Exact cand guvernul clama pe toate vocile: "cu sau fara FMI, Romania va face reforma", Fondul a acceptat majorarea deficitului bugetar la 0,7% din PIB. Cel mai intelept cedeaza.

FMI a inteles, se vede treaba, ca Romania n-are nevoie de un semnal prost in aceasta perioada agitata cand pana si falcile sindicale au iesit pe strazi (sa se dezmorteasca dupa intepenirea din vremea PSD) huiduindu-i pe liderii Aliantei - in timp ce fostul presedinte Constantinescu il invidia pe actualul ca are cateva luni de miere, fata de dansul care n-a avut miere deloc.

Dl Constantinescu uita ca si dansul a acordat guvernarii PSD un an de miere pana s-a hotarat sa deschida gura si sa atace tot opozitia - in timp ce acum a iesit la atac din primul trimestru reprosandu-i dlui Basescu "declaratiile hazardate" si chiar sugerand "un test psihologic" fiindca "plange fara rost si rade fara rost".

Dl Constantinescu i-a cerut dlui Basescu un semn ca e serios - si anume destituirea sefului STS, dl Tudor Tanase, care conducea directia tehnica a securitatii ceausiste. Pai, daca dl Tanase supraveghea interceptarile, e clar ca e protejat de ele si ca dl Basescu va ignora solicitarea invocand alte prioritati.

De exemplu, gasirea unui vicepremier in locul dlui Videanu care candideaza la Primaria Capitalei. Cine stie, poate vine tot o blonda de la primarie, la schimb cu dl Videanu.

Dezbaterile candidatilor la primarie sunt, de altfel, cele mai plictisitoare din istoria competitiei in ciuda unor concurenti care bat campii: candidatul AP propune un circuit de formula 1 "ca la Monte Carlo" in jurul parlamentului. Propunerea, demna de un test psihologic, i-a placut totusi dlui Constantinescu care-si sustine candidatul in scurt-circuitul sau cerebral.

In alte studiouri evolueaza candidatii la PNA: dl Culita Tarata apare cu fostul ministru Daea care explica de ce i-a concesionat fara licitatie 57.000 ha din Insula Brailei: "ne-a facut o oferta si ne-a conferit incredere". Oferta irezistibila, cum se zice in filme, si publicitate pe masura: guvernul Nastase a cheltuit zilnic 40.000 de euro pentru reclame in mass-media.

Respectiv, un pumn de bani - intr-o manusa de fier. Pana si dra Daciana Sarbu a recunoscut ca PSD "a bagat pumnul in gura presei". Acum, scotandu-si pumnul, dl Iliescu a constatat ca "presa e dornica de sange".

De fapt, ranile erau de la pumnul dlui Nastase: "daca eu as candida si as castiga, Ion Iliescu fie s-ar retrage, ceea ce ar fi o pierdere electorala, fie ar fi tentat sa gaseasca o solutie in afara PSD". Calcul corect - dar rezultat gresit: dl Iliescu n-ar fi o pierdere electorala ci o pierdere de timp. Ne-a mancat trei decenii in 15 ani, fie-i vigoarea usoara.