Presedintele Traian Basescu s-a prezentat miercuri dimineata la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru audieri in procesul cunoscut sub numele de dosarul "Flota".

Presedintele este acuzat, alaturi de alte 79 de persoane, pentru presupusa sa implicare, pe vremea cand era ministrul al transporturilor, in vanzarea unor nave din flota comerciala.

Sala de judecata de la Inalta Curte de Casatie pentru termenul de miercuri, s-a umplut pana la sufocare.

Alaturi de inculpati, se aflau avocatii dar si numeroase garzi de corp. Ziaristii n-au mai avut loc, dar au putut urmari dezbaterile la o boxa scoasa in holul cladirii.

Presedintele s-a prezentat la proces la ora noua si un sfert si a stat pe toata durata audierilor, fara a fi invitat insa sa ia cuvantul.

Dupa doua ore, Traian Basescu a vorbit insa cu jurnalistii:

"Eu vreau sa se aplice legea, de aceea sunt aici, in respect pentru justitie si pentru a se aplica legea. Ce vreau eu nu conteaza, conteaza ce hotarasc judecatorii!", a spus presedintele Basescu.

Intrebat de ce nu s-a prezentat si la primul termen de judecata, domnul Basescu a spus ca la momentul respectiv procedura nu era indeplinita, astfel ca prezenta sa nu era necesara.

Dupa primul termen de judecata, consiliera presedintelui pe probleme juridice, Renate Weber, declarase ca Traian Basescu nu poate fi chemat in instanta decat pentru acuzatii privind siguranta nationala.

Presedintele, spunea Renate Weber, are imunitate, si beneficiaza de ea pe tot timpul mandatului.

Miercuri, presedintele spune ca nu va invoca acest drept constitutional cat timp dosarul "Flota" se afla pe rolul instantei.

"Eu nu am adus un asemenea argument, iar prezenta mea aici a fost in spiritul judecarii procesului. Avocatul meu nu a invocat imunitatea prezidentiala".

Intrebat daca va veni si la urmatoarele termene, domnul Basescu a raspuns: "Ori de cate ori va fi nevoie!".

La randul sau, avocatul presedintelui, Dan Apostol, cere schimbarea cursului de pana acum al procesului, invocand mai multe nereguli.

El a solicitat astazi instantei ca dosarul sa fie restituit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca Parchetul National Anticoruptie, cel care s-a ocupat de dosar, n-ar fi avut competenta in cauza.

"In masura in care instanta nu va impartasi aceasta opinie, am invocat exceptia prevazuta de articolul 300 din Codul de Procedura Penala care se refera la mai multe neregularitati ale actului de sesizare, respectiv rechizitoriul prin care este investita instanta", a spus avocatul presedintelui Basescu.

"Sunt probleme de constitutionalitate vis-a-vis de Parchetul National Anticoruptie.

Intr-adevar, ulterior legiuitorul a corijat lacuna, care consta in faptul ca nu era prevazut ca Parchetul National Anticoruptie sa-si desfasoare activitatea pe langa o instanta de judecata si alte probleme legate de incadrari si de fortari nepermise prin adaugarea de catre procurori intr-un mod

nepermis si prin depasirea puterii judecatoresti, la texte legale in vigoare", a mai spus Dan Apostol.

Pentru a studia aceste solicitari, dar si pentru ca toti inculpatii sa aiba timp sa-si angajeze aparatori, judecatorii au dat ca nou termen data de 20 aprilie.