La sfarsitul lunii februarie s-a stins din viata Petre Buzoianu, fotograf roman de renume international cunoscut in special prin imaginile realizate in lumea modei si a filmului. Imaginile lui au fost publicate in Vogue, Elle, Marie Claire, Cosmopolitan si alte prestigioase publicatii, a caror lista o puteti citi in sumarul biografiei sale artistice.

Disparut la numai 52 ani,…

… el „ a pus umarul la promovarea online a fotografiei romanesti" facand parte in urma cu cativa ani si din redactia revistei Fotomagazin, www.eFoto.ro. „Cumplit...Un adevarat spirit, a trait si s-a stins ca o flacara la varsta apogeului creatiei.

Sa ne uitam putin in zare, si sa ni-l amintim cu acel spirit combativ care a vrut sa faca atat de mult pentru fotografia romaneasca. Dumnezeu sa aiba grija de el si fie ca uitarea sa nu se astearna asupra creatiei si operei domniei sale" spune Dinu Lazar, coleg al sau de breasla.

I se alatura coordonatorul de proiect Lucian Brandus, Mircea Berghezeanu si altii care l-au cunoscut si apreciat. Zuma Press, cu care Buzoianu a colaborat multi ani -de la lansarea sa pe piata fotografiei de moda, cu sprijinul designerului Isaac Mizrahi- il considera o legenda „dusa, dar nu uitata".

O proaspata descoperire a sa din SUA, Adela Moscu, ne releva ultima ei experienta legata de defunctul artist.

„Cu adanca tristete ma fortez sa stau la acest computer si sa va invit pe toti acei norocosi ce l-au cunoscut pe talentatul fotograf roman de MODA/ManechineElegante, creator al revistei de moda EXCES, Petre Buzoianu, sa luati un moment din vietile voastre ocupate si sa va rugati pentru sufletul lui ce i-a parasit corpul pe data de 21 Februarie, 2005 in ziua de luni prin infarct in Milano,

Italia.

Dinsul si iubita lui sotie romanca, Andreea Angelescu, de asemeni o talentata fotografa si frumoasa fosta manechina si balerina din Bucuresti, erau in Italia in cadrul sesiunilor fotografice din timpul primaverii la Milano. Am avut deosebita placere, prea scurta din pacate, de a incepe sa il cunosc pe Petre de la clubul de conversatie cibernetica, www.cafeneaua.

com, unde mi-am afisat cateva din poeziile mele doar acum cateva luni de zile in urma. Am schimbat cateva scrisori de e-mail si am avut o lunga si placuta conversatie telefonica prin care sufletul meu a fost atins intr-un fel adanc si sublim.

Cu tonul placut al vocii lui, prin stilul lui prietenesc, sincer, magnetic mi-a vorbit despre radacinile lui, despre familie, despre arta, despre visele si aspiratiile lui artistice. Imi planificam sa am onoarea de a avea chipul meu intr-o fotografie executata de el pentru cartea de poezii la care lucrez acum si doresc sa o public destul de curind posibil.

In dimineata aceasta de Duminica 6 Martie, 2005, cam pe le ora 11 dimineata, am fost inspirata sa-i dau un telefon domnului Petre pentru a stabili o data pentru o sesiune fotografica. Spre oribilul meu soc la celalalt capat al firului telefonic sotia lui imi spune: " Nu stiu cum sa iti spun asta, dar Petre a murit acum doua saptamani".

Dinsa era inca in Italia la momentul conversatiei noastre telefonice, insa in ziua urmatoare zbura inspre casa lor din New York City. Dupa normalele mesaje de condoleante si oferit de ajutor am indraznit sa intreb doar despre cateva detalii.

Dragii mei, veniti sa inconjuram pe Andreea, pe restul familiei, pe cei ce l-au iubit, si pe prietenii lui de asemenea, in lumina divina si rugaciuni ca ei sa poata invinge aceasta tragica pierdere. Ce altceva mai pot spune acum dupa o buna ora de plans...

? Ca as fi vrut sa-l intilnesc pe Petre in persoana ca sa fiu atinsa de marele lui talent si personalitate, sau ca as fi dorit sa imi fi creat o prioritate in timpul meu cu mai multa intelepciune ca sa fi avut mai multe conversatii ce puteau sa continue o inspiratie minunata ca artista si ca poeta? Multumesc lui Dumnezeu ca macar i-am spus prin telefon cat de adorabil si placut el este.

Intodeauna imi voi aminti de Petre Buzoianu fiind un personaj placut, prietenos, sincer, onest, deschis, artist sensibil cu un minunat sens al umorului ce isi iubea sotia, familia, prietenii, oamenii, viata si arta.

Oriunde esti, draga Petre, te rog sa stii ca te iubesc si ca ma rog pentru sulfetul tau! Este atat de teribil si cumplit ca nu am reusit sa devenim prieteni mai buni si sper ca sotia ta ma va avea prietena in viata ei. Sper ca eu sa-i fiu de o prezenta tamaduitoare. Cadoul ce tu mi-ai oferit este lectia ca sa traiesc in prezent mult mai mult si sa imi daruiesc mai mult timp artei si viselor mele.

Mi-e dor de tine...precis multora le este dor de tine...Ne-ai facut mandri de arta ta fotografica! Ai adus lauda Romaniei! In onoarea ta voi inchina un pahar de vin rosu "Premiat"! Voi aprinde luminari si candele pentru sufletul tau...Fie ca Dumnezeu sa te binecuvinteze acum si pe veci!

Adela-Adriana Moscu, SUA

(adela.adriana.moscu@gmail.com www.scrie.com/adela)

Petre Buzoianu (1953-2005)

Fondator al Revistei EXCES

Lucrari publicate in:

- revistele glossy Vogue, Elle, Marie Claire, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Glamour, GQ, Max, Bella, O , People Magazine, US Weekly, Hello!, Star, Mina

- ziarele New York Post, Boston Globe, Toronto Star, The Atlanta Journal – Constitution

- revistele si siturile Internet Fashion.net, Cool Girls Japan, Hint Magazine, FashionLines, Eve.com, Style.com, Eyetide, Access Hollywood.

Lucrari comandate de casele de moda Calvin Klein, Donna Karan, Marc Jacobs, Anne Klein, Michael Kors, Bill Blass, Norma Kamali, Vivienne Tam , Armani Collezioni, Prada, Versus, Chloe, Chanel, Hugo Boss.

Lucrari coordonate prin agentiile de presa Keystone Press (Canada), Zuma Press (USA), AllOverPress (Finland) IPS (Singapore), BIG AUSTRALIA (Australia), PictureNet Africa (South Africa)

10-03-05 ani