Guvernul Marii Britanii a pompat trei milioane de lire pentru aproape o suta de proiecte in sase judete din nord-estul Romaniei. Urmeaza implementarea programului comunitar Leader+. „Eu am o gramada proiecte. Chiar acum am trimis chestionare prin sat despre o politie comunitara. Asta pentru ca oamenii trebuie sa se implice.

La fel am facut si cu iluminatul public, si cu punctul sanitar", spune Ionel Oniciuc, primarul comunei Vlasinesti, din judetul Botosani. In total, patru proiecte cu finantare britanica. „Saptamana viitoare, speram sa cumparam un calculator, sa ne putem conecta la Internet. Va trebui sa ne apucam de treaba singuri", mai spune Oniciuc.

„Parteneriate pentru Europa", programul finantat de Departamentul pentru Dezvoltare Internationala al Guvernului Marii Britanii (DFID) se incheie luna aceasta. De mai bine de trei ani, o echipa de consultanti si experti englezi ii invata pe primarii, profesorii, intreprinzatorii privati si reprezentantii mediului non-profit din Regiunea Nord-Est cum sa realizeze proiecte impreuna.

Au fost implicate trei agentii britanice de consultanta, s-au realizat circa 100 de proiecte, filme, CD-uri si s-a scris o carte. Rupert Wolfe-Murray, expert in comunicare, care a coordonat multe din materialele realizate, spune ca exista trei categorii de proiecte: la nivel local, judetean si regional.

„Spre exemplu, in cadrul parteneriatului regional, a fost realizat un proiect, cu participarea tuturor celor sase judete, pentru promovarea turismului in nord-estul tarii. La nivel judetean, politia, autoritatile locale si scolile au fost implicate intr-un program de prevenire si combatere a consumului de droguri in randul elevilor", explica Rupert Wolfe-Murray.

In luna aprilie DFID, se retrage din Romania, consultantii britanici insa vor ramane. „Dorim sa extindem programele realizate in Moldova la nivel national. Se pot atrage finantari din alte surse pentru aceasta", mai spune Wolfe-Murray. Spre exemplu, a fost realizat un CD, ŤScoala afacerilor pentru liceeniť.

Am dori sa-l trimitem tuturor inspectoratelor judetene din tara, fiindca un asemenea proiect este cu adevarat util", adauga consultantul englez. Reprezentanta altei firme britanice implicate in activitatile din Regiunea Nord-Est, Jenny Turner, spune ca intentioneaza sa acorde asistenta Ministerului Agriculturii pentru implementarea programului Leader+.

„Acesta este unul din cele mai important programe comunitare pentru agricultura, mai complex decat SAPARD. Se bazeaza pe formarea unor „grupuri locale de actiune", care realizeaza proiecte si primesc finantarea direct de la Bruxelles", explica Jenny Turner. Practic, este vorba tot despre parteneriate locale. Pregatirea implementarii acestuia este extrem de dificila si va dura aproximativ un an.

„Rolul nostru este sa-i ajutam pe oameni sa intre in contact, sa formeze acele comunitati care apoi sa lucreze impreuna. Probabil pentru aceasta va fi nevoie de doua sau trei evenimente la nivel national si apoi ministerul sa supervizeze formarea grupurilor locale", spune Jenny Turner.

Compania pe care o conduce aceasta, Local and Regional Development Planning (LRDP), are experienta consistenta in domeniu: „Coordonam programul Leader+ in toate cele trei tari din Regatul Unit si am putea contribui cu asistenta si in Romania", conchide consultantul.

Deocamdata, LRDP asteapta raspunsul Ambasadei Marii Britanii la cererea de finantare pentru inceperea programului de asistenta tehnica.