Lichidarea sau falimentul RAFO sunt miza unei batalii aprinse intre nume importante ale businessului romanesc.

Surse din piata petroliera au indicat ca exista cel putin doi pretendenti certi pentru preluarea rafinariei: Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol si Stefan Vuza, presedintele grupului Serviciile Comerciale Romane (SCR).

Vuza recunoaste ca vrea RAFO

Tanarul om de afaceri moldovean, care conduce un grup industrial de 6.800 de angajati cu o cifra de afaceri de peste 200 de milioane de euro a recunoscut pentru "Banii Nostri" interesul fata de RAFO.

"Da, ne intereseaza, am fi dorit sa integram platforma de la Onesti in grupul nostru. Am facut statului o oferta de 90 de milioane de euro. Adica, daca datoriile societatii ar fi transformate in actiuni, noi am fi dispusi sa venim cu aceasta suma cu care sa preluam pachetul majoritar de actiuni", ne-a declarat Stefan Vuza.

Desi fara mare experienta in piata petrolului, Vuza crede ca are avantajul unui management care a dovedit in cazul atator companii preluate de la stat intr-o situatie dificila (Chimcomplex, Sinterom, Contactoare) ca a ales solutia corecta.

Acesta adauga insa ca oferta sa a fost respinsa, statul luand in considerare solutia lichidarii rafinariei.

"Daca asta inteleg ei ca insemna interesul statului, nu am ce sa mai comentez."

Reprezentantii Ministrului Finantelor nu au dorit ca faca nici un fel de precizari cu privire la vreo decizie in cazul RAFO, un anunt urmand a fi facut in curand la Palatul Victoria.

De preluarea RAFO pare a fi interesat si Dinu Patriciu

Sindicatul de la RAFO, devenit in aceasta perioada portavocea cea mai sonora a conducerii rafinariei, acuza "manevrele" care se fac la Bucuresti pentru lichidarea rafinariei si il indica pe Dinu Patriciu drept artizanul din umbra al odiseei prin care trece intreprinderea.

Surse din piata petrolului spun ca presedintele Rompetrol ar intentiona sa-si inghita competitorul de la RAFO pe un pret scazut, prin achizitionarea activelor care se vor scoate la vanzare dupa lichidarea intreprinderii.

RAFO s-ar vinde, astfel, kilogram, pretul pietei fiind, indica aceleasi surse, intre 5 si 15 dolari pe tona de capacitate.

Contactat de noi, Dinu Patriciu nu a dorit sa vorbeasca de RAFO, explicand ca, in acest moment, interesul Rompetrol este sa se extinda pe pietele externe.

Sindicalistii de RAFO nu vor sa auda de Vuza sau Patriciu

"S-o creada cineva ca aici sunt tampiti. Ei vor sa ia rafinaria pe nimic si s-o vanda pe bucati", spune George Plaisanu, vicelider al sindicatului Rafinorul - o structura trup si suflet alaturi de actualii actionari de la RAFO.

Plaisanu aminteste ca daca rafinaria ar fi vanduta pe bucati nu s-ar recupera nimic din datoria istorica deoarece valoarea contabila a tuturor activelor nu depaseste 500 de miliarde de lei.

Rafinorul acuza autoritatile ca deja au creat o "bresa" in activitatea rafinariei prin retinerea conducatorilor fabricii.

"Astazi salariatii societatii nici nu mai stiu cui sa se adreseze in scopul derularii activitatii curente", reclama sindicalistii.

Stefan Vuza vrea si CAROM

Intrebat de viitor i-ar prevedea rafinariei, seful SCR a raspuns ca este constient de necesitatea unei finantari de cateva sute de milioane de euro pe care sustine ca ar putea-o negocia cu o institutie financiara.

Stefan Vuza stie ca lupta cu un colos ca Rompetrol, cu afaceri de peste 1,2 miliarde de euro este extreme de dificila, dar sustine ca este dispus sa se bata pentru RAFO.

"Din rafinarie nu se poate castiga mult, dar cu o finantare in spate se poate face un business-plan bun cu care sa speri ca in zece ani sa o aduci la profit.

Castigi insa din businessurile conexe, pentru ca noi am vrea Rafo impreuna cu CAROM", aduaga Vuza, al carui holding detine si Chimcomplex Borzesti.

Cele doua unitati folosesc o buna parte din semifabricatele RAFO pentru producerea unor uleiuri minerale utilizate la imbunatatirea alitatii carburantilor. Aceste uleiuri sunt folosite de majoritatea companiilor petroliere prezente pe piata romaneasca, CAROM fiind unic producator.

Sursele noastre ne-au mai informat ca intre Vuza si Patriciu a avut oc deja o intalnire, insa nici una dintre cele doua parti nu a vrut sa ofere detalii in acest sens.