Presedintele provinciei Kosovo Ibrahim Rugova a condamnat atacul cu bomba de marti, indreptat impotriva sa. Rugova a scapat nevatamat, insa atacul ridica noi semne de intrebare privind stabilitatea provinciei.

Bomba - care pare sa fi fost amorsata de la distanta, a explodat in momentul in care convoiul de masini in care se deplasa Ibrahim Rugova trecea prin centrul capitalei, Pristina.

Se pare ca bomba - de mici dimensiuni - a fost disimulata intr-un cos de gunoi. Rugova se deplasa catre locul unde urma sa poarte convorbiri cu reprezentantul Uniunii Europene in chestiuni de politica externa, Javier Solana.

O persoana a fost ranita, iar suflul exploziei a spart geamurile din apropiere. Liderul provinciei a afirmat ulterior ca atacul a fost o incercare de destabilizare.

"Din nefericire exista in continuare unele elemente care vor sa destabilieze Kosovo", a spus el, adaugand, "multumesc lui Dumnezeu ca am scapat din nou, o referire la atacul de anul trecut, cand asupra locuintei sale a fost aruncata o grenada."

Javier Solana nu a facut nici o referire ulterioara la atentat, dar a avut cuvinte de lauda la adresa a ceea ce el a numit maturitatea de care dau dovada locuitorii din Kosovo, in urma inculparii, sub acuzatia de crime de razboi, a fostului prim ministru Ramush Haradinaj.

Haradinaj, care s-a predat singur, a declarat instantei ca este nevinovat.

Javier Solana se afla la Pristina tocmai in vederea aplanarii crizei guvernamentale care a urmat demisiei lui Haradinaj.

Nimeni nu si-a asumat responsabilitatea pentru atacul de marti. O prima ipoteza este ca ar fi fost pus la cale de sarbi.

O sursa NATO de rang inalt din provincie afirma ca a fost mai degraba un avertisment decat o incercare de asasinat.

Conform corespondentilor de presa, este posibil sa fie vorba si de rivalitatile politice dintre fostii membri ai gherilelor.

Multi etnici albanezi sunt foarte maniosi din cauza inculparii lui Haradinaj, un fost comandant din Armata de Eliberare din Kosovo, considerandu-l un erou, spre deosebire de Rugova, pe care multi din fostii membrii ai gherilelor il dispretuiesc findca nu a sprijinit pe deplin insurgenta impotriva Serbiei.

Atacul de marti va spori cu siguranta si mai mult starea de tensiune din provinciei, cu atat mai mult cu soarta negocierilor pentru formarea unui nou guvern este in impas.

Este foarte posibil ca in urma unor presiuni venite din occident, Ibrahim Rugova sa incerce sa largeasca coalitia, prin eventuala includere a formatiunii unui alt fost comandant de gherila, Hashim Thaci, o decizie care ar marginaliza insa formatiunea lui Ramush Haradinaj, Alianta pentru viitorul provinciei Kosovo.