Universitati renumite din intreaga lume vin la Bucuresti pentru a-si recruta viitorii studenti. Timp de o zi, atit elevii, cit si studentii romani au ocazia sa consulte oferta universitatilor din SUA, Anglia, Franta, Italia, Danemarca sau Ungaria, prezente la tirg cu standuri proprii, si sa ceara lamuriri direct reprezentantilor acestor institutii.

Tinerii pot afla cum obtin burse sau de unde pot lua bani pentru plata studiilor.

„Tinerii romani au acces limitat la informatiile despre studiile pe care le-ar putea urma in cadrul universitatilor din strainatate", spune Alexandru Ghita, un tinar in virsta de 25 de ani care este unul dintre organizatorii Romanian International University Fair (RIUF).

El si cu un alt coleg, Alexandru Manaila, care este student la Harvard University din Boston, au avut ideea de a organiza la Bucuresti un astfel de tirg. „Colegul meu, fiind student in strainatate, a fost rugat de foarte multi sa-i ajute sa-si pregateasca dosarele pentru universitatile din SUA.

Eu, la rindul meu, am vrut sa aplic la o bursa si am fost nevoit sa caut informatii despre universitati.

Asa ne-am dat seama cita nevoie au tinerii din Romania de un astfel de tirg", motiveaza Alexandru Ghita.

De la Cleveland si Sacro Cuore la Queen Mary

Tirgul va fi organizat pe data de 2 aprilie la Bucuresti, la Sala Palatului. Studentii, dar mai ales elevii de liceu, pot consulta oferta a peste 25 de universitati venite din alte tari sa-si caute viitorii studenti in Romania.

Universitatile americane precum Harvard, Stanford, Kent State, Pepperdine, Hawaii Pacific, Cleveland State vor incerca sa-i atraga pe elevii romani cu programele de studiu pe care le au, iar pe studentii - cu programele de burse pe care le ofera. Din Marea Britanie vor veni universitati precum Leeds, Middlesex sau Queen Mary.

La acelasi tirg vor fi prezente universitati din Italia: Camerino University, Padova University sau Sacro Cuore University. In cazul in care elevii si studentii romani si-au propus sa invete la o universitate din Franta, in cadrul tirgului vor putea gasi standurile INSA Lyon, Euro American Institute of Technology sau standul Agentiei Universitare a Francofoniei.

Studiile in SUA, intre 15.000 si 35.000 de dolari

Bineinteles ca universitatile din Romania nu puteau ramine indiferente, mai ales ca peste citeva luni vor organiza admiterea pentru anul viitor. Ele vor face concurenta universitatilor prestigioase, mizind pe faptul ca acestea nu vor oferi un numar foarte mare de burse, iar tinerii romani nu vor avea destui bani pentru a pleca sa studieze in SUA, Franta sau Marea Britanie.

„Costul unui an de studiu in SUA poate fi cuprins intre 15.000 si 35.000 de dolari, depinde de universitate, dar si de programul de studiu ales. In Marea Britanie, costul unui an variaza intre 7.000 si 25.000 de euro", spune Alexandru Ghita.

Seminarii despre obtinerea finantarii si viata din campus

In paralel cu expozitia standurilor vor avea loc o serie de seminarii/workshop-uri in care vizitatorii vor putea lua parte la prezentari despre sistemele educationale internationale, modul de redactare a eseurilor necesare in cadrul dosarelor de aplicatie, modul de pregatire pentru testele standardizate, obtinerea de finantari pentru studiile internationale, dar si despre particularitatile

vietii in campusurile din SUA, Anglia, Franta sau alte tari.

Intrarea la tirg va costa 40.000 de lei, dar cei care se inregistreaza pe site-ul www.riuf.ro vor beneficia de intrare libera si vor avea avantajul de a primi periodic oferta institutiilor participante.