In timp ce SUA si noii membri ai UE critica Moscova, nucleul franco-german are alta abordare. Chirac, Schröder si Zapatero l-au asigurat ieri pe Putin de bunele intentii ale Europei fata de Rusia.

Presedintele rus Vladimir Putin s-a intilnit ieri, la Paris, cu omologul sau francez Jacques Chirac, cei doi urmind sa participe, in cursul dupa-amiezii, la o reuniune cvadripartita informala, in compania premierului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero si a cancelarului german Gerhard Schröder.

Reuniunea celor patru a avut loc cu o zi inaintea vizitei lui Putin la Kiev, prima de dupa victoria obtinuta de pro-occidentalul Viktor Iuscenko in alegerile din decembrie, anul trecut.

Principalul scop al summit-ului este dorinta celor trei lideri occidentali de a-l asigura pe Putin de bunele intentii ale Europei in privinta Rusiei. O „mina intinsa" bine venita pentru liderul de la Kremlin, tinind cont de criticile lansate recent de SUA si de noii membri UE din sud-estul Europei la adresa guvernarii de la Moscova.

Pe de alta parte, summit-ul marcheaza revenirea Spaniei in centrul clubului european, o dorinta exprimata de premierul Zapatero inca de acum un an, dupa cistigarea alegerilor.

Cei patru lideri urmau sa discute despre situatia din Irak, Orientul Mijlociu, Liban, Iranul si arma nucleara, relatiile transatlantice si posibilele spatii de cooperare intre Rusia si UE. Era de presupus insa ca eventualele critici la adresa guvernarii autoritare si a ultimelor reforme nedemocratice implementate la Moscova urmau sa lipseasca de pe agenda.

Analistii apreciau ca uciderea liderului separatist cecen Aslan Mashadov de catre trupele ruse este un subiect prea important pentru a fi evitat de catre presedintele Chirac. Aceiasi analisti sustineau insa ca orice discutie pe aceasta tema urma sa fie mai degraba marginala in cadrul summit-ului.

Printre tintele presedintelui rus la Paris se mai afla totodata obtinerea unui angajament privind participarea celor trei lideri la celebrarea pe 9 mai, la Moscova, a victoriei in cel de-al doilea razboi mondial – un eveniment care s-ar putea transforma intr-un esec pentru Putin, tinind cont de refuzurile inaintate deja de presedintii din Lituania si Estonia.