Ieri, la Targu Mures, comemorarea Revolutiei ungare de la 1848 a fost marcata de ostilitatea fata de premierul maghiar Istvan Gyurcsany.

La rostirea - in absenta - a numelui sau, cei circa 3.000 de maghiari, prezenti la Monumentul Secuilor Martiri, au izbucnit in huiduieli mai ceva ca la un meci de fotbal, iar pe tot parcursul mesajului sau, citit de Tereny Istvan, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, corul de fluieraturi si imprecatii n-a incetat.

Practic, nu s-a putut auzi altceva decat reprosuri din public privind recenta decizie a puterii de la Budapesta de a nu se acorda dubla cetatenie pentru traitorii maghiari din afara Ungariei. In rest, festivitatea a inceput cu imnul Ungariei si s-a incheiat cu imnul secuiesc.

Intre timp, subprefectul Burckhard Arpad a citit in maghiara mesajul primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, si au fost recitate poeziile militante ale lui Petofi Sandor, indemnandu-i pe unguri si pe secui la lupta.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat: "Daca nu am fi avut grija cu 15 ani in urma, azi identitatea noastra era in primejdie: nu vorbeam nici in ungureste si nici steagul rosu-alb-verde n-ar fi fluturat in vant. Oricum, dupa intrarea acestei tari (Romania - n.r.) in Europa, granitele dintre maghiari nu vor mai exista".

Toate celelalte discursuri si depuneri de coroane ce au avut loc la statuile fostului primar targumuresean Bernady Gyorgy si poetului Petofi Sandor au fost niste "exercitii de maghiarism", slab sustinute numeric. Daca nici vremea nu ar fi tinut cu cei prezenti, ar fi fost mult mai putin de 3.000 de participanti.

La manifestarile din acest an, organizate de UDMR, a lipsit "partea radicala", formata din Consiliul National Secuiesc, Uniunea Maghiarilor din Transilvania si Uniunea Civica Maghiara. Oricat de siguri pe ei pareau liderii acestei etnii, impresia generala a fost aceea a unei incercari peste care vor trebui sa treaca, similara celei din perioada lui "martie negru" din 1990.

Daca atunci era vorba de violenta fizica si lupte intre romani si maghiari, acum luptele par a se duce intre maghiarii dinauntrul Romaniei. In acest context, apelurile cvasigenerale la unitate ale vorbitorilor pareau proiectate intr-un trecut idilic, regasibil doar in cartile de istorie si in poeziile patriotice.

(Valeriu RUSSU)

Cluj-Napoca

Viceconsulul Ungariei - impiedicat sa citeasca mesajul premierului Gyurcsany

Circa 1.500 de maghiari din Cluj-Napoca au participat, ieri, la manifestarile organizate de UDMR cu ocazia Zilei Natiunii Ungare. Dupa slujba oficiata la Catedrala "Sfantul Mihail" de episcopii maghiari, ei au pornit pe jos spre cladirea unde a functionat Hotelul Biassini, locul de intalnire acum 150 de ani dintre Nicolae Balcescu si Petofy Sandor.

Aici, parlamentarii clujeni ai Uniunii si reprezentanti ai autoritatilor locale au citit mesajele pregatite si au depus coroane de flori.

Un grup de tineri s-a catarat pe soclul statuii lui Matei Corvin, intonand Imnul Secuilor, iar un grup de studenti de la organizatia Tinerii Maghiari din Ardeal a impartit fluturasi in care cereau autonomie, universitate de stat in limba maghiara, dubla cetatenie si restituirea bunurilor bisericesti.

In discursul sau, senatorul Eckstein Kovacs Peter si-a amintit despre atmosfera din timpul manifestarilor din anii trecuti, cand grupul funariot organiza actiuni paralele si se intampla sa mai dea jos din coroanele atarnate de placuta lui Petofy Sandor. "Acum, l-am trimis pe Funar in... Senat", a spus Eckstein, evitand celebra injuratura, spre distractia publicului.

Cand a vrut sa dea citire mesajului premierului Gyurcsany Ferenc, viceconsulul Ungariei la Cluj-Napoca, Szentpetery Istvan, a fost huiduit cu putere de un grup de tineri nemultumiti ca Guvernul de la Budapesta nu sustine acordarea dublei cetatenii.

"Stiti ceva? Eu stau vizavi, va astept oricand si va ascult toate problemele, acum ascultati-ma si voi", le-a spus diplomatul, calmand astfel spiritele. Ultimul discurs a fost rostit de presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara (PNL), care a vorbit in limba maghiara. "Traim de mult timp impreuna, speram sa traim impreuna, in pace, pe mai departe", a spus Nicoara, in aplauzele multimii.

Ieri, la Sfantu Gheorghe,

Aniversarea Revolutiei pasoptiste maghiare - prefatata de UCM cu lansarea Premiului "Vass Albert"

Purtand numele celui condamnat la moarte, in contumacie, in 1946, pentru crime de razboi impotriva romanilor, premiul este menit sa recompenseze "actiunile concrete" pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc!

Aniversarea Revolutiei Maghiare izbucnite in 15 martie 1848 - data devenita si Ziua Nationala a Ungariei - a strans ieri aproape 10.000 de etnici maghiari covasneni la adunarea populara de la Targu Secuiesc si peste 5.000 de participanti la cea de la Sfantu Gheorghe.

La aceasta din urma, desfasurata ieri dupa-amiaza la Monumentul Libertatii din parcul central al orasului, a fost prezent si fostul ministru de Externe ungar Jezsensky Geza, alaturi de viceprimarul orasului Veszprem, infratit cu municipiul Sf. Gheorghe, in vreme ce, la Tg.

Secuiesc, singura oficialitate "de marca" venita sa asiste la defilarea husarilor si a carelor alegorice si la mitingul aniversar a fost deputatul UDMR localnic Tamas Sandor. Adunarea populara de la Sf.

Gheorghe a fost prefatata, in cursul diminetii, de o iesire la rampa a filialei covasnene a Uniunii Civice Maghiare, care a anuntat, prin vocea vicepresedintelui Gazda Zoltan, lansarea Premiului "Vass Albert".

Menit sa recompenseze "actiunile concrete" pentru obtinerea autonomiei teritorial-etnice a Tinutului Secuiesc, premiul poarta numele unui ultranationalist maghiar condamnat la moarte, in contumacie, in 1946, pentru crime de razboi impotriva romanilor, savarsite in timpul ocupatiei horthyste din Transilvania.

Primii beneficiari ai acestei recompense - "deocamdata doar morala, dar care, de anul viitor, va deveni si materiala", dupa spusa lui Gazda Zoltan - sunt primarii localitatilor Batani, Varghis si Ileni, care au impus anul trecut consiliilor locale adoptarea unor hotarari privind organizarea de referendumuri pentru declararea autonomiei teritorial-etnice a Tinutului Secuiesc.

Aceasta desi, intre timp, hotararile cu pricina au fost atacate in contencios administrativ de Prefectura Covasna ca ilegale - lucru subliniat recent si de noul prefect UDMR Gyorgy Erwin -, ele fiind anulate apoi de instantele de judecata! Incercand sa contracareze aceasta noua gaselnita a radicalilor autonomisti din UCM, primarul Albert Almos, presedintele UDMR Covasna, si-a axat discursul

rostit la adunarea populara de ieri tot pe tema autonomiei, asigurand auditoriul ca "decizionala, financiara si nu in ultimul rand si teritoriala", aceasta ramane "un scop fundamental" al Uniunii.

Discursuri belicoase si coruri de fluieraturi

Ziua de 15 martie, ziua declansarii revolutiei maghiare de la 1848, a adunat in pietele oraselor din Secuime, mii si mii de maghiari. La Targu Secuiesc, in piata in care troneaza statuia lui Gabor Aron s-au strans peste 10.000 de oameni, care au asistat la traditionala parada a carutelor impodobite cu crengi de brad si stindarde nationale maghiare.

Spre deosebire de anii trecuti, participantii au inaltat si pancarte cu inscrisul "Vrem autonomia Tinutul Secuiesc". Si discursurile au avut aici un ton mai radical, chiar belicos.

Primarul Torok Sandor si-a intrebat concitadinii: "Aici in Parisul zonei Trei Scaune, putem sa declaram ca Trei Scaune accepta compromisuri? Avem dreptul sa acceptam cu capul plecat nedreptatile impotriva noastra, sa rezolvam cu un gest de desconsiderare pericolul care ne pandeste? Putem astepta cu mainile incrucisate armate de eliberare, putem sa ne plangem ca am ramas singuri?"

Primarul si-a raspuns singur acestor intrebari: "Viitorul, ca in 1848, se ascunde in tinerii nostri, pentru ei si alaturi de ei trebuie sa scoatem sabia si sa murim daca este necesar".

Deputatul UDMR Tamas Sandor si-a construit discursul in jurul ideii de unitate, singura care poate duce spre implinire ideea autonomiei culturale.

Conform agentiei citate, el a adaugat: "Vom reorganiza regiunile de dezvoltare, dar si pentru aceasta este nevoie de unitate. Dorim ca pe viitor pentru orice problema sa nu fim nevoiti sa deschidem usi la Bucuresti, ci sa gasim solutii aici, la noi acasa".

La Miercurea-Ciuc, reprezentantul Ambasadei Ungariei la Bucuresti a fost huiduit in momentul in care a incercat sa prezinte mesajul de salut al guvernului budapestan.

Diplomatul primit cu fluieraturi, Zakony Butand, a declarat, potrivit Mediafax, ca se astepta la o reactie negativa, dar ca respecta dreptul la libera exprimare al oamenilor: "Cei care n-au avut alta posibilitate sa isi exprime nemultumirea fata de Guvernul ungar au facut-o acum".

O opinie pe care a impartasit-o si senatorul de Harghita, Sogor Csaba: "Este o zi a libertatii si a parerilor diferite, iar cetatenii care nu au avut ocazia sa-si exprime mahnirea (fata de neacordarea dublei cetatenii - n.n.) si-au spus acum parerea".

"Daca intr-o sarbatoare a libertatii nu lasi un semen al tau sa se exprime, Dumnezeu va face in asa fel incat, pe viitor, tu sa fii cel huiduit", a opinat si primarul municipiului, Raduly Robert. Tot, ieri, primarul de Sfantu Gheorghe, Almos Albert, a afirmat ca pentru dezvoltarea Tinutul Secuiesc este nevoie de autonomie regionala si teritoriala.

"Autonomia deciziilor este necesara, deoarece pe plan local trebuie luate decizii importante pentru comunitatea locala". Potrivit Mediafax, Almos Albert a adaugat ca prezenta unei echipe substantiale a UDMR in administratia centrala se simte deja si pe plan local.

Tot la Sfantu Gheorghe, Uniunea Civica Maghiara a acordat mai multe distinctii primarilor Varghis si Ilieni si unor consilieri locali din Batanii Mari, localitati unde autoritatile locale s-au pronuntat pentru organizarea referendumului privind autonomia Tinutului Secuiesc.

Distinctia poarta numele lui "Wass Albert", scriitor controversat, asupra caruia planeaza invinuirea de a fi savarsit crime de razboi in Transilvania in vremea ocupatiei horthyste.

(Adrian POPESCU, Calina BERCEANU, Silviu ACHIM)