PD agreeaza din nou anticipatele

Boc a gasit un pretext socant: "Nu vrem ca Guvernul Tariceanu sa devina cel mai bun executiv al regimului Iliescu"

"Partidul Democrat n-a abandonat teza alegerilor anticipate. Din perspectiva noastra nu a fost abandonata si nici nu ne-am dezis de ea, dar decizia va fi luata in coalitie", a declarat ieri, in mod surprinzator, presedintele PD, Emil Boc.

Aceasta afirmatie vine la exact o saptamana dupa ce, intr-o sedinta cu usile inchise a conducerii coalitiei aflate la guvernare, reprezentantii tuturor celor patru partide au convenit sa se intalneasca cu presedintele Traian Basescu si sa-i ceara acestuia sa puna capat declaratiilor privind declansarea alegerilor anticipate.

Tot acum o saptamana, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a afirmat ca "Guvernul Tariceanu are de lucru" si, pana la 1 ianuarie 2007, isi va vedea de programul de guvernare si de indeplinirea criteriilor de aderare la Uniunea Europeana. Pana si vicepresedintele Partidului Democrat Radu Berceanu i-a dat, atunci, dreptate lui Nicolaescu.

Ieri insa, presedintele PD, Emil Boc, a revenit si a lansat chiar si un avertisment voalat catre colegii de coalitie care se opun alegerilor anticipate. "Sper sa nu fie prea tarziu, aceasta tema a alegerilor anticipate. Nu vrem ca actualul Guvern Tariceanu sa fie cel mai bun executiv al regimului Iliescu, pentru ca va guverna cu oamenii PSD", a avertizat presedintele PD.

Aparent, Boc s-a referit la faptul ca sefii serviciilor descentralizate sunt cei numiti intre 2001 si 2004 de guvernul PSD, iar noul Executiv n-a gasit inca o solutie pentru a scapa de ei. Neoficial, tot mai multi lideri PD sunt insa nemultumiti ca PUR, dar si PNL au racolat oameni ai fostei puteri, care ar urma acum sa-si continue cariera in structurile de stat ale actualului executiv.

Pe de alta parte, surse din PD afirma ca presedintele Traian Basescu este mai decis ca niciodata sa sustina ideea alegerilor anticipate, in timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu i se opune vehement. Liderii PD, care sustin varianta presedintelui Basescu, arata ca popularitatea coalitiei majoritare se erodeaza masiv si e nevoie de declansarea cat mai rapida a alegerilor anticipate.

Pe fondul acestor opinii divergente din coalitie, ieri, presedintele PD, Emil Boc, a anuntat oficial ca intalnirea liderilor PNL, PD, UDMR si PUR cu Basescu se amana pana la intoarcerea acestuia din vizitele pe care le va face in Germania si Italia. Acum o saptamana, aceiasi lideri erau decisi sa discute cu Basescu imediat dupa revenirea sefului statului din SUA.

Mircea MARIAN, Adevarul - 17 martie 2005

Boc simte ca guverneaza in regimul Iliescu

articol preluat din Evenimentul Zilei

Desi recunosc ca alianta guvernamentala are probleme, nici PD, nici PNL nu se gindesc la alegeri anticipate

Liderii coalitiei guvernamentale n-au chef de alegeri anticipate. Succesorul lui Traian Basescu la presedintia PD, Emil Boc, a mimat ieri interesul fata de ideea sefului statului de a organiza, cit mai rapid, alegeri inainte de termen.

Probabil, tocmai pentru ca este succesorul lui Basescu, Boc n-a putut sa fie la fel de clar cum a fost purtatorul de cuvint al PNL, care a raspuns sec: "N-avem pe agenda asa ceva". Pozitia lui Emil Boc este ciudata, mai ales ca tot el a fost acela care, ieri, a rostit un mare adevar: Guvernul Tariceanu este impiedicat de oamenii regimului Iliescu.

Presedintele democratilor, Emil Boc, a anuntat ieri ca partidul pe care-l conduce nu renunta la tema alegerilor anticipate, urmind ca o decizie in acest sens sa fie luata insa de Alianta, "la momentul potrivit".

"PD nu a abandonat faza alegerilor anticipate. Sper ca in viitor sa nu fie prea tirziu, pentru ca nu dorim ca actualul guvern Tariceanu sa fie cel mai bun guvern al regimului Iliescu, pentru ca va guverna cu oamenii PSD-ului si nu va putea sa-si puna in practica actele de guvernare pe care le doreste".

Declaratia lui Boc vine la o zi distanta dupa intilnirea pe care presedintele Basescu a avut-o cu doi lideri ai PD - vicepremierul Adriean Videanu si ministrul Vasile Blaga.

Solutiile Berceanu si Blaga au picat

Chestiunile arzatoare ale intrevederii au fost demisia lui Videanu din guvern si gasirea unui inlocuitor. Surse din partid sustin ca Basescu a acceptat in cele din urma, dupa doua zile de discutii, decizia candidatului Aliantei la Primaria Bucurestilor de a parasi barca guvernamentala.

Potrivit unor surse, in privinta locului care va ramine vacant in executiv prin plecarea lui Videanu, Basescu a exclus varianta comasarii postului cu portofoliul Administratiei si preluarea cumulului de atributii de catre ministrul Vasile Blaga.

De asemenea, Basescu l-a taiat definitiv de pe lista candidatilor la functia de vicepremier pe pedistul Radu Berceanu, probabil ca urmare a declaratiilor acide pe care acesta le-a facut vizavi de tema alegerilor anticipate, relansata de presedintele tarii inainte de a pleca in SUA.

Dintre competitori, cel mai bine plasat in cursa pentru desemnarea in demnitatea de ministru de stat a ramas Gheorghe Pogea, colaborator al lui Videanu la Marmosim, vechi membru PD.

O zi de reflectie

Seful PD a precizat ca inlocuitorul lui Videau va fi anuntat pina la sfirsitul saptaminii, in momentul in care vicepremierul va demisiona.

De asemenea, Boc a mentionat ca partidul nu va renunta la functia de vicepremier si va recurge la solutia inlocuirii pe post, solutie pentru care nu e necesar votul parlamentului. "Nu este vorba de o remaniere guvernamentala, de schimbat structura executivului prin comasare, divizare sau desfiintare a unor ministere", a precizat Boc.

Prin aceasta afirmatie, Emil Boc elimina si el "solutia Blaga" din ecuatia desemnarii unui vicepremier PD.

"N-avem anticipate pe agenda"

"In cadrul Aliantei, PNL, alaturi de PD, a constatat ca tema alegerilor anticipate nu figureaza pe agenda. Ambele partide au convenit ca aceasta chestiune se va lua in discutie cind va fi cazul. In acest moment, coalitia functioneaza corespunzator", a declarat purtatorul de cuvint al Partidului National Liberal, Eugen Nicolaescu.

PUR a primit ultimatum

Liderii coalitiei guvernamentale au convenit ieri ca, in termen de o saptamina, PUR sa finalizeze semnarea protocoalelor de colaborare in teritoriu, stabilindu-se "de principiu" ca nici un reprezentant al PSD nu va fi sustinut la nivelul administratiei locale.

In majoritatea judetelor aceste protocoale au fost deja incheiate sau sint aproape de finalizare, cu exceptia a sapte cazuri, intre care Arad, Harghita, Covasna, Alba, Maramures. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a declarat ca in aceste judete mai exista inca probleme, dar ca ele se vor rezolva in perioada urmatoare.

"In cazul in care, pina saptamina viitoare, nu se va incheia acest proces, va exista o interventie din partea liderilor de la centru, reprezentantii din teritoriu urmind sa vina la Bucuresti pentru a discuta cu membrii Consiliului de Conducere al coalitiei", a completat acesta.

Ev. Zilei - 17 martie 2005

Ruptura intre coalitie si Basescu?

articol preluat din Ziarul de Iasi

Intilnirea coalitiei guvernamentale cu Basescu pe tema alegerilor anticipate a fost aminata la o data incerta. Intre Cotroceni si Palatul Victoria se resimte o tensiune care nu poate fi mascata.

Liderii coalitiei nu au reusit sa se inteleaga cu presedintele Traian Basescu asupra datei unei intilniri in care sa se discute despre alegerile anticipate. Ieri, liderul PD, Emil Boc, afirma ca se asteapta revenirea presedintelui din vizitele programate in Italia si Germania pentru a relua discutiile.

Emil Boc a precizat ca liderii coalitiei nu au mai discutat, ieri dimineata, din nou despre aceasta intrevedere cu seful statului, desi saptamina trecuta convenisera sa programeze o asemenea intilnire cu Traian Basescu, la intoarcerea acestuia din vizita oficiala de la Washington.

Intilnirea cu Basescu se referea strict la clarificarea problemei alegerilor anticipate si fusese stabilita la intilnirea liderilor coalitiei care a avut loc in urma cu o saptamina, in timp ce seful statului se afla in vizita in SUA.

Premierul a discutat telefonic, marti dimineata, cu presedintele Traian Basescu pe tema unei intilniri a coalitiei spunindu-i ca aceasta ar putea fi organizata abia joi dupa sedinta de Guvern, deoarece marti si miercuri este plecat in Israel, insa nici aceasta varianta nu mai este luata in considerare de liderii coalitiei, PNL si PD dorind de fapt sa evite un conflict deschis.

Coalitia este impotriva lui Basescu

Singurul partid care se declara ferm in favoarea alegerilor este PD, desi chiar si in aceasta formatiune unii dintre ministri nu vor sa-si piarda posturile, in timp ce in PNL exista mari nemultumiri fata de insistenta lui Basescu de a cere alegeri anticipate, au declarat surse din Alianta PNL-PD.

UDMR nu vrea sub nici o forma alegeri anticipate, fiind formatiunea care a cerut intilnirea cu Traian Basescu, ci doreste sa obtina cit mai multe avantaje pentru minoritatea maghiara sub guvernarea Tariceanu, iar PUR se opune categoric, avind chiar si o campanie mediatica impotriva lui Basescu, care poate fi intensificata la momentul potrivit, campanie care l-a iritat pe seful statului, au

declarat surse din coalitie. Premierul Tariceanu nu este nici el de acord sa se compromita demisionind din functie, desi public sustine ca are discutii permanente cu seful statului si ca are o relatie buna cu acesta.

La ultima sedinta a Consiliului National de Conducere al Aliantei, Calin Popescu Tariceanu a declarat, in legatura cu declaratiile lui Basescu: "Presedintele are dreptul sa spuna ce crede, iar eu spun, de asemenea, ceea ce cred".

Tariceanu a mai spus ca, in situatia in care coalitia se va dezmembra, iar alegerile anticipate vor fi inevitabile, atunci el va demisiona din functia de premier, pentru a se putea ajunge la organizarea unui nou scrutin parlamentar.

Ziarul de Iasi