Un nou cutremur in presa scrisa, generat in cadrul trustului Ringier: 18 redactori ai cotidianului Prosport si-au prezentat demisia, iar 20 vor sa plece. Ca-ntotdeauna, partile implicate au pareri diferite.

Acum doua saptamani, liderii Ringier au fost instiintati printr-un e-mail de nemultumirea unor redactori ai Prosport in legatura cu politica editoriala defectuoasa impusa de redactorul-sef Dorin Chiotea si a redactorului-sef adjunct Marius Mitran.

Alt motiv pentru care redactorii parasesc Prosportul este aparitia pe piata, probabil in luna mai, a unui nou cotidian de sport, condus de Andi Vilara (director) si (surpriza!) de Marius Mitran, in calitate de redactor-sef.

NUMERE. In fine, dar nu in ultimul rand, Prosport isi pierduse pozitia de lider al pietei in favoarea Gazetei Sporturilor. Actuala demisie in bloc vine pe fondul scaderii vanzarii si audientei Prosport. In timp ce Gazeta Sporturilor si-a crescut audienta in cinci valuri consecutive ale SNA, Prosport a scazut continuu de un an.

Ca audienta, ziarele sunt aproape egale (Gazeta a castigat 100.000 de cititori, Prosport a pierdut 30.000), iar ca tiraj Gazeta a intrecut Prosport, care inregistreaza cele mai slabe vanzari din 1999 pana azi.

Tirajul pe luna februarie 2005 (in medie pe editie) a fost de 79.392 exemplare pentru Gazeta si 70.009 pentru Prosport.

In februarie 2003, pe cand echipa lui Ioanitoaia era la Prosport, acest ziar vindea 59.661 de exemplare pe zi, fata de cele 18.593 ale Gazetei (cifre de pe site-ul BRAT).

De la o diferenta de 41.000 de exemplare pe zi in favoarea Prosport, s-a ajuns la una de peste 10.000 de exemplare zilnice pentru Gazeta.

TEXTE. Directorul executiv Ringier Romania, Razvan Corneteanu, infirma faptul ca unii ziaristi si-au dat demisia si altii s-ar pregati sa plece: "Sunt doar simple zvonuri, vorbeste lumea. Nu pleaca nimeni. Toti raman pe loc, inclusiv Marius Mitran". Una peste alta, nu-i vorba de o initiativa sindicalista.

Totusi, daca e adevarat ca 18 redactori au plecat si 20 sunt pe punctul de a o face, Prosport va ramane cu foarte putini oameni (cu totul sunt 97, dintre care 60 redactori).

HARJONELI. Conflictul de la Prosport se inscrie in seria celor izbucnite in a doua jumatate a anului trecut, la Evenimentul Zilei, ziar preluat de Ringier in aprilie 2004. Pe atunci nu se intrevedea un conflict intre patronat si redactie.

Toata lumea dorea acelasi lucru, adica revenirea la statutul de cel mai vandut ziar de pe piata, obiectiv tintit de patronatul elvetian, prin transformarea EvZ in tabloid. Motivul acestei cotituri: tirajul scazut din ultima vreme al EvZ. Ziaristii din redactie s-au raliat la spiritul de fronda al lui Nistorescu si Dan Turturica, redactorul-sef, din motive deontologice.

Pentru ca n-au ajuns la un acord amiabil, Ringier emite un comunicat de presa la 23 decembrie 2004 prin care se anunta constatarea de catre trust a "neindeplinirii obiectivelor stabilite". "Ca atare, anunta ei, suntem in situatia de a reevalua activitatea redactorului-sef si de a lua impreuna o hotarare".

In aceeasi zi, un grup de 60 de ziaristi de la EvZ trimit un protest scris "fata de modul in care conducerea Ringier incearca sa-l schimbe pe Dan Turturica. La 26 decembrie, Ringier il numeste pe Razvan Ionescu redactor sef al EvZ in locul lui Turturica, acesta fiind delegat la Bacau, pentru elaborarea unui proiect de editie de Moldova a cotidianului.

La 5 ianuarie 2005, cu Turturica se solidarizeaza 35 de ziaristi ai EVZ, printre care sapte sefi de sectie si patru editori, care demisioneaza. Departamentele News, Investigatii si Mass Media demisioneaza aproape integral, pe motiv ca nu se poate lucra cu actuala conducere. O parte dintre acestia s-au "vindecat" de solidaritate si s-au intors la EvZ.

COMPETITIE

Catalin Tolontan, redactorul-sef al Gazetei Sporturilor, nu pare surprins: "Al Ries, unul dintre cei mai reputati specialisti de branding din lume, spunea ca al treilea razboi mondial a avut loc si ca, in el, brandurile au invins oamenii.

Din cand in cand, oamenii se revolta si inving brandurile. Asta s-a intamplat acum in competitia dintre Gazeta Sporturilor si Prosport. Reusita o returnam publicului din Romania. Fara el n-am fi izbutit."

POZITIE

Dorin Chiotea, redactorul-sef al Prosport, admite ca au fost oameni carora li s-au facut oferte, dar a precizat ca nimeni nu si-a dat demisia scrisa. "Nu se pune problema sa-si dea cineva demisia astazi sau in urmatoarele zile. Marius Mitran a promis ca nu pleaca nicaieri."

Fenomenul plecarii, atata vreme cat nu se vorbeste de o demisie in masa, e unul natural. "Lumea mai si pleaca, nu suntem logoditi pe viata. Cu toate acestea, cred ca n-o sa plece nimeni."

un articol de CLAUDIA DABOVEANU, MIRUNA MIHALCEA, SEBASTIAN S. EDUARD