Adrian Nastase: "In spatele barbatilor puternici stau femei puternice. Dana Nastase ma conduce cu masina, cind iesim din Bucuresti."

Acest interviu este cu insusi Adrian Nastase. Nici mie nu-mi vine sa cred.

Reporter: Conducator, professor, destept. Ati fost vreodata prost?

Adrian Nastase: Prost privit.

Rep.: Prost, in sensul greselii.

A.N.: Am gresit fara indoiala de-a lungul a 54 de ani de nenumarate ori. Ca fiecare. Uneori, avind incredere in oameni, alteori, luind decizii gresite.

Rep.: Puteti repeta, dupa mine, "am pierdut alegerile!".

A.N.: Ha-ha-ha. Am cistigat alegerile parlamentare si am pierdut alegerile presidentiale.

Rep.: In sfirsit!

A.N.: Nu "in sfirsit". Putem face operatiuni de aritmetica. Am pierdut prezidentialele cu diferenta, din Bucuresti, dintre mine si Basescu.

Rep.: Pentru cine faceti acest calcul?

A.N.: Pentru istorie!

Rep.: Va intereseaza istoria!

A.N.: Da, mai mult viitorul ma intereseaza.

Rep.: Viitorul? De ce nu l-ati executat pe Iliescu, dupa eliberarea lui Cozma?

A.N.: Cu totii am gresit. Nu a fost o iertare atunci. Nu poti considera ca numai tu esti impecabil. Cum ar fi stat ca sa arat ca eu nu-mi vad propriile greseli si ma concentrez pe greselile altora.

Rep.: Uitati ce va face acum!

A.N.: Nu-mi face nimic! Sedinta de saptamina trecuta a dovedit faptul ca multe din articolele din ziare au fost neintemeiate.

Rep.: Numai dumneavoastra stiti cum va e in suflet! Nu sint atit de prost pe cit se poate vedea! Si-a pus ciinii pe dumneavoastra: Oprescu, la presedinte executiv, Mitrea, la secretar general.

A.N.: Va deranjeaza competitia? De 15 ani sint in aceasta arena. Destinul partidului a fost marcat de procese de modernizare…

Rep.: Domnule Nastase, nu ne luati cu procese de modernizare cu Cosminca sef!

A.N.: Raspund si eu din cind in cind? Cosminca este omul din bucataria partidului. Dincolo de ideile geniale, conteaza intotdeauna elementele de organizare. Nu discut despre charisma, despre imagine, despre stereotipuri. Generatia de lideri din Psd este alta decit generatia FDSN-ului. Acest lucru trebuie remarcat.

Geoana, Tanasescu, Ilie Sirbu, Corlatean, Marian Sirbu, Rovana Plumb… vreti sa continuu? Nu cred ca aveti atita spatiu.

Rep.: Sa adaug eu. Nica. Si-a batut joc de alegerile interne din partid.

A.N.: Nu el. Unii dintre cei care le-au organizat. Nica a crezut ca poti face alegeri perfecte cu calculatorul, dar el nu stia ce a spus Stalin: conteaza cel care voteaza, dar conteaza foarte mult si cel care numara. Cred in demersul lui Nica. Acesta este viitorul.

Rep.: Cum? Dumneavoastra ati pus PUR-ul pe liste, terminind tineretul, membrii de partid.

A.N.: Partidul nu trebuie sa resolve situatiile unor oameni si nici de a rezolva niste procente. Eu m-am batut pentru o reprezentare mai buna a tinerilor si femeilor si din acest motiv avem peste 3.000 de consilieri locali sub 35 de ani. Sigur, unii au vrut mai mult, dar numarul tinerilor din parlament mi se dadoreaza mai mult mie decit lui Ponta.

Fiindca eu a trebuit sa vorbesc cu liderii locali pentru a accepta aceste candidaturi pe listele parlamentare.

Rep.: Privind in istorie, descopar ca presa a vazut in Nastase un ins ce creeza multiplii: 9 case, aparat birocratic ca presedinte de Camera, impuscati sute de mistreti… o megalomanie.

A.N.: Fiindca intotdeauna s-a considerat ca sint foarte bun in ceea ce fac. Lasind gluma la o parte… exagerarile astea tin de "farmecul" vietii publice. Am fost primul cu patru case, fiindca mi s-au numarat si apartamentele pe care le aveam, eu si sotia, pe vremea studentiei.

Pe vremea aceea, un ziar central a dorit, la sugestia unor colegi, pe atunci aveam un grad de incredere a populatiei de 80%, s-a considerat ca trebuie sa mi se puna niste pietricele in buzunar. Atunci a aparut Nastase patru case. De curind, am strins atacurile mincinoase impotriva mea. Sint vreo 60.

De la faptul ca sotia mea este proprietara farmaciilor, ca eu am toate paminturile din Arad, ca sotia mea a luat o fabrica de seringi… Vorbim despre realitati si acestea sint mult mai modeste decit se spun. Sigur, nu sint un om sarac, sigur, am stiut sa obtin bani pe cai legale. Am avut si un birou de avocatura, am dovedit si ca pot organiza o ferma, celebra, de altfel. Eu nu vreau sa ma schimb.

Vreau sa se stie foarte clar ca veniturile mele nu depasesc cadrul legal al obtinerii si ca eu cred in munca si inventivitate. Ceea ce am facut in ultimii patru ani pentru tara cred ca a depasit nivelul greselilor.

Rep.: Aroganta v-a indepartat de victorie?

A.N.: Si asta e o legenda. Sigur, nu sint un tip caruia nu-i place sa fie calcat pe picior, sigur, imi stiu si calitatile si defectele. Poate asta e firea mea. Dar nu sint arogant. Mi s-a reprosat ca nu comunic destul. Poate, dar tot mai multi vor compara, din ce in ce mai des performanta guvernarii de acum, cu cea anterioara.

Rep.: Romanii au ales intre gaina dumneavoastra si cocosul de acum.

A.N.: Cocosul face mult zgomot si nici un ou. Trezeste vecinii, strica multe lucruri in jurul lui, daca nu are obiectul muncii foarte bine precizat.

Rep.: Va dati seama, in loc sa stati de vorba cu mine, dadeati mina cu Bush…

A.N.: Am dat mina cu Bush.

Rep.: Basescu are numarul de telefon al lui Putin!

A.N.: Nu stiu la ce-i foloseste. La Putin nu a rezolvat problema Tezaurului. A fost o vizita de prietenie si de discutii despre Marea Neagra. Traian Basescu devine presedintele Marii Negre. In Statele Unite ma asteptam sa-i spuna lui Bush: "George, ati incurcat-o cu Bechtel-ul. O rupem, a fost teapa mare!" Nimic. Basescu nu discuta acolo acest subiect, decit in Romania.

A fost tema, ca multe altele, mincinoasa, de campanie. Contractul Bechter a fost votat in parlament si de catre pede si penele. A mentine acest subiect e o aiureala, o copilarie. Basescu incepe sa aiba mai multa responsabilitate in conducere, e bine, dar, pe de alta parte iata ce mincinoase au fost teme cu care a cistigat.

Rep.: Sinteti mafiot?

A.N.: Nu.

Rep.: Tilhar?

A.N.: Nu.

Rep.: Premier nu mai sinteti, presedintele tarii, nu. Ce mai sinteti?

A.N.: Sint Adrian Nastase. Ma simt extraordinar de bine.

Rep.: Un infrint?

A.N.: Niciodata. Intotdeauna cistig, chiar si cind pierd. Asa arogant cum sint am cistigat votul a 5 milioane de romani.

Rep.: In timpul acestui interviu ati fost prost vreo clipa?

A.N.: Nu cred. Nu este vorba de prostie. Poti fi neinspirat, poti evalua gresit. Prostia este un dat genetic pentru unii oameni si este o comparatie pe care altii o fac in legatura cu tine. Cred ca e nevoie de realism si sa judecam pe fiecare cu experientele lui.

Rep.: Un raspuns nu ati dat legat de homosexualitate.

A.N.: Dupa 15 ani de legenda cred ca oamenii au vazut ca am o viata de familie absolut normala. Nu a existat nimic care sa justifice aceasta poveste. A existat doar murdaria din viata politica. Acest subiect nu ma mai scoate din sarite in nici un fel.

Rep.: Va conduce din umbra Dana Nastase?

A.N.: In general, se spune ca in spatele barbatilor puternici stau femei puternice. Dana Nastase ma conduce cu masina, cind iesim din Bucuresti.

Rep.: Dumneaei v-a imbracat astazi in camasa roz?

A.N.: Nu, dimpotriva. Eu mi-am cumparat-o si mi-a spus: "Daca eu as fi cumparat pentru tine o camasa cu minecile usor scurte si gulerul usor strimt, probabil ai fi facut scandal, dar fiindca ai luat-o tu, atunci o porti cu stoicism." Ceea ce este adevarat.

Eugen Istodor