Dan Cristian Turturica: Buna ziua si bine v-am gasit din nou la „Arena Media". Astazi abordam un subiect care trebuie sa intereseze foarte multi oameni pentru ca este legat de o institutie din ce in ce mai prezenta in viata de zi cu zi a romanilor: bancile.

Ei bine, de data aceasta o sa discutam despre partea negativa a institutiilor bancare, avand in vedere ca saptamana trecuta Parchetul National Anticoruptie a anuntat declansarea unor adevarate furtuni in sistemul bancar.

Daca buna bucata de vreme credeam ca lucrurile s-au linistit in aceasta zona si am scapat de falimente, am scapat de tot felul de fraude, ei bine, iata ca se pare ca chiar si in aceasta perioada au avut loc niste miscari subterane din care au beneficiat atat functionari ai unor banci cat

si oameni de afaceri. Cum afecteaza asta bancile si implicit cum va afecteaza pe dumneavoastra cei care sunt clientii bancilor, vom incerca sa aflam pe parcursul acestei emisiuni. Deocamdata sa facem o recapitulare a evenimentelor din ultima saptamana, asa cum au fost ele vazute de presa.

Dupa revolutie sistemul bancar romanesc a fost zguduit de mari scandaluri care au dus la scaderea increderii populatiei in soliditatea bancilor si in corectitudinea operatiunilor bancare. In ultimul timp pe piata bancara romaneasca a fost liniste. Creditele populatiei au sporit.

Nu s-au mai inregistrat falimente ori scandaluri bancare de mari proportii. Cu toate acestea se pare ca sub aceasta stare aparenta de liniste au inflorit in continuare afacerile ilicite, care au dus la fraudarea sistemului bancar cu mii de miliarde de lei.

Parchetul National Anticoruptie a anuntat saptamana trecuta ca deruleaza o ampla ancheta privind infractiuni comise de cateva zeci de functionari ai Bancii Comerciale Romane, Romanian International Bank si Banca Romaneasca.

Acestia sunt acuzati ca au pus pe picioare un adevarat cartel al creditelor ilegale, in folosul a peste 50 de firme. Probele prezentate de Parchetul National Anticoruptie arata ca firmele lui Tardea prin intermediul lui Mathias, au contractat credite de sute de miliarde de lei de la unitatile bancare din Capitala.

Probele arata ca aceste ilegalitati au fost savarsite cu ajutorul lui Mihai Ilie, vicepresedintele BCR si Mihai Laurentiu Treapad, director al Directiei de Metodologie si Managementul Riscului din centrala BCR.

In ciuda declaratiilor linistitoare date de reprezentantii bancilor, precum si de procurorii Parchetului National Anticoruptie, care sustin ca nu incearca sa destabilizeze sistemul bancar romanesc, scandalul zguduie serios credibilitatea unor banci de renume.

Dan Cristian Turturica: Asadar, subiectul „Furtuna in mediul bancar", un subiect care cauzeaza prejudiciu bancilor, dar in acelasi timp naste si foarte multe semne de intrebare in randul clientilor bancilor.

Pentru a discuta acest subiect il am alaturi de mine Daniel Bojin, redactor sef al cotidianului Bursa si pe domnul Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.

Domnule Cornel Cojocaru, cred ca BCR si dumneavoastra sunteti oarecum constienti cat de frustrant este pentru omul simplu care stie ce birocratie teribila adesea trebuie sa infrunte pentru a obtine un credit, adesea pentru sume destul de mici si cat de frustrant este sa vada ca iata, tot felul de afaceristi au

reusit sa obtina nu un amarat de credit cum de multe ori speram noi, ci mult mai multe credite, uneori cateva pe zi si care in final sa ajunga la sume atat de mari.

Cornel Cojocaru: Frustrant este in primul rand pentru noi din mai multe motive...

Dan Cristian Turturica: Si pentru clientii bancilor, va asigur.

Cornel Cojocaru: In primul rand pentru noi, pentru ca noi ne-am comportat si ne comportam tot timpul ca parteneri ai clientilor. Si implicit, evident ca simtim aceasta povara din partea clientilor si ne confruntam zilnic cu acuzatii privind birocratia, lipsa de flexibilitate.

Ei bine, nu este asa, pentru ca o banca nu functioneaza la intamplare. O banca functioneaza dupa norme, iar in cazuri de genul asta putem vorbi despre o incalcare a normelor. Pur si simplu. Asta nu inseamna ca intreaga activitate se abate de la norme. Nu.

Este vorba de o incalcare punctuala si aici vreau sa fac o precizare: este un caz vechi. Este un caz pe care BCR l-a descoperit inca de acum doi ani de zile. Noi l-am depistat, noi l-am instrumentat, noi l-am deferit institutiilor abilitate de cercetare cu rezolvarea unui prejudiciu de 788 de miliarde de lei.

Este vorba de asa-numitul caz Novaci, de care de doi ani de zile se tot vorbeste. Parchetul National Anticoruptie este foarte firesc ca-si extinde cercetarile, pentru ca si noi, toata lumea de fapt, doreste sa elucideze complet cazul si de aici aceste cercetari.

Ceea ce insa cred eu ca este deranjant la ora asta atat pentru clienti cat si pentru salariati si de ce nu, pentru imaginea bancii, este aceasta mediatizare excesiva si total nemeritata, atat de banca cat si de salariatii bancii, chiar si de clienti.

Dan Cristian Turturica: Spuneti nemeritata. Totusi o sa joc rolul avocatului Diavolului si o sa va spun ca atata timp cat oameni precum vicepresedintele BCR, domnul Ilie Mihai, ca un alt director din BCR, seful unei sucursale, mi se pare ca Sectorul 6...

Cornel Cojocaru: Nu, sunt mai multi, mai multe conduceri, conducerile a doua sucursale plus, bineinteles, cei care au fost inculpati deja la Novaci. Dar as vrea sa va spun ceva, aici nu este vorba de BCR.

Este vorba de cateva banci si de fapt de activitatea infractionala, asa cum prezumeaza procurorii, a doua grupuri economice, unul de la Valcea si unul de la Bucuresti, activitate in care acestia au atras salariati bancari. Dar 12.000 de salariati nu pot fi reprezentati de 16 sau de 20 de salariati.

Al doilea argument foarte important este ca invinuit – si practica judiciara o arata – invinuit nu inseamna neaparat vinovat, pentru ca pe parcursul cercetarilor, urmaririi penale, procurorii evident, pun probele cap la cap, le aduna, probeaza sau nu infractiunile si cei care se dovedesc nevinovati, si au fost cazuri, sunt

scosi de sub urmarirea penala. Iar cei vinovati cu adevarat, impotriva carora exista probe, ajung in instanta si-si schimba calitatea in inculpati si instanta este cea care urmeaza sa se pronunte.

Sunt sau nu vinovati? Pentru ca vinovatii sunt stabiliti, o stim cu totii, de catre instanta de judecata. Pana atunci insa toata lumea trebuie sa beneficieze pentru apararea propriei reputatii, de prezumtia de nevinovatie.

Daniel Bojin: Pana sa vedem daca vor fi sau nu vinovati, putem stii cat e de fapt prejudiciul la BCR?

Cornel Cojocaru: Noi, asa cum v-am spus, am reclamat inca din 2003 un prejudiciu de 788 de miliarde. Punct. Mai fac un picut o precizare. La sucursalele Sector 4 si Sector 6 ale BCR, creditele acordate s-au rambursat.

Daniel Bojin: Deci prejudiciul e doar la Novaci spuneti dumneavoastra, in momentul de fata, cele 788 de miliarde.

Cornel Cojocaru: Deci eu va spun ca la sucursalele Sector 6 si Sector 4 creditele sunt rambursate.

Daniel Bojin: Cum a aparut povestea asta la Novaci?

Cornel Cojocaru: Asta am depistat-o noi in 2003 la un control intern. Am sesizat organele abilitate, exact Parchetul National Anticoruptie.

Daniel Bojin: Si ne aflam in momentul de fata cu 37 de functionari bancari...

Cornel Cojocaru: De unde?

Daniel Bojin: De la RIB, BCR si Banca Romaneasca...

Cornel Cojocaru: Deci de la trei banci si probabil ca vor mai urma. Asta dovedeste abilitatea celor care au instituit un mecanism de genul acesta pe care unii analisti l-ar putea numi de spalare de bani si asa mai departe.

Daniel Bojin: Si o frauda de proportii, spune chiar Parchetul National Anticoruptie, de 2.700 de miliarde de lei.

Cornel Cojocaru: Vedeti, nici Parchetul National Anticoruptie nu face vorbire de prejudiciu. Vorbeste de frauda. Ce inseamna in acceptiunea Parchetului National Anticoruptie frauda? Poate fi bine sa stim.

Dan Cristian Turturica:Unde s-au pierdut banii de fapt?

Cornel Cojocaru: Asta e o intrebare pe care eu personal mi-o pun de cel putin doi ani de zile. Pe unde au iesit banii? Si cred ca urmarirea penala va arata unde s-au scurs banii.

Dan Cristian Turturica:Deci s-au scurs niste bani.

Cornel Cojocaru: Categoric s-au scurs bani din acest mecanism pus la cale, asa cum arata de altfel si rapoartele noastre interne de control si raportul de control al Bancii Nationale, probabil si dosarele de urmarire penala pe care le face Parchetul National Anticoruptie.

Dar repet, sunt niste bani care daca s-au scurs, s-au scurs in urma cu doi-trei ani de zile.

Dan Cristian Turturica:Aici apare o contradictie. Pe de o parte ne spuneti ca creditele au fost rambursate...

Cornel Cojocaru: Nu, am vorbit numai de Sector 6 si Sector 4.

Dan Cristian Turturica: Deci nu Novaci.

Cornel Cojocaru: La Novaci am reclamat initial un prejudiciu de 788 de miliarde de lei. E adevarat, banca face in continuare demersurile legale pentru recuperarea acestui prejudiciu.

Daniel Bojin: Intre timp a crescut prejudiciul?

Cornel Cojocaru: Asta urmeaza sa stabileasca in final intreaga ancheta penala. Dar noi nu am inregistrat deocamdata un alt prejudiciu.

Daniel Bojin: Vorbim de o filiala obscura a bancii. Puteau ei sa angajeze astfel de credite? Totusi, 788 de miliarde pentru Novaci e o suma.

Dan Cristian Turturica:As spune ca Novaci este brusc un mare centru de afaceri.

Cornel Cojocaru: Nu a fost singurul caz inregistrat la Novaci. Se pare ca si alte doua institutii bancare care intre timp si ele si-au inchis unitatile de acolo, au...

Daniel Bojin: Bine, dar BCR-ul e cea mai mare si cred ca standardele la BCR sunt mult mai ridicate decat ...

Cornel Cojocaru: E adevarat, insa aici ar insemna sa intru deja pe dosar. Eu nu am acces la dosarul Parchetulului.

Cred eu ca orice comentarii de genul asta trebuie facute numai intr-un cadru legal de regula, nu in dezbatere neaparat publica, sunt niste mecanisme pe care le-am evidentiat si pentru a ne proteja de aparitia a noi cazuri de acestea am luat masurile de rigoare.

Daniel Bojin: Dar exista un regulament intern al bancii.

Cornel Cojocaru: Exista, numai ca stiti dumneavoastra, as intreba si eu retoric, dar cu Parmalat-ul cum a fost? Aici este vorba de cazuri punctuale in care un conducator sau cativa conducatori, cativa salariati, si-au depasit atributiile, pentru ca este evident in ceea ce priveste Novaci.

La Novaci banca daduse deja interdictie de acordare de credite si acolo s-au acordat credite peste interdictie si fara sa le evidentieze in scripte ca atare.

Daniel Bojin: Credeti ca daca m-as fi dus eu cu Dan Cristian Turturica la Novaci si ...?

Cornel Cojocaru: Nu stiu sa va raspund, dat sunt convins ca daca v-ati duce la oricare alta sucursala veti fi tratati cu seriozitate si vom incerca sa va gasim solutii la probleme, insa in cadrul legal.

Dan Cristian Turturica: Totusi, BCR a suferit un prejudiciu intern.

Cornel Cojocaru: Pe care l-am suportat in 2003, l-am acoperit in 2003, deocamdata pana la recuperarea sa, din provizioane. Adica am facut provizioane din profitul bancii. Ne-a mancat din profit, dar nu e singurul lucru care ne-a mancat din profit. De exemplu, faptul ca in ultimii ani am contribuit la Fondul de Garantare a Depozitelor cu 75 de milioane de dolari.

Dan Cristian Turturica:Cum a fost posibil ca atatia sefi sa se coalizeze...?

Cornel Cojocaru: „Ce stie tot satul nu stie barbatul". Deci in momentul in care cineva pune la punct un mecanism anume de fraudare exista posibilitatea sa tina ascunsa aceasta activitate ilicita un timp. Nu tot timpul.

Dan Cristian Turturica:Dar asta nu este un cartonas galben dat sistemului dumneavoastra de autoprotectie pana la urma?

Cornel Cojocaru: A fost la vremea respectiva in 2003 cand am depistat cazul, l-am si luat ca un semnal. Insa noi am fost si suntem in continuare transparenti.

Dan Cristian Turturica:S-a schimbat ceva in modul de lucru intern al bancii?

Cornel Cojocaru: Categoric si chiar as zice ca s-a schimbat radical pentru ca exista o cu totul alta organizare. Dar nu despre asta e vorba. In primul rand am umblat la norme, am urmat la modalitatile de raportare.

Nu am omis un element foarte important si anume pregatirea cadrelor de conducere ca manageri si dincolo de acestea, exista verificari incrucisate care acum se fac cu mult mai multa severitate. Banca insasi s-a schimbat radical pentru ca iata avem doi actionari puternici, BERD si IFC-ul.

Am pus in aplicare incepand din primavara anului trecut un asa-numit plan de structurare a institutiei care reorienteaza practic activitatea. Activitatea se desfasoara astazi pe cinci piloni de baza, dintre care unul este managementul riscurilor.

Daniel Bojin: Deci dumneavoastra spuneti ca e greu de crezut ca vom mai avea un Novaci la Botosani sau in alta parte.

Cornel Cojocaru: In mod sigur. Poate, Doamne fereste, cazuri izolate de analiza, de ancheta, sa vedem daca este legal un credit...

Dan Cristian Turturica: Deja Parchetul National Anticoruptie a anuntat ca are inca un caz la BCR Botosani mi se pare.

Cornel Cojocaru: Acolo e un alt caz. E altceva. Este vorba de un credit acordat in 2001, dar acolo a pornit practic ancheta pentru a verifica doar legalitatea acordarii acelui credit. Deci daca s-au incalcat sau nu normele.

Dar daca am avea un jurist printre noi probabil ca ar spune acelasi lucru: invinuit nu inseamna vinovat, iar o ancheta nu inseamna si vinovatie. Pentru a intruni elementele constitutive ale unei infractiuni trebuie intrunite mai multe elemente, printre care si elementul de intentie.

Pentru ca si dumneavoastra conduceti un automobil pe strada. La un moment dat, dintr-o cauza explodeaza un pneu, loviti pe cineva. Nu ati vrut sa-l omorati, Doamne fereste, sau sa-l accidentati.

Daniel Bojin: Cand e vorba de bani cred ca e altfel.

Dan Cristian Turturica: Daca 2 sau 10 sau 50 de sefi isi pun in cap sa dinamiteze din interior un mecanism ca sa fure, practic nici o norma nu este sigura.

Cornel Cojocaru: Dar in primul rand trebuie sa ai cadrul normativ legal pentru ca altfel am fi intr-o jungla. Exista cel mult incalcari si de aceea am spus ca avem o gramada de sisteme de verificare incrucisata a intregii activitati a bancii.

Daniel Bojin: Noi vorbim de cazul Novaci si presa a relatat de un an si ceva. Ea a fost privita cumva si ca un mecanism cumva conectat politic. Adica aici as vrea ca domnul Cornel Cojocaru, poate are informatii din interior sau poate simte ...

Dan Cristian Turturica: Aveti asemenea informatii?

Cornel Cojocaru: Bancile in general nu sunt in nici un fel conectate la elementul politic. Si domnul Baltazar, cand era la conducerea Bancii Romane pentru Dezvoltare, spunea urmatorul lucru: primeste 10 telefoane pe zi.

Din aceste 10 propuneri de afaceri, de regula selecteaza doua pana la trei propuneri, in care afacerile sunt curate si profitabile pentru ambele parti. Deci nu trebuie sa amestecam telefoanele cu vointa de a respecta normele.

Dan Cristian Turturica: Deci telefoane primiti totusi.

Cornel Cojocaru: Nu, eu nu primesc telefoane, ci propuneri de afaceri.

Dan Cristian Turturica: Si cate din ele sunt conectate politic?

Cornel Cojocaru: Abosolut niciunul. Deci toate vizeaza numai si numai dezvoltarea afacerilor. Unele ies, altele nu ies.

Dan Cristian Turturica:Dar poate au sunat direct la Novaci, pentru ca iata, cazul Novaci totusi este un caz cel putin partial conectat politic. Domnul Tardea care este protagonistul acestor credite, este beneficiarul lor de fapt, este un fost lider in conducerea PNL Gorj.

Cornel Cojocaru: Dati-mi voie sa nu fac nici un fel de comentariu la nivel politic. Avem un analist aici, sau doi analisti mai bine zis, care...

Dan Cristian Turturica: Haideti sa vedem si care e situatia la Romanian Bank International. O avem pe telefon pe doamna Cornelia Barbu, vicepresedinta bancii. Buna ziua doamna.

Cornelia Barbu: Buna ziua.

Dan Cristian Turturica: Care este situatia in acest moment la banca dumneavoastra? Aveti vicepresedinte cercetat, aveti si alti functionari.

Cornelia Barbu: Da, este adevarat. Ce pot sa va spun? In primul rand as vrea sa dezmint o stire care a aparut in mai multe ziare si chiar si la postul dumneavoastra de televiziune. Deci RIB-ul nu are nici un fel de prejudiciu. Prin urmare, celor 558 de miliarde de lei, credite pe care le-a acordat unui numar de patru firme...

Deci ele au fost integral rambursate la timpul respectiv, unele chiar inainte de termen.

Dan Cristian Turturica: Si atunci de unde paguba doamna, pentru ca daca cineva a profitat de pe urma acestor credite in mod cert matematica ne spune ca minusul ar trebui sa se regaseasca in alta parte?

Cornelia Barbu: Da, deci banuiesc ca paguba este cea care s-a inregistrat la BCR Novaci. Ce pot sa va spun mai mult?

Dan Cristian Turturica:Ati solicitat precizari Parchetului? Vi s-a dat vreun raspuns?

Cornelia Barbu: Nu, deci noi Parchetului National Anticoruptie am dat toate documentele pe care ni le-au cerut. Deci au fost puse la dispozitia dansilor.

Dan Cristian Turturica: Am o intrebare care este valabila si pentru domnul Cojocaru. O logica simpla i-ar face pe clientii bancilor sa se gandeasca: „Oamenii si-au pierdut niste bani. Acuma ramane de vazut. Parchetul National Anticoruptie va stabili din vina cui exact, cine a facut greseli.

Dar aceasta paguba ar fi posibil sa se recupereze pana la urma tot din veniturile bancii, venituri care se obtin, evident, pe seama comisioanelor si taxelor pe care le platesc clientii obisnuiti. Ce aveti de spus impotriva acestei logici?

Cornelia Barbu: Deci logica mea ar fi urmatoarea: deci la RIB nu s-a inregistrat nici un prejudiciu.

Dan Cristian Turturica: Atunci care e ilegalitatea? De ce s-a bagat Parchetul National Anticoruptie?

Cornelia Barbu: Cred ca e prea devreme sa intram in discutii din astea tehnice. Deci noi avem si noi o opinie ca fiecare banca si cred ca si colegii mei sunt de acord, pentru ca suntem mai multe banci implicate.

Dan Cristian Turturica:Exact. Si e vorba de 30 si ceva de functionari. Nu este un numar mic. E o mica mafie in interiorul sistemului bancar.

Cornelia Barbu: Din patru banci.

Dan Cristian Turturica: Patru? Stiam de trei. Care ar fi a patra banca?

Cornelia Barbu: Nu stiu. Asa am inteles, ca sunt patru.

Cornel Cojocaru: A scris unul dintre ziare, nu pot sa-i pronunt numele pentru ca totusi trebuie sa dam dovada de solidaritate de breasla, mai ales ca tot ce inseamna banca si sistem bancar inseamna in primul rand incredere reciproca intre banca si clienti. Numai asa se pot face afacerile.

Din acest motiv am venit la dumneavoastra, pentru ca noi nu avem nimic de ascuns si vreau sa clarificam cateva aspecte care au fost foarte prost redate in aceasta mediatizare excesiva...

Dan Cristian Turturica: Care ar fi acelea?

Cornel Cojocaru: Primul aspect este exact ce m-ati intrebat dumneavoastra. Asa cum ati spus, activitatea aceasta urmarita penal astazi de Parchetul National Anticoruptie, s-a produs in anii 2002-2003 si a fost inregistrata in contabilitate atunci.

Daca Doamne fereste, trebuia vreo banca sa ia vreo masura in privinta comisioanelor si taxelor, ar fi facut-o in 2004.

Dan Cristian Turturica: Dar romanii se plang ca taxele si comisioanele sunt foarte mari.

Cornel Cojocaru: Stiu ca se plang romanii din pacate si ele nu sunt mari. Sunt taxe si comisioane rezonabile, pentru ca si bancile, nu sunt altceva decat societati comerciale care lucreaza pe profit, au actionari si actionarii le cer rezultate financiare comparabile.

Deci in aceasta privinta nu este nici un fel de indoiala. Cheltuielile au fost deocamdata acoperite din profitul Bancii Comerciale Romane pe 2003.

Dan Cristian Turturica: Am inteles. Totusi nu trebuie sa uitam ca venim cu o istorie a scandalurilor bancare extrem de incarcata si nu au venit nici turcii, nici americanii sa ne jefuiasca bancile.

Bancile noastre, acelea care au cazut in final si cred ca nu este vorba in nici un caz de o asemenea varianta in cazurile pe care le discutam acum, dar in acele cazuri care s-au terminat foarte prost, ei bine acei clienti, dintre care probabil multi sunt clientii dumneavoastra acum, au migrat catre banci solide, au avut experienta

unei subminari din interior a bancii in care-si investisera banii si increderea pentru ca acuma sa descopere ca un mic cutremur, la o scara mult mai redusa, are loc in alte banci care au o reputatie foarte solida.

Cornel Cojocaru: Nu este nici un fel de problema. Este un caz vechi, este un caz punctual. Au mai fost poate cazuri de asemenea gen, mai marunte. Au fost prezentate de Parchetul National Anticoruptie la vremea respectiva. Noi am luat masurile administrative necesare. In aceasta privinta pot sa va spun ca...

De ce nemeritat? Totusi BCR este o banca romaneasca, o banca romaneasca 100%, cu capital 100% romanesc, cu conducere 100% romaneasca, care actioneaza in special pe piata romaneasca, sau mai ales pe piata romaneasca si care sprijina economia romaneasca.

Asta inseamna ca o particica din cresterea de PIB din fiecare an a Romaniei se datoreaza si BCR-ului, activitatii oneste a celor 12.000 de salariati.

Dan Cristian Turturica: O avem pe telefon pe doamna Cornelia Barbu. Doamna Cornelia Barbu, in comunicatul Parchetului National Anticoruptie se vorbeste despre fostul vicepresedinte al RIB-ului, domnul Balan, care ar fi acordat credite imprumut ilegal. Ati facut un control intern? Confirmati spusele Parchetului sau nu?

Cornelia Barbu: Deci asta vroiam sa spun si mai devreme. Deci avem si noi opinia noastra si nu inteleg ce inteleg dansii prin credite ilegale…

Dan Cristian Turturica: Nu ati incercat sa aveti un dialog cu Parchetul National Anticoruptie? Firesc ar fi fost ca ei sa dea niste explicatii totusi.

Cornelia Barbu: Noi am aflat tot din presa. Deci nu inteleg ce vor sa spuna dansii prin credite ilegale pentru ca sa imi arate mie cineva o lege care sa imi spuna sa dau creditele intr-un anumit fel. Fiecare banca are normele ei interne care intr-adevar ca nu incalca anumite norme.

Ce e mai important la un credit sa-l dai? Sa fie garantat. Deci asta este singurul lucru pe care Banca Nationala il cere, ca un credit sa fie garantat conform legii bancare. In rest nu intereseaza pe nimeni cum imi dau creditele.

Dan Cristian Turturica:Ramaneti va rog frumos cu noi. Avem un mic moment publicitar dupa care revenim cu discutia despre sistemul bancar. Revenim in „Arena media" cu subiectul „Furtuna in sistemul bancar".

O ancheta a Parchetului National Anticoruptie scoate la iveala ca mai multi functionari, cam 30 si ceva de functionari a trei banci, chiar patru am aflat in urma cu cateva minute, au fraudat bancile la care lucreaza.

Asa sustine Parchetului National Anticoruptie si iata, avem o mica controversa cu privire la acest aspect, cu aproximativ 3.000 de miliarde de lei.

Daniel Bojin: Parchetul National Anticoruptie spune „o frauda de proportii" si domnul Cojocaru a facut precizarea mai devreme ca nu inseamna neaparat prejudiciu.

Dan Cristian Turturica:Da. O avem la telefon pe doamna Cornelia Barbu, vicepresedinte la Romanian International Bank. In primul rand as vrea sa mai spun ca am invitat si pe cineva de la Banca Romaneasca.

Si de asemenea am cerut un punct de vedere si Parchetului National Anticoruptie pentru a ne lamuri asupra verdictelor date in acest comunicat, verdicte care iarasi iata, sunt oarecum contestate, atat de reprezentantul BCR, cat si de reprezentantul RIB.

In primul rand as vrea sa stiu daca dumneavoastra v-ati lamurit in interiorul bancilor dumneavoastra, de unde a aparut aceasta conexiune dintre bancile dumneavoastra? Pentru ca iata, am plecat de la un caz Novaci si acuma, dupa doi ani de zile auzim ecoul tocmai la Romanian International Bank si la Banca

Romaneasca. Cum s-a ajuns la aceasta interconectare a cazurilor?

Cornel Cojocaru: Asta trebuie s-o lamureasca Parchetul, pentru ca, va spun, noi salutam faptul ca Parchetul continua cercetarile pentru elucidarea completa a cazului.

Sprijinim aceasta activitate, pentru ca vrem ca oamenii nevinovati sa fie eliberati de suspiciuni, iar cei vinovati sa-si gaseasca locul cuvenit.

Dan Cristian Turturica:Credeti ca aveti nevinovati printre cei care sunt anchetati acum?

Cornel Cojocaru: Dati-mi voie sa nu ma pronunt. Vinovat sau neovinovat este totusi apanajul justitiei. Pot sa-mi pun o intrebare: la cati dintre ei exista intentia de a infaptui o infractiune? Iar asta e de caderea Parchetului si a instantei sa judece, dar repet, nu trebuie sa generalizam.

16, 20, 37 de salariati bancari nu reprezinta 12.000 de salariati ai BCR-ului si activitatea acesteia. Asta este marele pericol.

Eu sunt jurnalist si sunt confrate cu dumneavoastra si stiu foarte bine, ca si dumneavoastra, ca depinde foarte mult de modul in care lansezi o stire, sa fie o stire bomba si cu o stire bomba poti sa clatini sau sa daunezi prestigiului oricarui lucru bun.

Este suficient sa pui un titlu de genul: „Nu e asa ca Gicu nu e hot?" si lumea incepe sa se intrebe de ce oare ai pus acest titlu. Nu cumva Gica e hot?

Dan Cristian Turturica: Deci sursa informatiei este in primul si in primul rand Parchetul National Anticoruptie.

Cornel Cojocaru: Asa inadvertente mai sunt si au mai fost, pentru ca de exemplu, despre unul din salariatii fosti de la RIB s-a spus ca a plecat din BCR in septembrie 2002, cand el de fapt nu mai era salariatul BCR-ului din 2000. Deci iata, sunt inadvertente.

Dan Cristian Turturica: Cum a fost totusi posibil ca acesti doi oameni de afaceri, domnul Tardea si domnul Mathias, sa penetreze sistemul BCR?

Cornel Cojocaru: Nu este vorba de sistemul BCR. Este vorba de sistemul bancar. Nu stiu daca a luat legatura cu toti... Eu nu stiu. Probabil ca s-au cunoscut.

Daniel Bojin: La un moment dat au fost prezentati ca fiind in sistem.

Cornel Cojocaru: Nu, in nici un caz. Deci niciunul dintre ei nu a lucrat si nu lucreaza in BCR si banuiesc ca nici la alte banci.

Daniel Bojin: Cand a fost prezentat ca un caz politic, sunt doua posibilitati: fie probabil ca e greu de dovedit deocamdata treaba asta, erau bine relationati, fie au mers pe vechea metoda cu comisionul.

Cornel Cojocaru: Dumneavoastra sunt convins ca ati citit cu atentie acest comunicat al Parchetului. Vedeti ca acolo comunicatul face vorbire despre doua grupuri de interese: unul localizat la Valcea si Gorj si altul localizat la Bucuresti.

Iata deci o posibila veriga de legatura intre ceea ce numiti dumneavoastra actorii din sistemul bancar aferenti acestei afaceri de la Novaci, modul in care ei au reusit sa teasa o plasa de legaturi comerciale sau fictiv comerciale intre societati, cu credite, cu transferuri bancare si asa mai departe.

Dan Cristian Turturica: Doamna Cornelia Barbu, dumneavoastra ati facut o ancheta interna, ati vrut sa depistati modul in care domnul Tardea a intrat in legatura cu domnul Balan si cum o sa penetreze banca dumneavoastra?

Cornelia Barbu: Deci chiar ancheta nu am facut, pentru ca RIB-ul este o banca mica, este o banca privata. Din 2000 la noi banca nu a mai functionat ca o banca, nu s-a mai intamplat nimic nou. Banca a fost pe pierdere de atunci.

In 2002 cand a fost cumparata de actionarul pe care-l avem acum si este american 100%, a incercat sa se miste si sa faca ceva ca banca. E, in 2002, am inceput sa atragem clienti, sa dam credite, pentru ca o banca fara credite nu poate trai...

Dan Cristian Turturica: Doamna, din pacate trebuie sa va intrerup. Timpul emisiunii s-a scurs. Stimati telespectatori, dupa cum vedeti, lucrurile nu sunt lamurite pe deplin inca. Comunicatul Parchetului National Anticoruptie este contrazis intr-o oarecare masura de reprezentantii bancilor.

Cu toate acestea insa, cred ca este important sa urmariti cu atentie acest scandal si sa speram ca nu va ajunge la dimensiunile la care au ajuns alte scandaluri bancare dinainte de perioada 2000-2004...

Cornel Cojocaru: Nici nu are cum sa ajunga.

Dan Cristian Turturica:Dar in acelasi timp cred ca afecteaza in continuare credibilitatea si sa retinem doar promisiunea domnului Cornel Cojocaru, anume ca cel putin in BCR cazul Novaci nu se va mai repeta. Va multumim foarte mult ca ati fost alaturi de noi si ne revedem maine la 17 si 15 la „Arena Media".

Va multumesc.