Procuratura Generala a Republicii Moldova a cerut ieri prelungirea termenului de retinere a lui Valeriu Pasat (foto), consilier al presedintelui concernului energetic rus RAO EAS, Anatoli Ciubais, informeaza Rompres.

Actiunea presedintelui de la Chisinau, Vladimir Voronin, pare sa aiba legatura cu relatia prea stransa a fostului ministru al Apararii si ex-sef al serviciilor secrete (SIS) cu reteaua politica pro-moscovita din Republica Moldova. Valeriu Pasat a fost arestat vineri, 11 septembrie, la sosirea sa pe aeroportul international din Chisinau, venind din Moscova.

Fostul ministru al Apararii este acuzat ca a adus mari prejudicii Republicii Moldova in 1997, cand a vandut unei firme din SUA 21 de avioane MIG-29, la un pret oficial mult prea mic. Operatiunea a facut ulterior obiectul mai multor anchete.

In urma vanzarii Republica Moldova ar fi trebuit sa primeasca 80 milioane de dolari, insa se pare ca jumatate din aceasta suma nu intrat niciodata in conturile tarii. Vladimir Voronin l-a demis in 2002 pe Valeriu Pasat din functia de sef al Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) al Republicii Moldova.

In februarie 2004 presedintele concernului energetic rus RAU EAS Anatoli Ciubais l-a numit pe acesta consilierul sau pentru relatiile externe ale holdingului.

In cadrul unei convorbiri telefonice cu acesta, Vladimir Voronin a precizat ca retinerea lui Pasat nu este legata de activitatea sa in cadrul companiei ruse, dar este conditionata de delapidarile comise in perioada in care era ministru al Apararii.

Deputatul PPCD Stefan Secareanu a declarat sambata pentru AP FLUX ca retinerea lui Pasat este o metoda de santaj a lui Voronin pentru persoanele alese in Parlament pe listele Blocului "Moldova Democrata", in vederea acapararii de la acest bloc a voturilor suplimentare, necesare pentru alegerea de catre noul Parlament a presedintelui.

Pasat, omul BMD

Angajandu-se la RAO EES, Valeriu Pasat, nu a parasit marea politica moldoveneasca, scrie cotidianul rus Kommersant, preluat de Agentia de Presa Rusia la Zi. In plina campanie electorala, Pasat a sustinut deschis fortele de opozitie, situandu-se de partea liderului blocului "Moldova Democrata" (BMD), Serafim Urecheanu.

La congresul de la Moscova al miscarii "Patria Moldova", ce apara interesele cetatenilor moldoveni din Rusia si care a militat pentru BMD, Pasat a luat loc in prezidiu, alaturi de unul dintre copresedintii blocului, fostul premier Dumitru Braghis.

In opinia presedintelui organizatiei "Patria Moldova", Andrei Tarna, desi nu a sponsorizat congresul "oamenilor muncii din Republica Moldova, Pasat a ajutat foarte mult la pregatirea si desfasurarea lui", transmite Rusia la Zi.