Daca fortele speciale rusesti au reusit sa-l ucida pe liderul cecen Aslan Mashadov a fost numai datorita unor informatii, platite din greu - e vorba de zece milioane de dolari, care au fost deja achitate informatorilor. Un ziar rusesc pune insa la indoiala versiunea oficiala privind uciderea liderului cecen.

Autoritatile ruse promisesera inca din luna septembrie suma de zece milioane de dolari, in schimbul oricaror informatii care ar fi dus la citez, sefii teroristilor.

Mai multi cetateni s-au adresat FSB-ului, Serviciul federal de securitate si au furnizat date in aceasta directie, afirma serviciul sau de presa.

"Cetatenilor respectivi li s-a varsat intreaga recompensa promisa si daca, va fi necesar, vor fi ajutati sa se mute intr-o alta regiune sau intr-o tara musulmana", a declarat aceeasi sursa agentiei France Presse.

FSB-ul confirma totodata ca va achita si celelalte recompense promise in schimbuil informatiilor care ar duce la capturarera altor sefi teroristi, printre care inamicul numarul unu al Moscovei, Samil Basaiev, care coordoneaza operatiunile militare.

Conform versiunii oficiale, Aslan Mashadov se afla, in momentul uciderii sale, in buncarul cu care era dotata o locuinta din satul Tolstoi-iurt, situat la nord de capitala cecena, Groznai.

Mashadov ar fi fost ucis in cadrul unei operatiuni speciale.

Cadavrul sau a fost aratat la televizor, zacand intr-un subsol, in spatele capului fiind o pata de sange.

Cotidianul rusesc Moskosvskii Komsomolets, considerat drept bine informat in problema cecena, pune insa la indoiala versiunea oficiala.

Corespondentul sau, care s-a deplasat in satul Tolstoi iurt, sustine ca Mashadov ar fi fost prins, interogat, apoi ucis cu mai multe focuri de arma, si de-abia dupa aceea cadavrul sau ar fi fost dus in sat, unde ar fi fost simulata operatiunea speciala.

Ziarul ofera drept dovada faptul ca bunkerul nu avea un sistem de ventilatie, motiv pentru care Mashadov n-ar fi putut sta acolo mai mult de zece minute.

Armata rusa a aruncat in aer luni locuinta unde se afla buncarul.

Autoritatile de la Moscova refuza in continuare sa inmaneze cadavrul lui Mashadov familiei acestuia, pe motiv legea ruseasca permite ca cei acuzati de terorism sa fie ingropati in locuri nemarcate.