Noile declaratii de avere adoptate de Executiv nu prea sunt pe placul senatorilor. Nici al celor de la putere, nici al celor din opozitie. Faptul ca demnitarii vor trebui sa descrie in amanunt averea pe care o au le creeaza un real disconfort, unii dintre ei fiind hotarati sa propuna secretizarea declaratiilor.

Ce inseamna acest lucru?! Ca imediat dupa completare declaratiile de avere ar putea fi ingropate in sertarele institutiilor in care isi fac veacul demnitarii respectivi si nu vor mai fi publicate pe Internet pentru ca tot poporul sa afle cat de mare este piciorul pe care traieste cel caruia i-a dat votul.

Secretizarea totala a declaratiilor este doar una din posibilitatile luate in calcul. O parte din senatori doresc insa macar o secretizare partiala, astfel incat norodul sa afle cate ceva despre averea lor, dar... nu chiar tot. Pe multi ii deranjeaza faptul ca trebuie sa-si descrie in amanunt bijuteriile personale si ale membrilor familiei.

Unul dintre cei mai revoltati s-a dovedit a fi insusi presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Acesta nu poate concepe faptul ca toate bijuteriile sotiei sale vor fi etalate in vazul intregului popor, fie si numai printr-o simpla descriere.

Vacaroiu si-a aratat de altfel indignarea chiar in ultima sedinta a Biroului Permanent, cand i-a intrebat pe ceilalti membri "cum este posibil sa fie descrise bijuteriile sotiei?!". O pozitie asemanatoare a avut si Corneliu Vadim Tudor, care a sustinut o pledoarie in favoarea secretizarii partiale.

Nici senatorii Aliantei D.A. nu au fost ocoliti de sindromul secretomaniei. Asa se face ca un partizan al secretizarii este si senatorul liberal Norica Nicolai. In aparenta, motivatia acesteia este alta decat cea a lui Vacaroiu. Si anume frica de hoti. Norica Nicolai considera ca expunerea publica a descrierii in amanunt a bijuteriilor "le va da idei" hotilor.

Astfel, urmand aceasta logica, casele demnitarilor vor deveni tinte sigure pentru borfasi.

Pe de alta parte, Norica Nicolai sustine ca secretizarea se impune deoarece in nici o tara occidentala declaratiile de avere n-ar fi publice. Nu toti colegii de Alianta impartasesc insa aceasta idee. "Domnule, asta este o copilarie! Oricum, casa unui demnitar prezinta un oarecare interes pentru hoti.

Iar publicarea bijuteriilor nici nu ar spori, nici nu ar diminua riscul", ne-a declarat un senator al Aliantei, fireste sub protectia anonimatului.

Ordonanta de urgenta a Guvernului privind modificarea declaratiei de avere a fost discutata in Biroul Permanent al Senatului si urmeaza sa intre in lucru la comisiile de specialitate, in speta cea juridica.