Anatoli Ciubais, seful retelei nationale de electricitate din Rusia, Sistemele enrgetice unificate, si totodata autorul programului masiv de privatizare din anii '90, a supravietuit joi unei incercari de asasinat.

Conform purtatorului de cuvant al politiei din Moscova, un dispozitiv explozibil a fost amorsat in momentul in care masina in care se afla Ciubais a trecut prin locul respectiv. Imediat dupa, doi barbati imbracati in haine de camuflaj au deschis focul cu armate automate asupra vehiculului blindat.

Potrivit agentiilor de presa din Rusia, bodyguarzii sai au intors focul.

Nu este clar daca a fost ranit cineva, iar atacatorii au fugit, insa politia a lansat o urmarire generala.

Anatoli Ciubais, odinioara unul din principalii reformisti, ramane una din figurile cele mai controversate din Rusia.

Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, in 1991, Ciubais a devenit principalul arhitect al programului de privatizare, larg criticat deoarece a adus in mainile unor indivizi cu legaturi sus-puse avutii insemante, la preturi de nimic.

A detinut de doua ori functia de vicepremier insarcinat cu reforma economica.

A fost totodata seful echipei de consilieri ai presedintelui Boris Eltan.

In 1998, a preluat conducerea retelei de electricitate Sistemele Unificate de control, iar programul sau radical de restructurare a iscat o opozitie interna apriga.

Intr-un interviu acordat anul trecut, Ciubais afirma ca a fost amenintat cu moartea in mod repetat.

N-a renuntat nici un moment la scena politica, fiind unul din liderii Uniunii fortelor de dreapta, principala formatiune liberala.

Un alt lider al partidului, Boris Nemtov, sustine ca incercarea de asasinat ar fi motive politice.

"Dusmanii sai politici au amenintat de multe ori sa-l ucida", a declarat Nemtov.

Parerea sa nu este insa impartasita de un alt politician liberal de prim rang, Irina Hakamada, care a declarat postului de radio Eho, din Moscova, ca incercarea de asasinat ar fi urmarea reformelor introduse de Ciubais la reteaua nationala de energie electrica:

"Anatoli Borisovici Ciubais a anuntat ca este gata paraseasca arena politica, mai ales ca partidul sau a pierdut alegerile. Asa ca nu cred ca din punct de vedere politic Ciubias reprezenta vreo amenintare la adresa cuiva.

Cred ca incercarea de asasinat e legata de dificultatile care apar in redistribuirea actiunilor in cadrul privatizarii partiale a Sistemelor energetice unificate", spune ea.

Cu cateza zile in urma, Anatoli Ciubais criticase arestarea, de catre autoritatile de la Chisinau, a lui Valeriu Pasat, care este unul din consilierii sai.

Ciubais a spus ca gestul ar avea o conotatie politica, deoarece Pasat este unul din oponentii autoritatilor de la Chisinau.

Valeriu Pasat este anchetat in legatura cu vanzarea, catre Statele Unite, a avioanelor de lupta Mig-29, in 1998, pe vremea cand era ministru al apararii.