Cu doar o ora inainte ca Videanu sa-si anunte demisia din guvern, presedintele PD Emil Boc a convocat ieri telefonic Biroul Permanent National, pentru a informa restul liderilor pe cine nominalizeaza PD ca vicepremier.

Gheorghe Seculici, presedintele Consiliului Judetean Arad, socrul lui Gheorghe Falca, primarul PD al Aradului, la rindul sau finul lui Traian Basescu, este noul vicepremier al guvernului Tariceanu. In timpul campaniei electorale, pe atunci primarul Traian Basescu a poposit si la Arad, unde, fericita coincidenta, in aceeasi seara, primarul Gheorghe Falca era nas de cununie.

Basescu nu avea cum refuza invitatia finului Falca, tocmai in seara cind devenea la rindul lui nas, de a ciocni un pahar cu invitatii la fericitul eveniment. Printre ei, si socrul nasului, adica actualul vicepremier pe domeniul economic din guvernul Tariceanu. Cei mai multi dintre liderii PD au aflat abia ieri cine va fi noul vicepremier.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca aproba intru totul decizia PD, dar a gasit cu greutate ce sa spuna despre Seculici. „Nu este un «no name». Cu totii am fost la un moment dat niste «no name». Exista o anumita experienta administrativa pe care o are... are o functie importanta in partid si, aaa, este un om cu priceperi in domeniul administrativ", a scaldat-o Tariceanu.

Intrebat daca printre „priceperile" lui Seculici figureaza si suficiente cunostinte economice ca sa preia negocierile cu FMI de unde le-a lasat Videanu, premierul a scaldat-o din nou. Totusi, raspunsul pare sa fie mai degraba „nu", intrucit, conform lui Tariceanu, negocierile cu FMI vor fi continuate cu Ionut Popescu, ministrul Finantelor, in rolul principal.

„In mod normal, in toate tarile europene sarcina negocierilor cu FMI o are Ministerul Finantelor", a mai explicat premierul, pe ideea ca reda, de fapt, rolul care se cuvine Finantelor.

Gheorghe Seculici este arhitect la origine si are 51 de ani, este membru al PD din 1994 si sef la PD. „Surpriza a fost foarte mare cind i s-a comunicat ca a fost numit vicepremier.

Relatia mea cu presedintele Traian Basescu a fost una foarte buna si inainte ca acesta sa devina nasul de casatorie al fiicei mele si nu cred ca dumnealui ar fi putut influenta peste 50 de membri ai BPN", a comentat Seculici momentul.

Mihaela Ganet, Malin Bot, Laura Ciobanu, COTIDIANUL

Gheorghe Seculici a fost numit vicepremier

Vicepremierul Adriean Videanu a demisionat vineri din aceasta functie, deoarece candideaza din partea Aliantei D.A. la Primaria Generala a Capitalei. "Am luat aceasta decizie din necesitatea de a ma dedica exclusiv campaniei electorale", a declarat Adriean Videanu, la Palatul Victoria.

Noul vicepremier va fi presedintele PD Arad, Gheorghe Seculici, de profesie arhitect, actualmente presedintele Consiliului Judetean Arad.

Adriean Videanu a precizat ca succesorul sau este un om cu o experienta mare in administratia publica locala, peste zece ani fiind consilier.

Cel mai mare regret al lui Adriean Videanu este, dupa cum insusi a marturisit, faptul ca nu a reusit sa finalizeze semnarea memorandumului suplimentar cu Fondul Monetar International.

Gheorghe Seculici, nominalizat de PD pentru ocuparea postului de vicepremier, va prelua atributiile legate de coordonarea activitatilor economice, dar nu se stie daca va fi si negociatorul in relatia cu FMI.

Adriean Videanu a declarat ca este posibil ca premierul Calin Popescu-Tariceanu sa desemneze un alt negociator, numele vehiculat, dar neconfirmat de Videanu, fiind cel al ministrului Finantelor Publice, Ionut Popescu.

"Gheorghe Seculici va prelua prerogativele de viceprim-ministru coordonator al activitatilor economice si probabil primul-ministru va desemna pe altcineva, sau poate dl. Seculici va prelua atributiile de negociator-sef. Este responsabilitatea primului-ministru", a precizat Adriean Videanu.

Rompres