Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen Suceveanul, i-a criticat ieri dur pe membrii Biroului Executiv Judetean largit al PSD Suceava. Acestia s-au pronuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, prin vot, pentru transmiterea in folosinta, si nu in proprietate a padurilor Arhiepisco-piei Sucevei si Radautilor.

Intr-un articol pe care il semneaza intr-un cotidian sucevean, IPS Pimen sustine ca Biserica din Bucovina trebuie sa primesca cele 90.000 de hectare de padure in proprietate, si nu in administrare. IPS Pimen mai spune ca membrii PSD au votat astfel "pentru ca se tem de tovarasul Iliescu, pentru care "proprietatea este un moft"".

"Ei se tem sa nu-si piarda scaunele pe care au fost pusi politic, pentru ca sa apere cuceririle socialismului, intre care si proprietatea privata, confiscata ilegal de stat, din care orice membru al partidului se poate infrupta acum din plin.

La fel si din padurile Bucovinei, pe care tovarasul Iliescu le vrea sa fie toate proprietate a partidului-stat", scrie IPS Pimen Suceveanul, citat de Mediafax.

"Ei sunt fiii partidului comunist"

Inaltul ierarh mai spune ca "acesti tovarasi bucovineni" au uitat sau nu stiu despre lupta statornica "a vrednicilor lor inaintasi", care in timpul ocupatiei austriece au aparat dreptul de proprietate al Bisericii din Bucovina.

"Trebuie totusi scuzati in legatura cu aceasta lipsa, pentru ca nici la cursurile de la Stefan Gheorghiu si nici la cele de la Moscova nu li s-a predat nimic despre lupta bucovinenilor pentru proprietatea lor si a Bisericii lor.

Din fericire, nu acesti "tovarasi" reprezinta Bucovina; ei sunt fiii partidului comunist, avandu-l acum in frunte pe "omul curat si cinstit" Ion Iliescu", mai scrie Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.

In acelasi articol, IPS Pimen sustine ca, la sfarsitul saptamanii trecute, a avut o discutie "de la inima la inima" cu liderul PSD, Adrian Nastase, si i-a spus acestuia ca nu poate accepta ca cele 90.000 de hectare de padure cu care Biserica din Bucovina a fost improprietarita prin OUG 100/2004 sa fie date in administrare, si nu in proprietate.

"Intr-un stat de drept, o proprietate confiscata abuziv trebuie restituita proprietarului: Biserica ortdodoxa din Bucovina a fost si trebuie sa ramana mai departe proprietarului celor 192.000 ha de terenuri, in cea mai mare parte a lor forestiere", a aratat IPS Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor reaminteste ca Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina a fost proprietar al unei suprafete de 192.000 de hectare si nu administrator.

IPS Pimen mai spune ca in 1949, dupa ce statul comunist a emis decretul de desfiintare a Fondului Bisericesc se intabuleaza ca proprietar pe aceste terenuri forestiere, iar pe foaia tabulara se inscrie "proprietar anterior Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina".

"Ce cerem tovarasilor parlamentari de ieri si de astazi? Cerem leacul, medicamentul pentru ingrijirea valorilor de patrimoniu din Bucovina. Iar acest leac se afla numai la Fondul Bisericesc, ca proprietate a Bisericii din Bucovina", mai arata IPS Pimen Suceveanul.