Cutremurul care a provocat catastrofalele valuri seismice de anul trecut a accentuat presiunile asupra altor falii din vecinatate, de unde riscul producerii altor doua miscari telurice majore, care pot fi urmate de tsunami, potrivit prestigioasei reviste "New Scientist".

Seismul din 26 decembrie 2004 a fost provocat de alunecarea densei placi tectonice India sub placa Burma, deformind platoul oceanic si antrenind valurile care au ucis sute de mii de oameni. Un cutremur produs intr-o astfel de zona de subductie, in care o placa aluneca sub alta, este de regula urmat de un alt seism major, in afara de replicile celui dintii.

Regula s-a verificat in cazul a cinci din cele sapte seisme majore produse in Japonia in ultimii cinci ani, precum si in cazul cutremurului de magnitudine 7,4 produs la Izmit, in 1999, Turcia, care a provocat un alt seism, de magnitudine 7,1, trei luni mai tirziu.

"Cutremurele mari cresc probabilitatea producerii altor cutremure mari", a declarat geologul John McCloskey, de la Universitatea Ulster, Marea Britanie, el fiind seful unei echipe de experti care a masurat modificarile de tensiune intre placile tectonice din Oceanul Indian si Sumatra.

Asa ceva se intimpla pentru ca un seism puternic adesea creste tensiunea in alte sectiuni ale aceleiasi falii care i-au dat nastere, sau in faliile din apropiere. McCloskey si colegii sai au descoperit o crestere dramatica a tensiunii in falia Sumatra, care traverseaza insula cu acelasi nume si se intinde spre estul zonei de subductie ce s-a fracturat anul trecut.

Inainte ca zona de subductie India-Burma sa cedeze, ea impingea in falia Sumatra, fixind-o. "Cind este fixata, e greu sa alunece. Acum exista o posibilitate crescuta ca ea sa alunece", a explicat geofizicianul american Rob McCaffrey, de la Institutul Politehnic Rensselaer, din Troy, New York.

McCloskey a avertizat ca este posibil ca falia Sumatra sa dea nastere unui cutremur de magnitudine 7,5, care, desi e improbabil sa antreneze noi valuri seismice, va avea un impact devastator.