Vizita Presedintelui Traian Basescu la Washington si implicatiile acesteia pentru politica externa romaneasca au fost dezbatute in cadrul emisiunii "Romania la raport", realizata de Carol Sebastian la Radio Mix.

Coordonatorul Programului pentru Relatii Internationale din cadrul Institutului pentru Politici Publice, Sever Voinescu, a afirmat ca succesul vizitei in Statele Unite trebuie sustinut in viitorul apropiat. Marele examen al Presedintelui Basescu abia urmeaza, personalitatea acestuia nefiind suficienta pentru a ramine in dialog la nivelul stabilit acum.

Fost ministru de externe si actualmente deputat PSD, Adrian Severin crede ca, dincolo de succesul indiscutabil al vizitei, ar trebui folosite niste criterii pentru masurarea acestui succes. Dintr-o asemenea perspectiva, Romania nu a devenit un partener de consultari al Statelor Unite in actiunile viitoare cu caracter preventiv.

Totodata, nu s-a obtinut promisiunea unui regim al vizelor pentru cetatenii romani similar celui al polonezilor, nu s-a obtinut nimic concret in problema bazelor militare americane, iar in mod indirect discutiile cu FMI-ul n-au fost deblocate.

Fosta consiliera a presedintelui Constantinescu, Zoe Petre a raspuns temerilor ca o apropiere de Statele Unite ar duce la o racire a relatiilor Romaniei cu partenerii europeni, mai ales in perspectiva semnarii in aprilie a tratatului de aderare la Uniunea Europeana.

Ea a afirmat ca diplomatiei de la Bucuresti ii revine sarcina de a-si prezenta proiectele ca fiind transatlantice, si nu ca un monopol european sau american.

Intreaga emisiune poate fi ascultata pe www.infomix.ro