Presa croata a denuntat joi decizia UE de a amina negocierile de aderare cu Zagrebul, adoptata din cauza lipsei "totale" de cooperare a Croatiei cu Tribunalul Penal International (TPI). Desi initial au existat temeri legate de faptul ca aminarea va atrage dupa sine resuscitarea nationalismului sau chiar un val de depresie colectiva, croatii si-au alinat dezamagirea cu mult umor.

Cotidianul independent "Vecernji List" a publicat pe prima pagina drapelul UE sub titlul "Haga a blocat Croatia", facind aluzie la presiunile procurorului TPI, Carla Del Ponte, impotriva unei hotariri favorabile Croatiei. Ziarul estimeaza ca "NU-ul spus Croatiei reprezinta o infringere a Uniunii Europene".

Alt cotidian independent, "Novi List", estimeaza ca premierul croat Ivor "Sanader este controlat cu o mina de fier de catre Carla Del Ponte". Editorialistul ziarului adopta un ton fals amar si ironizeaza viitorul tarii sale, penalizata de UE.

"Daca nu ne vreti in aceasta Europa, protejata de stramosii nostri contra invaziei otomane, nu-i nimic. Ne vom integra in miscarea nealiniata, vom merge in Etiopia, unde nu domneste glaciala Carla Del Ponte, ci spiritul cald, reggae, al lui Bob Marley".

"EU-tanasia", titreaza si popularul saptaminal "Feral Tribune", alaturi de un fotomontaj infatisind-o pe sefa diplomatiei croate, Kolinda Grabar-Kitarovici, pe un pat de spital, cu o punga de gheata pe frunte, in compania "asistentei" Carla Del Ponte, care agita injectia letala.

In fine, comentatorii de radio au declamat solemn ca nimic nu poate opri intrarea Croatiei in UE, pentru ca, spun ei, exista studii seismologice potrivit carora miscarile tectonice deplaseaza Croatia, in fiecare an, cu 1,5 centimetri spre nord-vest.