Aproape un milion de persoane au participat la un miting organizat de opozitie la o luna de la asasinarea fostului prim-ministru libanez Rafik Hariri.

Corespondentul BBC in Beirut transmite ca multimea a transformat capitala intr-o mare de rosu, alb si verde-culorile drapelului libanez.

Protestul a fost indreptat impotriva prezentei fortelor siriene pe teritoriul Libanului.

Siria a restras deja o parte din trupe catre granita si a promis Natiunilor Unite ca va prezenta un plan clar de retragere a celor 14.000 de soldati si agenti de informatii pe care ii are in Liban.

Statele Unite, care au criticat Siria spunand ca umbla cu jumatati de masura, au ramas precaute iar secretarul de stat american Condoleezza Rice a spus, la fel de precauta, ca promisiunea Siriei este un "progres".

Opozitia din Liban insa nu conteneste protestele impotriva Siriei si incearca sa mentina presiunea de strada asupra puterii de la Beirut pana la alegerile parlamentare programate in mai.

Teama de violente

Se estimeaza ca acest din urma protest a fost cel mai mare din istoria Libanului gratie numarului enorm de persoane care au participat.

Multimea a tinut un moment de reculegere la ora locala 12.55, exact ora la care a fost asasinat fostul premier Rafik Hariri acum patru saptamani.

Multe birouri si scoli au fost inchise.

Potrivit relatarilor, multimea a fost mobilizata gratie eforturilor serioase ale organizatorilor si a presei opozitiei care au incercat mai mult ca oricand sa stranga demonstranti.

Ancheta privind moartea fostului premier Rafik Hariri continua iar opozitia a cerut demisia mai multor oficiali din domeniul securitatii.

Protestatarii sunt nemultumiti si de faptul ca premierul pro-sirian Omar Karami a fost renumit in functie.

Corespondentii transmit ca au inceput sa apara temeri ca protestele din ce in ce mai ample ar putea degenera in violente.

Autoritatile libaneze ar putea interzice demonstratiile de strada de acum incolo.