Aparatorii sai din cadrul Bisericii Catolice o numesc iubire de oameni. Criticii sai o numesc rapire. Preotul Cesare Lodeserto, fostul director al unei fundatii care se ocupa de imigrantii ilegali, a aparut pe primele pagini ale ziarelor italiene de cand a fost arestat week-end-ul trecut, fiind acuzat ca a maltratat patru prostituate romance, relateaza CNN.

Romancele care il acuza pe preot sustine ca Lodeserto, cunoscut ca un luptator impotriva sclaviei sexuale, le-a rapit si le-a luat actele de identitate. Mai mult decat atat, acesta a refuzat sa le lase sa paraseasca centrul de imigratie din sudul provinciei Lecce.

In replica, avocatul lui Lodeserto le-a declarat reporterilor de la Reuters ca preotul le-a adapostit pe femei pentru binele lor dupa ce le-a gasit bete in oras. "De cateva ori m-am comportat ca un tata mai sever, insa ce puteam face.

Sunt fete tinere, prazi usoare pentru barbatii care vor sa le pacaleasca", i-a declarat Lodeserto magistratului care se ocupa de caz, citat de cotidianul Il Messagero. Acest scandal a deschis o rana mai veche in Italia romano-catolica, unde liderii comunitatilor au mai fost denuntati si in trecut pentru tacticile lor prea severe de sprijinire a celor mai neajutorati.

Unul dintre aceste cazuri a fost si cel al lui Vincenzo Muccioli, care-i punea in lanturi si ii biciuia pe drogati, pentru a-i determina sa nu mai consume stupefiante. Acuzatiile aduse lui Lodeserto sunt insa ceva mai putin grave. "(Lodeserto)" nu s-a ferit niciodata sa foloseasca fraze sau expresii jignitoare.

In unele cazuri, chiar le plesnea si nu le lasa sa plece nicaieri, amenintandu-le ca le trimite inapoi in tara de unde au venit", a afirmat unul dintre acuzatorii sai, citat de ziarul Gazzetta del Mezzogiorno.

Combaterea sclaviei sexuale

Fundatia lui Lodeserto de pe coasta Adriaticii a fost creata in 1997, dupa ce un val de imigranti albanezi si moldoveni a invadat estul Italiei. Scopul fundatiei este sa le ajute pe victimele tarficului de carne vie.

Mii de femei sunt obligate sa lucreze ca prostituate in Italia, insa victimele sclaviei sexuale pot obtine acte temporare conform unei legi care este menita sa le ajute pe acestea sa inceapa o noua viata.

Pana acum, Lodeserto a mai fost amenintat cu moartea de proxenetii furiosi. O imigranta, al carui nume nu a fost dat publicitatii, a sugerat chiar, intr-un articol publicat in aceasta saptamana, ca scandalul este o inscenare. Ea a afirmat ca i s-au oferit bani pentru a face plangere impotriva preotului.

"Lodeserto le-a impiedicat sa plece, pentru ca era inoportun sa o faca. Din aceasta cauza a venit vorba despre o asa-zisa rapire" a declarat avocatul preotului, Pasquale Corleto. De asemenea, oficialii bisericii au facut eforturi sa-l apere pe Lodeserto, exprimandu-si "solidaritatea si increderea" In acesta.

Si arhiepiscopul orasului Lecce, Cosmo Francesco Ruppi, il sustine pe preotul Lodeserto: "Arestarea lui Cesare Lodeserto pare, cel putin neintemeiata si de neinteles, ca sa nu spun absurda".

Ministrul Afacerilor europene, Rocco Buttiglione, prieten al lui Papa Paul al II-lea, a afirmat la randul sau ca Lodeserto "isi da viata pentru a-i ajuta pe cei saraci, pe imigranti si pe prostituate, iar acum este tinta unor acuzatii defaimatoare".