Cei mai proaspeti membri ai Uniunii Europene resimt deja beneficiile intrarii in blocul comunitar. In plus, cele mai multe dintre ingrijorarile exprimate in urma cu un an nu au fost confirmate.

Temerile privind consecintele negative pe care urma sa le aiba ultima extindere a Uniunii Europene cu 10 noi state nu au fost confirmate, iar la un an de la acest eveniment, cei mai noi membri se bucura deja de avantajele apartenentei oficiale la structurile comunitare.

Dezbaterile si statisticile oficiale demonstreaza ca nou-venitii inregistreaza deja cresterea economica necesara pentru a le permite, intr-un timp relativ scurt, sa faca fata exigentelor de pe piata comuna.

OBSTACOLE. Specialistii au constatat ca una dintre temerile de acum un an s-a confirmat. Este vorba despre cresterea criminalitatii organizate, care are radacini adanci in tarile vecine noilor membri ai Uniunii Europene, si pentru reducerea careia institutiile comunitare trebuie sa deblocheze fonduri importante.

O alta problema care starneste dezbateri aprinse este contributia fiecarui membru la bugetul european. Ministrul de Finante al Landului Bavaria, Kurt Faltlhauser, a avertizat ca exista pericolul ca, pe termen mediu, legile fiscale dupa care ar trebui sa se ghideze toate tarile Uniunii Europene sa nu mai fie respectate.

Finantistul mai spune ca functionarea defectuoasa a acestui set de norme fiscale la nivel european, mai ales in privinta impozitarii, ar putea determina o explozie rapida de indatoriri printre statele europene.

INVESTITII. Bilantul unui an de la ultima extindere a mai scos la iveala faptul ca, in multe cazuri, cei mai noi membri colaboreaza regional mai bine decat o fac landurile unei tari membre. Este vorba mai ales de investitiile masive de la granita cu tari precum Cehia, Polonia, Ungaria sau Slovacia.

Primarul orasului german Furth, localitate de frontiera, a adus ca exemplu construirea unui complex economic urias in Cehia, chiar la granita, lucru privit cu ostilitate de micii intreprinzatori de ambele parti ale frontierei germano-cehe.

Localnicii se tem ca aceste afaceri deschise peste granita, unde costurile salariale si de productie sunt mult mai scazute, vor duce la disparitia micilor intreprinzatori si, implicit, a locurilor de munca. Ideea este combatuta de unii specialisti, care spun ca posibilitatea transferurilor profitului in firme din afara Germaniei nu a creat probleme in acest domeniu.

De fapt, sumele transferate in sisteme financiare off-shore sunt nesemnificative in Germania. In plus, deschiderea unor filiale in tarile estice aduce, de fapt, noi locuri de munca si in Germania, direct proportional.

TEMERI. Procesul postaderare nu este insa lipsit de probleme. Ungaria a semnalat faptul ca, pentru a atrage fonduri comunitare, Bruxellesul solicita impartirea tarii in regiuni, procedura dificila si greu de acceptat de catre maghiari. Una dintre ingrijorarile majore ale oficialilor comunitari o reprezinta capacitatea noilor tari membre de a asigura granitele Uniunii Europene.

Cel mai mare efort al politicienilor si institutiilor se concentreaza pe aducerea la cunostinta cetatenilor a conceptului de Europa unita, aflat pentru multi la nivel de notiune abstracta.