Geneva, Zürich si Viena se afla in topul oraselor in care se traieste cel mai bine, potrivit unui raport care ia in calcul calitatea vietii in diverse localitati din intreaga lume, informeaza site-ul EUobserver, consultat de Rompres.

Opt din primele zece orase sint europene, alaturi de Vancouver (Canada) si Auckland (Noua Zeelanda), releva un studiu realizat de �Mercer Human Recource Consulting�. 25 dintre cele 50 de orase in care se traieste mai bine sint europene, dar printre ele nu se afla nici un oras din cele zece noi state membre ale Uniunii Europene (UE).

Raportul arata, de asemenea, ca unele dintre metropolele celebre ale Europei, Atena, Roma si Londra, nu se afla printre cele mai bine cotate orase ale continentului, in principal din cauza infractiunilor marunte, care se situeaza la un nivel destul de ridicat. Orasele din estul continentului se situeaza mai jos decit cele din vest, dar si-au imbunatatit pozitia datorita aderarii la UE.

Un alt top alcatuit de Mercer clasifica orasele dupa criteriul securitatii si al sigurantei personale. Prima pozitie este ocupata de Luxemburg (122,5 puncte), urmat de Helsinki, Berna, Geneva si Zürich, plasate la egalitate pe locul doi, cu cite 120 de puncte.

Din vestul Europei, in frunte se mai afla, cu scoruri importante, orase precum Viena (116 puncte), Düsseldorf, München, Nürnberg, Frankfurt si Oslo, cu cite 113 puncte. In Europa de Est, cele mai sigure orase sint Ljubljana (Slovenia, 105 puncte), Bratislava (Slovacia) si Praga (Cehia), cu cite 100 de puncte. Cel mai nesigur oras din lume este Bagdadul, cu numai 5 puncte.

Alte orase din josul clasamentului sint Abidjan (Coasta de Fildes), Bangui (Republica Centrafricana), Port Harcourt si Lagos (Nigeria).

Scorurile au fost calculate in baza relatiilor cu alte state, a stabilitatii interne si a criminalitatii, capitol in care este inclus si terorismul.

Analiza este parte a unui studiu realizat in 215 orase si menit a fi utilizat de catre guverne si mari companii in trimiterea de angajati in strainatate.