Pe 8 iulie 2004, la insistentele lui Mircea Lucescu, atacantul reprofilat fundas Cosmin Barcauan (26 de ani) se transfera la Sahtior Donetk pentru o suma ce se invirtea in jurul a 800.000 de dolari.

Insotit de Gigi Netoiu, coproprietarul jucatorului, Barcauan a mers la finele lunii iulie in Elvetia unde a stat in cantonament cu Sahtior o saptamina, apoi a ajuns la Donetk, via Odessa, pentru vizita medicala.

Interventia lui Lucescu...

"Vizita s-a facut pe fuga pentru ca jucatorul trebuia sa plece rapid cu avionul la Odessa pentru Supercupa Ucrainei cu Dinamo Kiev", a povestit o sursa din cadrul clubului ucrainean.

Apropiati ai lui Barcauan sustin ca in urma controlului facut de medicii lui Sahtior i s-a descoperit o afectiune la inima! Informat de problema, Mircea Lucescu a decis sa-l ajute pe fundasul devastat de vestea primita.

A mers la patronul Rinat Ahmetov caruia i-a spus: "Domnule Ahmetov, va rog, sa-l ajutam pe Barcauan. Decit sa dam 4-5 milioane de dolari pe un brazilian, mai bine dam un milion pe acest jucator pe care-l cunosc si pentru care garantez suta la suta!".

...si acordul lui Ahmetov

Ahmetov, care era mai degraba interesat de transferul lui Mirel Radoi, a ascultat argumentele lui Lucescu apoi i-a spus: "Sint de acord cu garantia data de dumneavoastra, numai ca eu trebuie sa-mi iau niste masuri contractuale".

Dupa consultari cu Gigi Netoiu, reprezentantul clubului Dinamo si coproprietar al jucatorului, s-a decis ca, in cazul in care Barcauan va fi indisponibil pe termen lung, nu neaparat din cauza problemelor cardiace, fotbalistul se va intoarce in Romania, iar Dinamo va returna cei 800.000 de dolari lui Sahtior.

In citeva ore, Barcauan a semnat un contract pe 5 ani cu un salariu de 300.000 de dolari. Curios, dupa citeva zile, Sahtior a mai achizitionat un fundas central, pe internationalul ceh Tomas Hubschmann.

Disparitia din vara lui 2002

In vara lui 2002, dupa ce Cosmin Barcauan s-a transferat de la Universitatea Craiova la Dinamo, jucatorul a mers cu echipa lui Andone in cantonament la Brasov.

Surse din cadrul clubului din Stefan cel Mare sustin ca, in timpul perioadei de pregatire, fotbalistul a plecat in secret o zi la Bucuresti, unde a fost supus unui control amanuntit la inima! Barcauan efectuase deja vizita medicala, unde nu i se descoperise nici o afectiune.

Pompi: "E sanatos!"

Contactat ieri, doctorul echipei nationale, Pompiliu Popescu, a declarat ca Barcauan este sanatos tun: "La toate controalele efectuate in tara nu i s-a gasit nici o boala! Eu n-am auzit de nici o problema cu inima".

"Ce vina avem noi?"

Cristi Borcea a incercat sa gaseasca scuze, desi nu este acuzat de nimic in cazul Barcauan

- Domnule Borcea, ce boala la inima i s-a gasit lui Barcauan vara trecuta la Donetk?

- Eu nu stiu nimic. Intrebati-l pe Gigi Netoiu, eu nu am fost acolo cind s-a semnat contractul. El a reprezentat clubul Dinamo.

- Dar stiti de problemele sale de sanatate...

- (Nesigur) Nu stiu, la testele facute de clubul Dinamo nu a rezultat ca jucatorul ar avea probleme. Ce vina avem noi?

- N-a zis nimeni ca aveti vreo vina. Contractul l-ati vazut?

- Da, l-am vazut.

- Dinamo trebuie sa dea banii inapoi daca Barcauan se accidenteaza pe o perioada mai lunga?

- Nu, nu e adevarat. (Isi recapata siguranta) Auziti, dar cum nu s-a aflat despre povestea asta decit dupa un an si jumatate? Credeti ca daca era adevarat, nu se afla pina acum?

- Ati tinut-o secreta?

- Nu am tinut nimic secret. V-am zis, eu nu stiu si nu cred in povestea asta. Vorbiti cu Netoiu!

Becali neaga si el

Victor Becali, impresarul lui Barcauan, luase deja legatura cu Cristi Borcea dupa ce directorul executiv al lui Dinamo fusese sunat de reporterul Gazetei. Stia ce urma sa fie intrebat si avea lectiile facute.

Virulent, el a negat ca jucatorul ar avea probleme: "Auziti, credeti ca medicina din Ucraina este mai avansata decit cea din Romania? Aici nu i-au gasit nimic si-i gaseau acolo... Va spun eu, Barcauan nu putea juca nici in Cupa UEFA, nici la echipa nationala daca avea probleme cu inima.

In plus, nici un doctor din lume nu-si asuma riscul de a-i da voie unui fotbalist sa joace cu o boala cardiaca".

"Este o problema despre care se stia si in tara, nu s-a descoperit in Ucraina. O are de la nastere si nu-i influenteaza in nici un fel cariera sportiva. Nu exista nici o clauza speciala in contractul cu Sahtior"

Gheorghe Netoiu