Investitorii la Bursa de Valori Bucuresti au pierdut intr-o zi 1,86 milioane de euro pe fondul scaderii generalizate a Bursei. Astfel, ieri, capitalizarea BVB a scazut de la 12,3 milioane euro pana la 10,4 milioane euro.

"Avand in vedere ca o pondere importanta in capitalizarea Bursei o au societati precum Petrom, BRD-SocGen sau Rompetrol Rafinare, cea mai mare pierdere au suferit-o, ieri, actionarii strategici ai acestor societati, nu micii investitori la Bursa", ne-a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction. Brokerii spun ca au asistat la momente de panica ale unor investitori.

"In prima parte a sedintei de tranzactionare, erau multi care vindeau fara sa se mai uite la pret. Actiunile SIF-urilor scazusera cu pana la 10 la suta, dar, ulterior, au mai crescut usor. Scaderile au fost foarte mari, de aproape 7 la suta in medie. Au fost afectate serios chiar si actiuni care altadata au scapat de scaderi, ca BRD si Banca Transilvania.

Ordinele mari de cumparare au fost, practic, retrase", ne-a spus Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest. Brokerii sustin ca marii cumparatori, asimilati cu investitorii straini care se afisau in primele doua luni ale anului la Bursa, au disparut, iar motivul nu se cunoaste.

De asemenea, reprezentantii societatilor de servicii de investitii financiare nu au o explicatie clara nici pentru scaderile mari de la Bursa. "Explicatia cea mai plauzibila este legata de faptul ca s-a tot spus ca piata ajunsese la un nivel inalt, ca actiunile erau supraevaluate. Probabil, si neafisarea online de la inceputul lunii martie a cotatiilor pe site-ul BVB a avut un efect.

La fel si faptul ca, de la 1 aprilie, castigurile pe piata de capital vor fi impozitate cu 10 la suta. Probabil, cei care nu aveau de gand sa tina actiunile mai mult de un an, pentru a fi impozitati tot cu 1 la suta, au preferat sa-si vanda acum actiunile", a spus Murgoci. Pe de alta parte, brokerii cred ca, pe masura ce cotatiile scad, unele actiuni devin tot mai interesante de cumparat.

"Este foarte important cum reactioneaza investitorii, in special cei noi, veniti pe Bursa in primele doua luni, cand trendul era puternic crescator. Multi dintre acestia se sperie acum si e posibil sa vanda", considera Brendea. Insa brokerii sunt optimisti.

Ei sustin ca sunt semnale ca scaderea ar putea continua, dar este posibil sa se inregistreze o revenire cu atat mai spectaculoasa a Bursei cu cat scaderile vor fi mai mari.