Pentru pensionari si romanii cu venituri mici, scumpirea gazelor naturale de la 1 aprilie va fi resimtita in mod dramatic. Nevoiti sa faca economie, acestia au un consum redus de gaze, motiv pentru care vor plati facturi impovaratoare la gaze incepand cu luna viitoare. Noul sistem de tarifare a gazelor este avantajos doar pentru colosii industriali.

Consumatorii casnici nu-si pot schimba consumul peste noapte si nici nu castiga prea mult din faptul ca "vara vor plati mai mult si iarna mai putin".

"Ca platesc vara sau iarna, este acelasi lucru pentru mine, care castig o pensie de 3 milioane lei pe luna", ne-a scris un pensionar din Bucuresti, care nu intelege de ce trebuie sa plateasca bani in avans vara pentru lunile de iarna societatii Distrigaz si mai ales, de ce s-a introdus abonamentul, care este "o taxa in plus".

Un alt pensionar din Capitala, care castiga lunar 1,5 milioane lei, ne-a atras atentia ca, de fapt, in cazul sau, gazele nu se scumpesc cu 25%, ci cu mult peste 30%. Concret, acesta a platit pana acum o factura anuala la gaze de 4.790.000 lei/an, cu tot cu TVA. Dupa scumpirea ce va fi operata la 1 aprilie, pensionarul bucurestean, care a avut in 2004 un consum de 776 mc, va plati 6.387.

000 lei/an, cu tot cu TVA. Adica, cu 33% mai mult ca pana acum. Sarind peste cazurile pensionarilor si romanilor cu venituri reduse, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a luat in calcul pentru prima categorie de consumatori (circa 2 milioane de romani) o limita de consum destul de ridicata, respectiv 2.400 mc/an.

In cazul celor care au acest consum anual, cresterea de preturi, fara TVA, este de 18,9%, au calculat reprezentantii ANRGN, recunoscand faptul ca scumpirea gazelor se va face simtita mai mult la pensionari si la cei cu venituri reduse.

Guvernul ar putea insa sa ofere "ajutoare de incalzire" celor cu venituri reduse, un grup de specialisti analizand in prezent situatia, spun reprezentantii ANRGN.

De la 1 aprilie, romanii din sudul tarii, care apartin de Distrigaz Sud, vor plati, in medie, cu 25% in plus la factura de gaze, spre deosebire de consumatorii din nordul tarii, ce tin de Distrigaz Nord, care vor plati cu 19% mai mult ca in prezent. Motivul: in special retelele din Bucuresti sunt in cea mai proasta stare.

Prin urmare, cheltuielile cu investitiile in reabilitarea retelei, care vor fi efectuate de noul proprietar al Distrigaz Sud, Gaz de France, vor fi suportate de populatie, acestea fiind cuprinse in pretul gazelor. In premiera, romanii vor trebui sa plateasca un abonament, care este diferentiat pe fiecare categorie de consumatori in parte, acesta neincluzand nici un fel de servicii.

Astfel, indiferent daca consuma sau nu, romanii vor plati o suma fixa in fiecare zi, care, potrivit reprezentantilor ANRGN, "acopera costurile fixe pentru operarea si dezvoltarea sistemului de distributie si pentru desfasurarea activitatii de furnizare". Circa 2 milioane de romani, alimentati cu gaze de Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, vor plati un abonament de 4.500 lei/zi.