Regele international al tiganilor, Ilie Stanescu, l-a chemat in instanta pe Maiestatea sa Regele Mihai I. Stanescu declara ca initiaza acest proces pentru a face dreptate etniei pe care o reprezinta. Dincolo de reparatia morala, rromii vizeaza, desigur, si despagubiri financiare considerabile.

Ideea "vindecarii morale" pentru etnia pe care o conduce a aparut in mintea regelui Ilie Stanescu in urma cu doi ani, cand Guvernul a recunoscut participarea Romaniei la Holocaust. "Daca se recunoaste vina conducerii statului de la acea vreme pentru suferintele evreilor, atunci trebuie sa fie aceeasi recunoastere si pentru tigani.

Am inceput acest proces pentru ca trebuie sa i se faca dreptate poporului meu, care a suferit", a declarat Ilie Stanescu, care se declara Regele international al tiganilor.

Intrebat ce sanse are la proces, Stanescu a spus ca are dovezi clare: "Este scris in istorie si sunt manuscrisele!". Ilie Stanescu spune ca va cere despagubiri banesti Regelui Mihai pentru fiecare familie care a avut de suferit la acea vreme.

Rromii stiu cu siguranta ca au de unde sa ceara pentru ca Regele Mihai urmeaza sa primeasca despagubiri din partea statului roman de cateva zeci de milioane de euro pentru averea confiscata de comunisti.

Secretara Casei Regale pentru Romania, doamna Alexandra Arnautu, ne-a declarat ca la Casa Regala nu s-a primit nici o adresa oficiala pe aceasta tema si ca nu este imputernicita sa faca nici un fel de declaratii legate de acest subiect.