suta din PIB, in timp ce partea romana a insistat pentru un deficit 0,7-1 la suta din PIB.

"Eu nu cred ca era nevoie de constrangeri atat de dure din partea FMI. Parerea mea este ca noi vom reusi oricum sa incheiem anul cu un deficit de 0,5-0,7 la suta din PIB, in conditiile in care vom reduce anumite cheltuieli publice, iar tendinta de crestere a incasarilor bugetare este foarte evidenta", a precizat Ionut Popescu.

Ministrul Finantelor s-a aratat increzator ca executia bugetara va demonstra ca introducerea cotei unice va produce un gol la buget considerabil mai mic decat cele 30.000 miliarde de lei, cat a fost estimarea initiala, problemele fiind legate in special de golurile lasate de fostul Guvern.

Pana atunci, in prima parte a lunii aprilie, dupa modificarea Codului fiscal, Guvernul va realiza rectificarea bugetara anuntata initial pentru prima jumatate a lunii martie. Analistii economici sunt de parere ca inghetarea acordului cu FMI nu va avea efecte in ceea ce priveste semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE.

"Atat timp cat va fi foarte clar ca nu este vorba de un divort, ci de un diferend de evaluare si ca urmatoarele luni vor limpezi apele, Comisia Europeana nu are de ce sa se impacienteze", a declarat profesorul de economie Daniel Daianu, fost ministru de Finante.