Raportul Freedom House subliniaza ca principalele probleme ale PNA ar fi politizarea si ineficienta. Statistica prezentata in raport, este clara: din peste 1000 de persoane puse sub acuzare, din septembrie 2002, circa 400 de persoane au fost condamnate, dar doar jumatate dintre acestea au fost condamnate definitiv.

Si in ceea ce priveste politizarea, raportul ofera exemple concrete.

Este clar - se spune in raport - ca PNA a a intampinat dificultati in rezolvarea acuzatiilor de coruptie din randul social-democratilor.

Si da exemplu: secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor care a acordat fonduri judetene dupa criterii discretionare

Un alt exemplu se refera la doi consilieri din Secretariatul general al guvernului, denuntati ca ar fi solicitat sume uriase pentru rezolvarea unor probleme, care - conform raportului - ar fi putut fi rezolvate numai de catre ministrul de la acea vreme - Serban Mihailescu. Ministru social-democrat care, de asemenea, nu a fost niciodata investigat.

De acelasi tratament au beneficiat si parlamentarii PSD. In ciuda numeroaselor scandaluri de coruptie, in ultimii patru ani, doar un singur parlamentar al puterii de atunci a fost pus sub acuzare.

Freedom House aminteste in raportul sau si de cazul baronului de Gorj, Nicolae Mischie, al carui dosar a fost inchis, pentru ca apoi sa fie redeschis, dupa ce PSD a pierdut alegerile.

In ceea ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, Freedom House atrage atentia, printre altele, ca prea multi membri ai CSM au functii administrative, si ca se impune un sistem mai riguros de incompatibilitati pentru membrii CSM.

Referirile la activitatea Parchetului General cuprind si ele exemple concrete: cazurile RAFO si Tiriac. Printr-un comunicat, Parchetul General face mentiunea ca in ambele cazuri a procedat in conformitate cu legea.

Insa, se mai spune in comunicat, o pozitie oficiala a Parchetului General fata de raportul Freedom House va fi prezentata saptamana viitoare.

Concluzia raportului este ca PNA a tratat ca invulnerabile multe persoane publice care ar fi trebuit, de fapt, anchetate.

Foarte putine reactii

Conducerea PNA nu a comentat concluziile raportului privind politicile anticoruptie realizat de Freedom House.

Singura reactie a venit din partea presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu, avand in vedere ca raportul face referiri critice si la activitatea CSM, pe care il acuza de lipsa de eficienta.

Presedintele CSM a declarat la BBC ca reprosurile la adresa felului in care au fost desemnati membrii Consiliului ar fi pripite:

"Spre totala noastra surprindere, nimeni nu ne-a contactat sa ne ceara vreo lamurire in legptura cu aspectele care privesc CSM-ul".

"Eu in partea care ne priveste in mod direct sunt nemultumit si vom avea si o pozitie oficiala in in acest sens, dupa cum am hotarat astazi sa cerem si celorlalte institutii vizate care sunt in coordonarea noastra sa ne transmita pozitia vis-a-vis de acest material", a mai spus Dan Lupascu.

La randul sau, presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, afirma ca organizatia nu cunoaste cazuri de directori sau redactori-sefi care ar putea fi santajati cu dosarele de Securitate, asa cum se afirma in raportul Freedom House.

Deocamdata, o alta institutie criticata pentru lipsa de independenta, Parchetul National Anticoruptie, nu si-a prezentat punctul de vedere.

"Declarata lui Ilie Botos a fost scoasa din context"

Referitor la afirmatia facuta de Raportul freedom House potrivit careia procurorul general al Romaniei ILie Botos ar fi declarat ca " intreaga presa romaneasca poate fi cumparata cu 500 de milioane de dolari", Parchetul general, prin purtatorul de cuvant, Simona Frolu, apreciaza ca declaratia respectiva a fost scoasa din context:

"In legatura cu pretinsele afirmatii atribuite Procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, referitoare la posibilitatea cumpararii presei cu o mare suma de bani, de catre persoane interesate, facem precizarea ca afirmatia reala a fost rupta din context si acest fapt poate fi

confirmat de inregistrarea audio a declaratiei date de procurorul general unor reprezentanti ai Freedom House.

Astfel, discutand cu acestia despre cazul Rafo, procurorul general a afirmat ca exista informatii certe, potrivit carora persoane implicate in acest caz complex au efectuat un transfer de circa 500 de milioane de dolari din Romania in Statele Unite, bani care au fost folositi sau ar fi putut fi folositi la sustinerea unei campaniei mediatice negative, in

scopul denigrarii procurorilor Directiei de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism si decredibilizarii actiunilor acestora.

De altfel aceasta pozitie chiar a fost exprimata oficial si anterior de catre conducerea Ministerului public prin comunicatele pe care noi le-am remis presei in datele de 16, 17 si 25 de februarie", a declarat BBC-ului Simona Frolu.