Romania va propune Uniunii Europene o lista cu 39 de denumiri geografice protejate si recunoscute pentru bauturile spirtoase, printre care se numara tuica, palinca si vinarsul, potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii. Pe lista aprobata de minister se afla 13 tipuri de tuica, printre care cele mai cunoscute sunt cele de Buzau, Arges si Zalau, Horinca de Maramures si Turtul de Oas.

Cele mai multe bauturi sunt incluse la categoria palinca, unde sunt recunoscute 21 de produse. Printre acestea se numara Rieni Palinca de Bihor, Palinca de Zalau, cea de Calnau, de Vrancea si de Jaristea.

De asemenea, au mai fost recunoscute cinci vinarsuri, cum ar fi cele de Tarnave, Vaslui, Murfatlar, Vrancea si Segarcea. Lista va fi transmisa la UE in vederea protejarii denumirilor pentru bauturi spirtoase prin inregistrarea acestora in conformitate cu legislatia europeana, dupa aderare.

Conform reglementarilor europene, un produs protejat poate avea o distributie regionala (pot exista mai multe produse similare, in tari diferite ale Uniunii, dar acestea vor fi vandute numai pe o piata restransa), nationala si europeana.

Pe piata UE poate fi comercializat un singur produs cu o anumita denumire traditionala, iar alti agenti economici care doresc sa fabrice produsul respectiv cu aceeasi denumire trebuie sa cumpere licenta.