Institutul de Politici Publice (IPP) a constatat ca presedintele PUR, Dan Voiculescu, si-ar fi putut plati ilegal campania electorala rotind banii intre firmele trecute pe numele membrilor familiei sale si partidul pe care il conduce.

Urmarind modul de respectare a declararii de catre partidele politice, in Monitorul Oficial, a donatiilor primite in anul 2004, IPP spune ca PUR ar fi putut beneficia de donatii susceptibile a fi ilegale.

Potrivit Institutului, PUR ar fi putut beneficia de donatii fara respectarea legii, in valoare de 2,8 miliarde de lei, jumatate provenind de la Intact Advertising SA si jumatate de la Grivco SA, ambele detinute de membri ai familiei Voiculescu. Potrivit site-ului Ministerului Finantelor, Grivco S.A. nu apare cu datorii, ci Grivco Agro S.A.

Fiecare dintre cele doua firme a donat, practic, suma maxima posibila.

Conform IPP, dar si Ministerului Finantelor, la sfirsitul anului trecut, impotriva ambelor societati incepuse executarea silita, iar potrivit legii de finantare a partidelor politice, „persoanele juridice sint obligate ca la data efectuarii donatiei sa aiba achitate integral datoriile la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat".

Donatiile se confisca

Constatind ca donatia din partea celor doua firme de familie reprezinta jumatate din totalul donatiilor de care a beneficiat PUR, IPP a cerut ieri Curtii de Conturi si Ministerului Finantelor sa verifice daca la momentul efectuarii donatiilor cele doua firme aveau datorii la stat. Daca suspiciunile se vor confirma, IPP cere ca dosarul sa fie inaintat spre solutionare Curtii de Apel.

Potrivit legii, primirea de donatii fara respectarea legii se amendeaza contraventional de la 30 la 300 de milioane de lei, iar cele 2,8 miliarde de lei care au facut obiectul donatiei vor fi confiscate. Adrian Moraru, director de programe la IPP, spune ca pina acum numai PUR si-a declarat donatiile primite, termenul pentru toate partidele urmind sa expire pe 31 martie.

PUR a transmis ieri un comunicat de presa in care arata ca, dupa verificarile intreprinse, a constatat ca, la data semnarii actelor de donatie, cele doua societati donatoare nu aveau datorii la bugetul de stat. Umanistii au mai precizat ca, in acest moment, Curtea de Conturi efectueaza controlul prevazut prin lege cu privire la finantarea partidului.