Taranii care beneficiaza de subventii de la stat pentru carnea de vita, porc si pasare livrata la abatoare pot ridica incepand de astazi primii bani aferenti anului agricol 2005 de la Directiile Agricole. "Am dat drumul la primele subventii pentru zootehnie inca de saptamana trecuta, astfel incat maine (astazi - n.r.) oamenii se pot adresa Directiilor Agricole pentru a solicita banii.

Este vorba despre 400 miliarde lei aferenti lunilor ianuarie si februarie", ne-a declarat Miron Moldovan, director in Ministerul Agriculturii. El a precizat ca joi vor ajunge in teritoriu si sumele aferente sprijinului pentru lapte, depozitare cereale, utilaje agricole, adaposturi, credit agricol si despagubiri pentru epizootii.

"Alte 231 miliarde lei vor ajunge la tarani, din care 105,7 miliarde sunt alocate producatorilor de lapte, aproximativ 10 miliarde pentru depozitare, 9,4 miliarde pentru adaposturi, 42,8 miliarde pentru utilaje, 27 miliarde lei pentru credit agricol, 32 miliarde pentru cei afectati de epizootii. Vom acoperi deconturile din primele doua luni ale anului", a mai spus Miron Moldovan.

Ministerul Agriculturii acorda in acest an o subventie de 6.000 lei/kg carne in viu pentru tineretul bovin cu o greutate minima de 450 kg/cap; 12.000 lei/kg carne in viu pentru porcii in greutate de 90-110 kg/cap livrati la abatoarele autorizate; 7.000 lei/kg carne in viu pentru tineretul ovin in greutate de peste 30 kg/cap; 8.

000 lei/kg carne pasare in viu-pui broiler livrata la abatoarele autorizate. Pentru laptele de oaie si capra se acorda o subventie de 2.800 lei pentru fiecare litru de lapte livrat pentru prelucrare, la agentii economici specializati in procesare. Pentru laptele de vaca, subventia este de 1.400 lei/litru obtinut in zonele de ses si 1.800 lei/litru pentru laptele obtinut in zonele de munte.

La aceste sume se adauga 20% in perioada octombrie-aprilie.