Statutul de observator la UE al Romaniei va intra in vigoare din dimineata zilei de 26 aprilie. 35 de parlamentari romani isi vor incepe activitatea in legislativul european din septembrie. Romania va organiza primele alegeri europene pina la 31 decembrie 2007.

Din dimineata zilei de 26 aprilie Romania va capata oficial statutul de observator, ceea ce inseamna ca va avea reprezentanti la nivelul institutiilor europene. Tara noastra s-a angajat, de asemenea, ca pina la 31 decembrie 2007 sa realizeze alegeri europene la care vor avea dreptul sa participe inclusiv partidele neparlamentare.

De la semnarea Tratatului de aderare pina la aderarea efectiva, Romania va fi implicata, fara drept de vot, in procesul de luare a deciziei in consiliu, in organele sale de pregatire (grupuri de lucru), in comitetele prezidate de Consiliu, precum si la nivelul Comisiei Europene.

Numarul de reprezentanti nu este fix pentru ca exista grupuri de lucru care se reunesc saptaminal, altele lunar sau altele ale caror reuniuni nu au o ritmicitate clara. Sigur este doar numarul de parlamentari observatori, 35, iar locurile vor fi impartite intre partidele parlamentare reprezentate in legislativul de la Bucuresti.

Misiunea Romaniei de la Bruxelles va fi intarita

Anca Toma, consilierul ministrului Integrarii Europene Ene Dinga, ne explica: „De regula vor fi doi reprezentanti ai Romaniei in grupurile de lucru, dar acest numar nu este fixat, in sensul ca nu este obligatoriu un anumit numar de reprezentanti ai unui stat in reuniunile grupurilor de lucru".

Reprezentantii vor fi nominalizati de institutiile implicate si vor participa la reuniuni pe baza unui mandat, indiferent de institutia la care lucreaza. Ei vor prezenta pozitia nationala stabilita in tara sub coordonarea Ministerului Integrarii Europene. Cu alte cuvinte nu vom avea o lista de observatori care sa participe la procesul institutional de decizie.

„De multe ori - afirma Anca Toma -, participarea va fi asigurata de Misiunea Permanenta a Romaniei pe linga UE la care lucreaza deja, pe linga reprezentanti ai Ministerului de Externe, si angajati ai MIE si ai altor ministere. Ceea ce presupune o suplimentare a numarului de angajati ai Misiunii."

Cu lectia invatata la Bucuresti

Problema este insa ca nu multi functionari romani indeplinesc criteriile pentru a prezenta si altceva decit pozitia nationala stabilita la Bucuresti. Pentru a te impune in fata birocratiei de la Bruxelles nu este suficient sa cunosti o limba straina.

Trebuie sa fi familiarizat cu politica europeana in domeniu, cu legislatia romaneasca armonizata, cu agenda Lisabona si cu suma de directive si documente conexe. In ministere exista departamente dedicate integrarii, dar numarul de experti este in continuare mic.

Grupul parlamentarilor observatori

Parlamentarii observatori isi vor incepe misiunea in PE la inceputul lunii septembrie si nu din aprilie. Motivul il reprezinta alegerile din Bulgaria, care vor avea loc in luna iunie. Pentru partidele politice selectia parlamentarilor observatori este un motiv de disputa politica intre ele si in interior. PSD insista insa ca la Bruxelles sa mearga Comisia de integrare europeana.

Potrivit purtatorului de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, este mai potrivita crearea unei structuri separate, grupul observatorilor europeni, cu mentinerea algoritmului politic din comisia de specialitate. Ceea ce inseamna ca din cele 35 de locuri, 12 vor reveni Aliantei D.A. si tot atitea PSD, restul urmind sa fie impartite intre UDMR, PPRM si PUR.

In Alianta nu au inceput insa discutiile pe acest subiect, desi in septembrie lista ar trebui sa fie gata. Eugen Nicolaescu ne spune ca, in ceea ce-i priveste pe liberali, au avut deja o discutie cu Partidul Liberal Democrat European, pentru a asigura o minima pregatire parlamentarilor ce vor pleca la Bruxelles.

Parlamentarii PSD vor da examen

La PSD situatia este ceva mai avansata. Liderii fostului partid de guvernamint au stabilit cu grupul socialist european demararea unor cursuri, care se vor desfasura la Bucuresti, incepind cu luna aprilie. La finalul pregatirii, parlamentarii propusi vor sustine un examen dat de PSE.

Victor Bostinaru spune ca, pentru a fi propusi sa intre in acest program de instruire, parlamentarii PSD trebuie sa stie citeva limbi straine, sa posede o expertiza in domeniile economic, juridic, relatii internationale si sa cunoasca procedurile si practicile europene. El ne-a dat si un nume: Vasile Puscas.